in

Românii, invitaţi să voteze cu Lega Nord- Vezi afişele de campanie în limba română!

Potrivit cotidianului “La Repubblica” ediţia de Parma, Giovanni Carancini (70 de ani), candidat la fotoliul de primar din partea Ligii Nordului în localitatea Salsomaggiore (lângă Parma)  ar fi  pornit la vânătoare de voturi româneşti pe ultima sută de metri, înaintea balotajului care se va desfăşura duminică, 29 şi luni, 30 mai. Contactat de “Gazeta Românească”, Giovanni Carancini a declarat, însă, că nu este el autorul apelului adresat alegătorilor români. Mai mult, a precizat că nici nu ştie exact ce este scris pe fluturaşi şi că ştirea a fost “instrumentalizată de cei de centru-stânga”.

Promisiuni românilor

Exact cu o săptămână înaintea balotajului, au început să fie distribuite la Salsomaggiore fluturaşi în limba română, în care românii sunt îndemnaţi să voteze cu candidatul Ligii Nordului, Giovanni Carancini. “ Votul este un drept al vostru, folosiţi-l”– se citeşte în mesajul electoral, citat de “La Repubblica”,  în care candidatul ar mai promite:  “vom recunoaşte drepturile fundamentale ale oricărui cetăţean, cum ar fi dreptul la muncă, căutarea unor soluţii pentru asigurarea de locuinţe, sănătate, învăţământ şi în mod special participarea la viaţa socială şi civică în Salsomaggiore. Coeziunea socială se realizează prin intermediul dialogului şi nu ridicând baricade”.

PD: “O ipocrizie”

Campania atribuită reprezentantului Ligii a stârnit reacţii violente, atât în rândul opoziţiei, dar şi rândul unor susţinători ai Ligii Nordului. “E o ipocrizie. Inainte susţineau că românii sunt cei mai periculoşi criminali, acum le promit case şi servicii sociale. Carancini şi-a scos simbolul Ligii Nordului de pe fluturaşi”- a protestat Roberto Garbi, reprezentant al Partidului Democrat (PD) din localitate, citat de “La Repubblica”.

“Cum de a coborât la un aşa nivel?”

“Nu ne-am fi imaginat ca Giovanni Carancini să se coboare la acest nivel. Un leghist care face apel la români- trebuie să fie complet dezorientat”- iată unul din comentariile internauţilor, referitoare la campania de la Salsomaggiore.

Giovanni Carancini: “Nu sunt eu autorul”

Contactat de “Gazeta Românească”, Giovanni Carancini a declarat că nu este el autorul apelului către alegători şi că nu ştie cine ar fi distribuit fluturaşele, în numele lui, dar banuieste ca este "cineva de stanga". “Am văzut şi eu unul din fluturaşi, dar e cam mototolit. Nici măcar nu ştiu ce este scris, pentru că nu cunosc limba română. Oricum, nu am tipărit eu acele materiale şi nici nu ştiu cine a făcut-o.”

Intrebat cine ar fi avut de câştigat în urma distribuirii fluturaşilor, candidatul Ligii ne-a mai declarat: “Nu m-a deranjat fluturaşul, cât instrumentalizarea pe care au făcut-o episodului cei de centru-stânga. O instrumentalizare scandaloasă şi nedemnă”. In legătură cu românii, Carancini crede că “pentru mine, sunt cetăţeni europeni, ca francezii sau englezii. Cei care ştiu că, prin ativitatea mea, am avut mereu o deschidere internaţională, cunosc deja acest lucru”.

La întrebarea dacă se teme că va pierde din voturi în urma distribuirii de fluturaşi în limba română, reprezentantul Ligii declară, fără ezitare: “nu cred că acei fluturaşi vor avea vreun efect, nici pozitiv,nici negativ, asupra rezultatului alegerilor. Este un fapt complet irelevant”.

Deci face sau nu un apel către români, de a-l vota? “Eu cred că românii, fiind cetăţeni comunitari, au dreptul, ba chiar aş spune obligaţia, să voteze.”

Afişe PDL la Pomezia

Cazul de la Salsomaggiore nu este, însă, unul singular. La Pomezia, lângă Roma, în ultimele zile au apărut afişe electorale în limba română şi poloneză, în care membrii celor două comunităţi sunt invitaţi să-l voteze, la balotaj, pe candidatul de centru-dreapta- Luigi Celori (Foto). O cursă contra cronometru pentru a obţine voturi care pare o misiune imposibilă, având în vedere că Celori este cu 17 procente sub celălalt candidat, de centru stânga, Enrico de Fusco.  La Pomezia, cu 15 zile înaintea primului tur de scrutin, aproape 350 de români erau înscrişi pe listele electorale suplimentare.

“Vă rog să vă cred!”- Iată primele campanii în limba română

Reamintim că una din primele campanii în limba română la alegerile din 2011 a fost condusă la Riano, tot lângă Roma. Aici, coaliţia de centru stânga a difuzat materiale electorale bilingve chiar din luna aprilie (Foto).

Iar la Campagnano, o altă candidată şi-a lansat situl de campanie, în versiune românească. Este vorba despre Alessandra de Angelis, pe situl căreia se poate citi, într-o română aproximativă: “Sunt un candidat la functia de primar al Romei Campagnano deoarece cred că avem dreptul să viseze o ţară liberă, frumos de a trăi, care a fost lansat spre viitor şi am pus mă disponibilă să ofere, cu ajutorul tuturor, o nouă speranţă de promovare, dezvoltare şi a bunăstării în ţara aceasta care îmi place atât de mult.  Vă rog să vă cred. Nu atât de mult în capacitatea mea de a aduce o schimbare reală în Campagna. Vă rog să crezi în capacitatea de a produce această schimbare”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2011/ Gabriel Pîrjolea: “13 voturi m-au despărţit de fotoliul de consilier”

Vin alegerile, cresc salariile şi pensiile