in

Românii se pot înscrie online pe listele electorale suplimentare, pentru a alege Primarul Romei

Primăria Romei a pus la dispoziţia cetăţenilor comunitari cu domiciliul în capitala Italiei un serviciu online de transmitere a cererii pentru înscrierea pe listele electorale suplimentare.

Astfel, cetăţenii UE care au împlinit vârsta de 18 ani şi vor să-şi exercite dreptul de vot la alegerile administrative, pot descărca de pe site-ul primăriei un formular care trebuie completat şi apoi trimis prin fax, poştă, sau email, Biroului Electoral competent.

Doar 600 de români înscrişi pe listele de alegători la Roma. Bădescu: “Degeaba suntem mulţi”

Potrivit legii în vigoare, cetăţenii comunitari care doresc să participe la alegerile locale şi cele pentru Parlamentul european, o pot face doar după înscrierea pe listele electorale suplimentare.

La Roma trăiesc cu acte în regulă 80.000 de români, care ar avea, în teorie, drept de vot la alegerile administrative. Însă, potrivit datelor obţinute de Biroul pentru comunitatea românească din cadrul Primăriei Romei, în prezent, la mai puţin de un an până la alegerile administrative, sunt înscrişi pe lista electorală suplimentară doar 618 cetăţeni români. Mai precis, 253 de bărbaţi şi 365 de femei.

În 2008, la data ultimelor alegeri locale, câştigate de Gianni Alemanno, pe aceste liste erau înscrişi 539 de cetăţeni români: 230 de bărbaţi şi 309 de femei.

În acelaşi timp, potrivit datelor de la Biroul Evidenţa Populaţiei de la Primăria Romei, numărul românilor înregistraţi în Capitală era la 31 decembrie 2011 de 79.636. Aceasta înseamnă că mai puţin de 1% din populaţia română s-a înscris pe listele electorale pentru a putea vota la viitoarele alegeri.

CINE poate face cererea:

Toți cetățenii care locuiesc în Roma, pot solicita înregistrarea pe listele suplimentare pentru a participa la următoarele tipuri de scrutin:
– Alegerea primarului și a membrilor consiliului din Campidoglio, a președinților și a consiliilor municipale;
– Alegerea Parlamentului European.

CÂND:
Pe tot parcursul anului, și, în orice caz, pentru alegerea directă a primarului și a membrilor din consiliul local, până cel târziu a 40-a zi înainte de data alegerilor și, la alegerile pentru Parlamentului European, cu maxim 90 de zile înainte de data consultării.

CUM:
1) prin prezentarea cu un document de identitate valabil:
– La Biroul Electoral situat în Piazza Guglielmo Marconi 26 / C;
Program: de luni până joi 08:30 – 12:00 și 14.00 – 16.00 în zilele de vineri 8.30 – 12.30;
– La primăria de reședință (Municipio)
Program: de luni până vineri de la 8.30 la 12.00, marți și joi 14.00 – 16.00;

2) Pe site-ul Primăriei Romei se poate urma o procedură ONLINE de înscriere ( Nota redacţiei: la momentul accesării, în data de 12 noiembrie, dă un mesaj de eroare)

3) descărcarea unui formular online, care urmează a fi trimis:
– Prin fax la nr. 06 / 67103795-06 / 96668333;
– Prin e-mail la protocollo.elettorale @ comune.roma.it
– prin scrisoare recomandată poştală la adresa: Roma Capitale- Dipartimento Risorse tecnologiche-Servizi delegati – Direzione Anagrafe e Servizi Elettorali – U.O. Servizi Elettorali – piazza Guglielmo Marconi n. 26/c – 00144 Roma.

Fiecare cerere trebuie să fie însoţită de o copie a unui document de identitate valabil.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Şi-au pierdut capul pentru îngrijitoarele românce

Presupus hoţ român, împuşcat mortal de un poliţist