in

Românii, în topul imigranţilor care îşi cumpără casă în Italia. Vezi ce preferinţe au

Potrivit unei analize efectuate de Mutui.it, broker-ul online pentru alegerea împrumutului, pe ultimele şase luni asupra estimărilor de împrumuturi solicitate online pentru achiziţionarea primei case, s-a descoperit că peste 11% dintre cereri sosesc din partea cetăţenilor de naţionalitate străină. Iar printre imigranţi, românii ocupă primul loc, cu un procent de 32,5 % din total.

În medie, străinii obţin un împrumut de 132.000 de euro

Împrumutul cel mai cerut de străini este în medie de 132.000 de euro, echivalentul a 80% din valoarea imobilului de achiziţionat, şi în 54% dintre cazuri se preferă dobânda variabilă (de obicei se doreşte finanţarea a numai 75% din costul total al imobilului).

Mai puţin pretenţioşi decât italienii

Dacă sunt confruntate cu valorile medii italiene ale cererilor de finanţare pentru achiziţionarea primei case,  datele evidenţiază interesul cetăţenilor străini pentru imobile cu valoare inferioară faţă de medie (165.000 faţă de 200.000 euro).

Se deduce că numai pentru a-şi cumpăra o casă imigranţii acceptă imobile mai periferice, sau în condiţii mai proaste, şi sunt dispuşi să se angajeze la împrumuturi mai importante.

“Cumpărăm în afara Romei”

“Locuim de 6 ani în Italia, de doi ani ne-am stabilit la Roma, într-un cartier din periferie. Am luat un apartament cu trei camere în chirie, avem contract cu proprietarul. Plătim 900 de euro pe lună, dar stăm şi cu cumnata şi soţul ei, deci împărţim chiria şi cheltuielile”, ne spune Alina Huţanu, de 29 de ani, mama unui băiat de 10 ani. De un an de zile, Alina se gândeşte să cumpere un apartament: “Banii pe care acum îi dăm pe chirie, i-am plăti pentru rata casei, bineînţeles că am dori să cumpărăm. Soţul are o mică firmă de construcţii, deci avem nevoie şi de alte acte pentru a obţine împrumutul la bancă. Oricum, dacă ne cumpărăm o casă, ne mutăm în afara Romei, unde găsim ceva mai ieftin”.

Aproape o treime din noii proprietari străini, sunt români

Cine este străinul care solicită o finanţare? Imigrantul care decide să-şi cumpere casă cu o finanţare se angajează cu banca timp de 25 de ani şi la momentul solicitării împrumutului are, în medie, 35 de ani. Clasamentul este dominat de români cu 32,5% din total: circa 1 împrumut din 3 dintre cele solicitate de străini provine de la cetăţenii României. Ponderea este explicată, însă, şi de faptul că românii formează comunitatea străină cea mai mare din Italia.

M.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cât câştigă românii din străinătate? Vezi meseriile cele mai bănoase

Ramona Bădescu s-a răsfăţat la Paris