in

Reprezentant al Ligii Nordului: “Limba română în şcoli- sinucidere culturală”

Un adevărat război este în curs la Bagnacavallo, localitate din provincia Ravenna (regiunea Emilia Romagna), unde conducerea şcolii din localitate a decis să introducă predarea limbii române în şcoală, alături de limba arabă. Lega Nord din localitate a pornit un “jihad” contra acestei decizii, considerând-o una „de stânga”. Directorul şcolii se apără şi spune că plurilingvismul face bine dezvoltării copiilor. Primar la Bagnocavallo este Laura Rossi, Partidul Democrat, iar majoritatea în consiliu este de centru-stânga.

Surse din cadrul Institutului scolar Bagnacavallo ne-au spus ca nu este vorba despre un curs propriu zis de limba romana, ci de activitati culturale si didactice cum ar fi invatarea de cantece si jocuri in limba romana, araba si in dialectul romagnol. Institutul este frecventat de 38 de copii romani, pe un total de 1145 de elevi.

Ofensiva Ligii
Iată declaraţia şocantă a unui reprezentant al Ligii Nordului, Rudi Capucci, care s-a prezentat drept un parinte, pentru a vorbi cu directorul scolii: „In toate ţările care experimentează şi gestionează imigraţia de secole, pentru a imigra este necesar să demonstrezi că cunoşti bine limba sau limbile lor locale, nu viceversa. La noi Pd-ul a decis că ştie mai mult decât Canada, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite la un loc, şi îi pune pe copiii noştri să studieze limbile imigranţilor, transformându-i din oaspeţi în cuceritori, şi transformându-ne pe noi din ţară gazdă în colonie, pământ de cucerit. Nebunie, sinucidere culturală şi masochism în stare pură„.

„Avem datoria de a ne pronunţa asupra a ceea ce pare că se întâmplă la Bagnacavallo şi, în acest sens, să implicăm părinţii, instituţiile, inspectoratul şcolar şi, în general, societatea locală, pentru a reflecta privind iniţiativa de realizare a unui curs de limba română şi arabă pentru copiii italieni din şcoala elementară”.

Giovanni Calisesi, secretarul partidului Lega Nord la Bagnacavallo, atacă proiectul multicultural din şcoli: “Aici suntem în Romagna, străinii sunt cei care trebuie să se integreze din punct de vedere cultural, lingvistic şi al tradiţiilor, nu viceversa”.

Paolo Guerra, tot de la Lega Nord locală intervine pentru a-şi exprima dezacordul faţă de cursurile active deja în şcolile din Bagnacavallo, scrie Il Resto del Carlino, şi defineşte „contraproductiv şi contradictoriu faptul de a favoriza şi încuraja asemenea parcursuri de integrare pe care nici măcar Franţa de acum cincisprezece ani nu le-ar fi luat în considerare”.
Si adaugă: „Dar ce societate multietnică ne gândim să obţinem dacă printre primele măsuri educative şi de integrare punem noi primii în discuţie cultura şi limba noastră”.

Din nou Rudi Capucci, şeful partidului la Lugo: „Nu împărtăşim oferta stângii din Ravenna privind şcoala, potrivit căreia copiii noştri trebuie să studieze limbile arabă şi română pentru a favoriza integrarea imigranţilor. Să-i bombardăm cu prea multe limbi riscă să fie contraproductiv, însă chiar dacă ar fi aceasta calea de urmat nu se poate să trebuiască să fie studiate limbi care nu le vor folosi la nimic în viitor”.

„La noi ar merge bine dialectul romagnol ca a treia limbă în şcoala elementară, astfel încât să avem un echilibru perfect: limba mamă a naţiunii, italiana, limba internaţională prin excelenţă, engleza şi limba rădăcinilor noastre locale, romagnola. Să adaugi romagnola la arabă şi la română numai pentru a ne mulţumi nu este bine pentru că patru limbi sunt excesive, fiind în defavoarea altor materii precum sunt muzica şi arta, şi furnizează două limbi inutile pentru viitorul copiilor noştri”.

Un alt consilier leghist din Bagnocavallo, Samantha Gardin, a prezentat deja o interpelare urgentă asupra chestiunii.

Replica PD

Paolo Graziani, şef de grup în consiliu al Sinistra e Libertà Bagnacavallo, şi Rita Contessi, şef de grup Pd, au prezentat o ordine de zi, care va fi discutată în şedinţa consiliului local din Bagnacavallo pe 17 martie, privind poziţiile politice exprimate de şeful grupului din consiliu al Lega Nord din Lugo, Rudi Capucci, privind oferta formativă a şcolii din Bagnacavallo.

„Dincolo de metoda adoptată de Capucci pentru a intra în contact cu directorul Giulio Galletti (s-a dat drept părintele unui elev) care nu are nevoie de alte comentarii, şi subliniind deplina autonomie de care trebuie să dispună şcoala, ne exprimăm – se citeşte în textul ordinii de zi – întreaga noastră solidaritate faţă de directorul şcolii pentru atacurile gratuite şi pline de intoleranţă ale căror obiect a fost„.

„Să pui în contact elevii din Bagnacavallo cu culturi şi expresii lingvistice precum araba şi româna (ce aparţin unor comunităţi pe deplin reprezentate pe teritoriul nostru), dincolo de faptul că apropie între ei copii care îşi petrec majoritatea timpului împreună şi fac mai puţin necunoscute aspectele reciproce de viaţă, ajută şi facilitează în mod incontestabil procesele de integrare şi toleranţă de care societatea noastră, la Bagnacavallo la fel ca oriunde, are extremă nevoie. şi aceasta – încheie – nu înseamnă să nu recunoşti sau să pui pe plan secund nici identitatea nici istoria locală, în aceeaşi măsură luate în considerare de Planul de ofertă formativă a şcolii din Bagnacavallo”.

„Plurilingvismul face bine copiilor”

„Plurilingvismul stimulează capacităţile mintale ale copiilor, exercitând o influenţă benefică pentru dezvoltarea inteligenţei. La Bagnacavallo, pentru a experimenta plurilingvismul precoce în şcolile elementare s-a concentrat atenţia, în afara de engleză, pe trei sisteme lingvistice prezente în teritoriu: dialectul romagnol, româna şi araba”.

Directorul scolii: „limbi surori”

Astfel explică Giulio Galletti, directorul şcolar al Instituţiei de învăţământ din Bagnacavallo, decizia de a preda limba arabă şi cea română: Plurilingvismul precoce, „după cum spune cartea albă a Uniunii Europene, este un element constitutiv al identităţii şi al cetăţeniei europene, de asemenea este axa portantă a integrării şi convieţuirii într-o societate multiculturală. Pe plan local s-a decis predarea limbii engleze, limbă utilizată la nivel mondial; româna, limba a multor colegi de clasă şi limbă soră cu aceeaşi origine latina; araba, şi aceasta limbă a colegilor de clasă, prezentă în mediul matematic şi ştiinţific. In dialect sunt abordate toate sărbătorile anuale tipice locale de la Crăciun la Carnaval, la sărbătorile de primăvară cu construirea de scene cu naşterea Domnului, cu măşti tipice  şi jocuri de altă dată, pe lângă spunerea unor poveşti transmise prin viu grai. In limba română şi arabă se vor ţine jocuri de stradă, se vor spune poezii, proverbe, se va cânta. In engleză se va încerca dramatizarea unor situaţii tipice ale limbajului teatral”.

Citeste si: Calisesi (Lega Nord): „Fata mea invata romaneste!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Calabria/ Tânără româncă ucisă de fostul prieten

Avocatul pe cheltuiala statului