in

Sclavie de import în Sardinia. Raport şoc privind turismul: “Lucrători români la negru 15 ore pe zi”

Sindicatul Cisl a prezentat în Sardinia un raport privind exploatarea lucrătorilor în sectorul turistic, principala sursă de venit pe insulă.

Cisl a denunţat câteva cazuri în care întreprinzătorii turistici au angajat forţă de muncă low-cost din Europa de Est, pentru a efectua munci la cost scăzut care, până astăzi, au fost mereu apanajul cooperativelor de servicii locale: angajaţi pentru întreţinere, grădinari, echipe de menajere.

Mafia sezonierilor de la Rimini: “Plăteam 500 de euro pentru a lucra”

Întreprinzătorul care angajează low-cost economiseşte foarte mult: există exemple de lucrători cu contracte de 4 ore ore pe zi la 650 de euro pe lună, care în realitate ajung să lucreze până la 15 ore pe zi pentru 1.000 de euro pe lună, parte din aceştia încasaţi la negru.

Pentru acelaşi număr de ore, un italian costă de cel puţin trei ori mai mult. Bineînţeles, sclavia de import se bazează pe faptul că în România, de exemplu, un lucrător câştigă în medie 140 de euro pe lună, afirmă sindicatul Cisl.

La muncă cu copiii în braţe, sclavi pe câmpurile din Foggia – 12 ore pe zi pentru 15 euro

Secretarul de la Fisascat Sardegna, Marco Demurtas, a denunţat “lipsa de scrupule a întreprinzătorilor, sarzi sau nu, care au înfiinţat societăţi de servicii (adică agenţii de recrutare a lucrătorilor temporari) legate de piaţa muncii, cu precădere românească“.

Tineri români cu sindrom Down, angajaţi de un italian la Cluj

S-a dat startul vacanței pentru românii de pretutindeni. Ministrul Stanoevici a deschis sezonul la tabăra ARC Sulina