in

Români din Italia despre candidaţii în diaspora (II) “Nu au găsit persoane potrivite printre emigranţi?”

Ce cred românii din străinătate despre candidaturile pentru diaspora anunţate de partidele mari din România? Iată opiniile altor doi români din Italia: Marian Mocanu şi Leontin Vlas.

Marian Mocanu, fost candidat la Senat, din partea PSD la alegerileparlamentare din 2008.

“Victor Socaciu şi Ionela Prodan nu pot reprezenta Diaspora deoarece dânşii muncesc şi trăiesc în România şi nu în afara graniţelor.

Mă surprinde faptul că partide importante cum sunt PSD sau PNL nu au candidaţi la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie, persoane care locuiesc şi care muncesc în Diaspora şi care cu siguranţă cunosc mult mai bine decât doamna Prodan sau domnul Socaciu, interesele românilor din afara graniţelor.

Nu am nimic împotriva dumnealor, pe care îi respect mult ca artişti, dar nu cred că dânşii pot reprezenta interesele Diasporei în Parlamentul României. Dintre toţi tinerii valoroşi şi talentaţi care locuiesc în Diaspora, este incredibil că nu au fost găsite persone potrivite care să ne reprezinte în Parlament.

Diaspora, nemulţumită de candidaţii trimişi de la Bucureşti: “Peticesc o autostradă nou-nouţă”

În ultimii 4 ani reprezentanţii noştri din Parlamentul României nu au făcut nimic util pentru noi, nu a fost promovat un proiect de lege în favoare diasporei,  nu au fost utili cu nimic celor care locuiesc în afara graniţelor, au fost total inexistenţi. Ba mai mult: au divizat o comunitate care şi aşa nu reuşeşte să fie unită iar dânşii au făcut alte multe daune.”

Vlas: “Să ne cânte ceva”

Leontin Vlas,din Ravenna, preşedintele “Sindacato-Immigrati” nu are încredere în capacitatea noilor candidaţi de a rezolva problemele de ordin sindical. “Poate să ne câte în strună”,  ne-a declarat Vlas cu ironie. “Aş zicecă am rămas aproape stupefiat când am citit nominalizările USL pentru Diaspora.

Mi-au atras atenţia candidaturile Prodan şi Socaciu. Despre Cristian David, în afară de pasagera ieşire la rampă, în mod lamentabil, pe timpul cazului Mailat, nu s-a mai auzit nimic.

Stupoarea mea, deşi azi nu te mai miră nimic, nu face decât să-mi întărească convingerea că în PSD, funcţionează “teoria elitelor”, teorie adoptată de unele curente sociologice care susţin că în orice societate, sarcina conducerii vieţii sociale îi revine unui grup restrâns de oameni, superior dotaţi.

Într-un talk-show, Victor Socaciu afirmă că votul exprimat e doar o opţiune la cheremul “elitei”, în niciun caz obligatoriu de pus în practică. Cât despre doamna Prodan, afară de faptul că o ştim doar ca şi cântăreaţă, legăturile cu Diaspora, în afară de spectacole, cred că sunt zero.

Oricum mă întreb, în cazul asociaţiei sindicale din care fac parte, cum şi cu ce ar putea să ne sprijine? Maliţios, aş zice “doar cu cântatul în strună”, mă întreb dealtfel, ce-i veni şi ce cultură cât decât politică are doamna? Asta privind spre USL, dar privind spre ARD, conchid prin “toate-s vechi şi noi îs toate”, practic, candidaţii sunt deja de notorietate şi supradiscutaţi, faptele şi “bubele în cap” tălmăcite şi răstălmăcite de simpatizanţi şi mai ales de oponenţi.

Îmi doresc ca acei ce vor fi aleşi să reuşească a coagula diaspora, să sprijine asociaţiile româneşti, să reuşească prin activitatea lor la recâştigarea demnităţii de a fi român pe meleaguri străine, la redobândirea mentalităţii de om liber, respectat.” a comentat sindicalistul.

“În colegiul dedicat diasporei toate partidele politice trebuie să candideze români care locuiesc înafară României, doar aceştia pot cunoaşte şi reprezenta o comunitate care număra milioane de oameni şi care locuiesc în afara României.”, a mai spus Vlas.

A.R.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bucureşteanca Michaela Schefer, o carieră la Radio RAI: „Românii de aici au şase viteze”

Mâncăm alimente din import la preţuri fabuloase