in

Românii din Italia, pe primul loc între străini la plata taxelor: peste 1,23 miliarde de euro

Dacă Italia este mai bogată, datorează acest lucru şi acelor 2,2 milioane de contribuabili născuţi în străinătate care reprezintă peste 7% din total (cu vârfuri de 15%) şi plătesc 6,8 miliarde de euro anual, în medie circa 3.000 de euro de fiecare.

Imigranţii din Italia contribuie în mod consistent la bogăţia naţională, în special plătind taxele: aproape 7 miliarde de euro ca taxă Irpef au fost plătite anul trecut de peste 2 milioane de contribuabili născuţi în străinătate.

Sumele sunt calculate într-un studiu al Fundaţiei Leone Moressa, a cărei cercetători scriu: «impactul fiscal al imigranţilor din Italia este în acest moment foarte relevant. O contribuţie adusă bugetului statului de circa 2,2 milioane de contribuabili (7,2% din total) care valorează circa 6,8 miliarde de euro.

În bilanţul total privind costurile şi beneficiile imigraţiei, taxa Irpef este cu siguranţă una dintre încasările cele mai semnificative, căreia trebuie să i se adauge impozitele indirecte, accizele pe carburanţi, taxele pentru permise de şedere şi obţinerea cetăţeniei».

La nivel regional, numărul cel mai mare de contribuabili născuţi în străinătate este în Lombardia (481.000), urmată de Veneto (253.000), Emilia-Romagna (250.000) şi Lazio (225.000): în primele patru regiuni se concentrează peste jumătate din cele 2, 2 milioane de contribuabili imigranţi.

Media pe cap de locuitor de impozit plătit este de 3.058 de euro, cu un vârf maxim în Lombardia (3.703) şi un minim în Calabria (1.799). Incidenţa procentuală a contribuabilior străini este în medie de 7,2% cu record în Nord-Est (11,6% în Trentino-Alto Adige şi 10,9% în Friuli-Venezia Giulia).

Cine plăteşte mai mult? Cu siguranţă românii, care reprezintă 18,2% din contribuabilii născuţi în străinătate. Urmează albanezii (7,2%) şi marocanii (5,4%). Însă comunităţile ”istorice” sunt în dificultate: ”Probabil continuă să resimtă criza, lăsând deoparte dinamicile demografice care fac să se diminueze parţial populaţia activă”. O creştere puternică este înregistrată de China: 92.000 de contribuabili care plătesc aproape 250 de milioane de euro ca taxă Irpef, înregistrând un +6,5% în numărul de contribuabili şi + 11,9% în taxele plătite. Foarte dinamici sunt şi alţi imigranţi din sudul Asiei: India şi Bangladesh au înregistrat în 2015 o creştere de 7,1% la numărul de contribuabili, iar Filipine chiar +10%.


Citiți și:

Fiscul a pus ochii pe românii din diaspora, dar numai anumite categorii

Italia, atenție la declaraţia de venituri pentru lucrătorii domestici, pentru majoritatea e OBLIGATORIE

Imigranţii plătesc pensia la 620.000 de italieni: 10 miliarde de euro într-un an

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, Taxa RAI în factura de curent, decret în vigoare de pe 5 iunie

”Cu un pistol aş ucide-o pe ea şi pe soţul ei umflat…”, episod grav de rasism la Padova