in

Represalii contra românilor: Patru maşini cu numere româneşti incendiate în Versilia, după ce patru romi au fost arestaţi pentru uciderea unei bătrâne

Patru maşini cu numere româneşti au fost incendiate în Versilia (Lucca). Investigatorii cred că incendierile ar putea avea legătură cu arestarea a patru români de etnie romă, acuzaţi de uciderea unei bătrâne din zonă.

A fost un delict atroce. Maria Luana Mariani, de 77 de ani, a fost găsită pe 4 aprilie 2014 în casa sa din Forte dei Marmi (provincia Lucca) cu căluş în gură şi cu mâinile legate. Femeia a fost ucisă prin sufocare pe timpul unui jaf.

La aproape o lună distanţă, pe 2 mai, patru persoane au fost arestate în România pentru omucidere, jaf şi favorizare. Vizionarea filmărilor camerelor de luat vederi prezente în Forte dei Marmi şi în localităţile limitrofe au îndreptat imediat anchetele către câţiva subiecţi de etnie romă care înainte şi după omor au fost văzuţi umblând prin zonă.

Operaţiunea a beneficiat de colaborarea Poliţiei Române, care a trimis la Lucca un investigator.

Maşină cu numere de înmatriculare românești incendiată la Rimini

Pe 4 aprilie răufăcătorii au intrat în casa bătrânei doamne, care trăia singură după ce a rămas văduvă, i-au legat mâinile şi i-au pus căluş, apoi au răvăşit locuinţa în căutarea de bani şi bijuterii.

Examinarea corpului victimei a evidenţiat că moartea a survenit prin sufocarea cauzată de batista care îi fusese băgată în gură pentru a o împiedica să ceară ajutor.

Corpul bătrânei a fost găsit de o măicuţă care se ducea să o vadă din când în când.

Cele patru persoane arestate sunt Ion Enea, de 24 de ani, Mădălin Păun, de 19 ani, Marcel Răducan, de 32, şi Dana Răducan, soţia lui Marcel, aceasta din urmă numai pentru infracţiunea de favorizare. Femeia nu a participat la infracţiune dar, interogată de investigatori, a încercat să ducă anchetele pe o pistă greşită acuzând un albanez rezident în zonă care apoi a rezultat a fi străin faptelor.

Arestările au fost efectuate în localităţile Gruia şi Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. Pe timpul percheziţiilor a fost sechestrat un articol de îmbrăcăminte care cu siguranţă a fost purtat de Marcel Răducan cu ocazia infracţiunii şi câteva bijuterii din aur care foarte probabil proveneau din locuinţa victimei.

Cei patru arestaţi locuiau în Italia în tabăra de romi de pe via Sipe, în localitatea Seravezza, de unde au fugit în România imediat după comiterea faptei.

Casa unei familii de români, incendiată în Sicilia

„Nu culpabilizaţi un popor întreg”

După arestări, romii din zonă se tem de represalii. Asociaţia Nazione Rom exprimă „apropierea şi condoleanţele familiei victimei” şi în acelaşi timp face apel ca „nicio instrumentalizare sau ură rasială să nu lovească sau să afecteze poporul rom”, amintind că vinovaţi de crimă sunt indivizii şi nu etniile şi popoarele.

„Prea des, în trecut, episoade de cronică neagră au fost folosite, în Italia, din partea rasismului organizat pentru a declanşa campanii de ură şi violenţă.

Crimele, omuciderile, asasinatele, sunt comise de indivizi care trebuie judecaţi de tribunale şi de judecători. Nu este apartenenţa etnică cea care dictează o conduită în afara legii ci e simplul fapt de a fi comis o acţiune criminală cea care face un individ periculos, cu consecinţa privării de libertate şi încarcerare”, se spune într-o notă a asociaţiei.

În aceeaşi notă se aminteşte că „în Versilia şi Toscana există familii care trăiesc în cea mai totală excludere socială. Femei, bătrâni, bărbaţi şi copii care luptă în fiecare zi pentru a rămâne vii. Lipsiţi de apă, locuinţe, electricitate, servicii igienice, afectaţi de logici rasiste şi excludere”.

Atac împotriva românilor din Sezze: zeci de maşini cu roţile găurite, după un atentat incendiar cu autori necunoscuţi

Maşini incendiate

Pe 11 mai, două autoturisme şi două furgonete au fost incendiate în Versilia. Toate au numere româneşti: investigatorii cred că ar putea fi o legătură cu omorul din Forte dei Marmi. „La Gazzetta di Reggio” publică şi fotografii ale maşinilor incendiate.

Este greu de crezut că incendiile care au cuprins patru vehicule, toate cu numere româneşti, nu sunt legate între ele. Intervalul de timp în care s-au produs aceste incendii a fost foarte scurt: de la 10 la 12 dimineaţa, pe 11 mai.

Primul a luat foc la Camaiore, apoi la Lido şi în fine la Viareggio. Pompierii, interveniţi la cele patru incendii, au stins flăcările fără prea mari probleme şi au început cercetările.

Pe moment toate ipotezele sunt deschise, chiar dacă se pare foarte probabil ca incendiile să fi avut origine intenţionată. La faţa locului au intervenit şi carabinierii. Proprietarii vehiculelor lucrează în domeniul construcţiilor şi carabinierii încearcă astfel să înţeleagă care ar putea fi – în afară de naţionalitate – punctele de contact dintre cei patru. Nu se exclude o conexiune cu omorul din Forte dei Marmi, pentru care au fost arestate recent patru persoane în România, au afirmat investigatorii, potrivit „Il Tirreno”.

Război contra românilor în Calabria. Reuniune de urgență a autorităților locale: „Alarmă socială”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doina Ene, candidată la Bergamo, are gânduri mari: «Doresc să schimb imaginea românilor în această societate»

Bătrân de 86 de ani, bătut la sânge de îngrijitoare, româncă arestată la Milano