in

Doina Ene, candidată la Bergamo, are gânduri mari: «Doresc să schimb imaginea românilor în această societate»

Două evenimente importante s-au întâmplat în viaţa Doinei Ene în ultima vreme: În data de 17 martie 2014 a obţinut abilitarea de Ghid turistic pentru Provincia Bergamo, iar la 1 aprilie a fost anunţată candidatura ei la consiliul local din Bergamo, pe lista „Patto Civico Lista Bruni”. Originară din Constanţa, a sosit în Italia în urmă cu 14 ani, după ce a terminat liceul, dar nu şi-a uitat originile şi se mândreşte că e româncă.

Doina Ene, care a fost parcursul dumneavoastră din România în Italia?

«Am plecat din România imediat după ce îmi luasem bacalaureatul şi mă înscrisesem la facultatea de geografie. În Italia am sosit acum 14 ani căsătorindu-mă cu un italian. În primele 10 luni am studiat limba italiană pe cont propriu, după care am găsit un loc de lucru într-un spital privat, iar acum sunt secretară pe secţia de Urologie şi Andrologie.

Elvira Androne, candidată la Bergamo: ”Vreau să ni se recunoască demnitatea”

Nu m-am limitat doar să lucrez, ci am dorit să mă integrez şi să fac parte total din societatea italiană, de aici şi decizia de a mă înscrie la Universitatea di Bergamo, unde mi-am luat licenţa în Ştiinţe ale Comunicării şi masteratul în Proiectarea şi Gestionare Sitemelor Turistice în cadrul Facultăţii de Limbi şi Literature Străine. Continuând studiile, am devenit Mediator muzeal la Gamec şi la Accademia Carrara, iar de puţin timp am devenit Tour Leader la nivel naţional şi international şi Ghid Turistic specializat în artă şi arheologie.»

Cum aţi ajuns să candidaţi pe LISTA PATTO CIVICO la Bergamo? Este o listă de stânga? Sunteţi aliaţii PD?

«Mi s-a propus să candidez pe Lista Patto Civico prin prietenii care fac parte din această listă şi mi-au cerut să mă ocup de cultură. Aceasta este o listă civica şi nu un partid, dar la Bergamo are o putere ca şi un partid politic.

La primul tur mergem cu lista Patto Civico în mod independent. Angajamantul nostru este civic şi nu are o culoare politică „marcată”, dar fără a ne ascunde, la balotaj îl vom susţine pe Giorgio Gori, candidatul de centru-stânga.»

Cristina Elisei dorește schimbarea imaginii românilor la Brandizzo. “Vrem să schimbăm ceva pentru noi toţi, pentru familiile noastre”

Care sunt propunerile pentru alegători? Aveţi în vedere voturi numai de la electori români sau şi de la italieni?

«Mi s-a cerut să candidez în politică pentru a mă ocupa de tot ce ţine de cultura oraşului Bergamo, fără a mi se cere voturile electorilor români, dar este clar că am în vedere voturile celor două grupuri, chiar dacă electori români sunt puţini înscrişi pe lista electorală.

Candidez pentru a valoriza şi a promova tezaurul artistic din Bergamo şi de a-l face cunoscut atât cetăţenilor italieni, cât şi celor străini. Pentru mine, cultura şi cunoaşterea bogăţiei artistice a oraşului nostru este o eficace cheie în ceea ce priveşte integrarea tuturor cetăţenilor străini din societatea italiană. Cultura este universală.»

La Bergamo nu sunteţi singurul candidat român. Consideraţi că e bine să fie mai mulţi români pe liste sau ar fi trebuit să fie propus comunităţii un candidat unic?

«Am împărţit particula de atom, suntem mulţi, dar împărţiţi nu contăm, este foarte dificil să cucerim un loc al unui candidat italian.»

În ce relaţii sunteţi cu partidele din România sau cu filialele lor din Italia?

«Activitatea mea politică abia a început, nu am niciun fel de relaţie cu partidele din România şi filialele lor în Italia. M-am acupat doar de cultură şi integrarea emigranţilor din punct de vedere cultural.»

Elena Sabina Boiştean, candidată la Civitavecchia: «Unicul punct de referinţă rămâne Biserica ortodoxă»

Veţi vota candidaţi italieni sau români la europarlamentare?

«Cred este mai corect să votez politicieni din ţară în care trăiesc, cu toate că sunt interesată de toate evenimentele din ţara mea.»

Ce părere aveţi despre imaginea proastă a românilor din Italia?

«O parte din programul meu este următorul: mă angajez în a schimba imaginea românilor în această societate, deoarece vreau ca să fim consideraţi pentru ceea ce facem şi ce suntem şi nu numai ca utili lucrători, ci ca şi cetăţeni din toate punctele de vedere. Cu ajutorul culturii, a noilor programe şi proiecte se poate creea o nouă punte şi noi relaţii între italieni şi emigranţi.»

Elena Cindroiu, candidată la Marino: „Jos zidul dintre români şi autorităţi”

Aveţi intenţia de a vă mai întoarce în România?

«În România mă întorc destul de des să-mi văd rudele dar viaţa mea este aici în Italia.»

Sunteţi mândră că sunteţi româncă?

«Sunt orgolioasă de a fi româncă şi fac tot posibilul de a schimba imaginea noastră în orice moment.»

Sorin Cehan

alte detalii la www.doinaene.it

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Parcul din Guardamiglio, dedicat Angelicăi Timiș, românca ucisă anul trecut de partenerul italian

Represalii contra românilor: Patru maşini cu numere româneşti incendiate în Versilia, după ce patru romi au fost arestaţi pentru uciderea unei bătrâne