in

România, CEA MAI MARE creştere a PIB din Europa, 3,5%, în timp ce în Italia A SCĂZUT cu 1,9%

Economia României înregistrează cea mai mare creştere economică din Europa. Anul trecut România a înregistrat o creştere record de 3,5%, potrivit estimărilor INS, în timp ce în zona euro (ţările care au adoptat moneda unica), economia s-a contractat cu 0,4%.

În toată Uniunea Europeană (28 de state) în 2013 s-a înregistrat o creştere de 0,1%, potrivit cifrelor anunţate astăzi de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Produsul Intern Brut al României a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), cu mult peste cele mai recente prognoze ale autorităţilor (2,8%) şi analiştilor, anunţă Mediafax. În euro, dacă se confirmă această creştere, PIB-ul României pe anul 2013 a fost de circa 138 de miliarde de euro.

Este cea mai mare creştere din anul 2008 până în prezent. Pentru 2014, guvernul şi FMI au estimat un avans economic de 2,2%, dar ar putea fi din nou surprize, având în vedere rezultatele extraordinare de anul trecut.

Creşterea a fost pusă de analişti în primul rând pe seama creşterii exporturilor către Uniunea European.

În Italia în schimb abia se văd primele semne ale revenirii economice. În ultimul trimestru din 2013 s-a înregistrat o creştere PIB de 0,1%, potrivit estimărilor Istat, ieşind, din punct de vedere tehnic, din recesiune (al treilea trimestru cu plus).

Dar pe tot anul 2013, economia italiană s-a contractat cu 1,9%, după ce în 2012 scăzuse cu 2,5%. În 2013, PIB-ul italian a fost de 1362,5 miliarde de euro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dan Radu Zătreanu, Mişcarea Populară: „Vom dubla numărul de parlamentari pentru diaspora”

O româncă la Parlamentul European, în apărarea copiilor străini discriminați în Italia