in

Românii din Riano despre cei patru conaţionali acuzaţi de viol: “Ne-au făcut de ruşine!”

Riano, localitate la câţiva kilometri de Roma, este un orăşel de circa 10.000 de suflete, unde fiecare cunoaşte pe fiecare. Aici trăiesc aproape 1500 de români cu acte în regulă, o comunitate liniştită şi bine integrată în ţesutul social. Cei mai mulţi dintre români lucrează în construcţii (bărbaţii) sau asistenţă la domiciliu (femeile) şi fac naveta zilnic în capitală.

O comunitate unită şi liniştită, care a fost, practic, zguduită de vestea violului comis de cei patru membri ai săi, exact în ziua de Sfânta Maria.

Cei patru români erau cunoscuţi la Riano, iar cel puţin doi dintre ei au mai creat, în trecut, probleme. “Se mai îmbătau la barul din oraş, odată au spart un joc electronic de noroc, se mai luau la ceartă cu alţi români”- ne spune Mihai, un conaţional stabilit de mulţi ani în localitate.

Îi cunoştea şi Gabriel Pîrjolea, fost candidat la alegerile administrative din Riano şi lider al comunităţii de români din oraş.

„Am auzit de ceea ce ar fi făcut cei patru chiar a doua zi dimineaţa, marţi, de la un prieten, care mi-a dat vestea despre ceea ce s-a întâmplat chiar într-o casă aici, din centrul istoric al localităţii. Îi cunoşteam pe toţi, mai ales pe I.F,  şi nu numai eu. Marea majoritate a românilor din Riano sunt oameni de treabă, tocmai de aceea cei patru nu ne reprezintă. Românii de aici se dezic complet de astfel de persoane, care nu sunt, de altfel, la prima abatere. Cei patru, din câte ştiu, au mai avut altercaţii cu alţi români. Ne-au făcut de ruşine şi suntem primii care vrem ca ei să-şi ispăşească pedeapsa pe care o vor primi, până în ultima zi. Am răsuflat uşuraţi când am aflat că au fost duşi la închisoare.”

Gabriel Pîrjolea este organizatorul unui Festival al românilor din zonă, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii iulie şi la care au participat circa o mie de români şi italieni: „La Riano trăiesc 500 de familii de români, repezentăm 15% din populaţia oraşului. Tocmai pentru că suntem bine priviţi, nu am avut probleme cu italienii, după ce s-a aflat de viol. Au mai fost nişte extremişti care au spus „aţi văzut ce au făcut românii”, dar în rest nu au fost probleme”.

Românul mai adaugă, însă, cu un ton uşurat: „Recunosc că nu ştiu, însă, ce s-ar fi întâmplat, dacă femeia ar fi fost italiancă”.

Miruna Căjvăneanu

Vezi imagini de la Conferinţa de presă a anchetatorilor italieni de la Polfer:

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Scandal electoral la Trevi: “Românii au schimbat rezultatul alegerilor cu 14 voturi”

O româncă a primit patru luni de închisoare după ce şi-a hărţuit fostul iubit cu 400 de sms-uri pe zi