in

Parcul din Guardamiglio, dedicat Angelicăi Timiș, românca ucisă anul trecut de partenerul italian

„Pentru a nu uita femeile victime ale violenţei bărbaţilor. În amintirea Angelicăi Timiş, aici în mod tragic dispărută pe 24 mai 2013”. Acestea sunt cuvintele de pe piatra comemorativă, o piatră albă în verdele pajiştii, înconjurată cu această ocazie de flori, inaugurată pe 3 mai în parcul de pe via Paolo VI din Guardamiglio (provincia Lodi) în amintirea româncei de 35 de ani ucisă în urmă cu mai puţin de un an (comemorarea a fost anticipată pentru a evita suprapunerea cu alegerile).

Femeia a fost ucisă cu lovituri de cuţit de fostul iubit, lodigianul Maurizio Ciceri, condamnat pe 17 martie la 30 de ani de închisoare, maximul pedepsei cu procedură prescurtată.

„S-a întâmplat totul aici, în foarte puţine clipe”, a amintit primarul Maria Grazia Tondini, care a promovat în mod ferm iniţiativa. „Angelica era una dintre noi. Guardamiglio nu poate uita şi nu poate înceta să reflecteze. Uciderea femeilor de către bărbaţi are de-a face cu puterea masculină asupra femeilor, cu o cultură justificativă patriarhală răspândită în rândul copiilor noştri.

Este aşadar important să începem cu educarea celor mai tineri şi să creăm raporturi sentimentale stabile şi echilibrate. Aşezarea acestei pietre comemorative este un prim gest concret, pentru a aminti că femei care înainte aveau un loc în casă, în familie, în societate au fost victime ale unei violenţe şi că noi dorim să combatem această cultură”.

Angelica Timiş, 35 de ani, ucisă de fostul iubit italian

La ceremonia de intitulare a parcului, unde Ciceri a stat ascuns în aşteptarea sosirii Angelicăi şi unde a ucis-o prin înjunghiere în ciuda intervenţiei curajoase a doi trecători, erau circa 40 de persoane (puţine faţă de cele care au participat la marşul cu făclii pe străzile localităţii la câteva zile după tragedie).

Printre cei prezenţi, Angelo Bernardi, comandant al unităţii de carabinieri, preotul Pierluigi Bolzoni, care a ţinut slujba de binecuvântare, rudele, în primul rând sora Angelicăi, Paolina, şi fiul Luciano, pe care Paolina l-a adoptat şi care creşte împreună cu propriii săi trei copii.

Printre participanţi şi câteva reprezentante ale mişcării „Se non ora quando? – Snoq Lodi” şi ale asociaţiei Donne&Donne din Sant’Angelo: „Femeile trebuie să poată spune da sau nu fără teama de a fi agresate – a subliniat Danila Baldo, vorbind în numele tuturor. Aceasta din urmă este întotdeauna de condamnat însă este deosebit de urâtă când se declanşează în familie.

Suntem aici pentru a spune «niciodată din nou». Şi bărbaţii trebuie să realizeze că trebuie schimbată mentalitatea”. „Sunt foarte mulţumită – afirmă Paolina Timiş. Mulţumesc primarului şi oamenilor din întreaga localitate care ne-au fost mereu aproape. Cel puţin aici, Angelica nu va fi uitată”.

În 24 mai 2013, în jurul orei 14, Angelica Timiş, 35 de ani, a fost agresată de fostul iubit, Maurizio Ciceri, un italian de 49 de ani, care a urmărit-o în timp ce mergea la serviciu. Când femeia şi-a parcat autoturismul, un Fiat 500, în faţa casei în care făcea curat, Ciceri s-a năpustit asupra ei cu un cuţit.

Angelica a fugit disperată în parcul din apropiere. Pe timpul fugii şi-a pierdut încălţămintea. Urla, cerea ajutor. Dar bărbatul a ajuns-o din urmă şi i-a înfipt cuţitul în spate. Apoi a tras-o în spatele unei tufe şi a înjunghiat-o de zece ori. Bărbatul a fost blocat de câţiva trecători şi a fost predat carabinierilor.

Femeia a lăsat în urmă un fiu de 16 ani. Înainte cu un an Angelica Timiş părăsise locuinţa în care locuia cu Ciceri, pentru că acesta o maltrata.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

10.000 de euro, costul unei aplicații smartphone, lansate de MAE pentru românii care călătoresc în străinătate

Doina Ene, candidată la Bergamo, are gânduri mari: «Doresc să schimb imaginea românilor în această societate»