in

Taxa pe prima casă, sunteţi gata să fiţi jupuiţi?

Impozitul Municipal Unic (IMU) introdus de guvernul Monti se va aplica tuturor proprietarilor de case, dar va varia de la primărie la primărie. Cei mai ghinionişti sunt cei care trăiesc la Roma: dacă nu au copii în întreţinere, vor plăti în medie mai mult de 500 de euro pe an.

Cei care au au reuşit să-şi cumpere o casă, de anul acesta vor trebui să plătească un impozit care ar putea fi foarte piperat.

Decretul "Salva Italia" aprobat de guvern a introdus Impozitul Municipal Unic (IMU) pe imobile. Pentru locuinţa principală (care pentru majoritatea proprietarilor este şi unica) este de 0,4% din aşa-numita "valoare cadastrală", care este indicată în actul de vânzare-cumpărare, reevaluată cu 5% şi multiplicată cu 160.

Pe lângă aceasta, fiecare Primărie poate ridica procentul de 0,4% până la 0,6% şi, având în vedere tăierile de finanţări pe care le-au suferit, multe se vor folosi de această posibilitate.

Este oricum prevăzută pentru toţi proprietarii o deducere de 200 de euro, aşadar, dacă de exemplu calculul de bază al IMU se ridică la 300 de euro, vor trebui plătiţi numai 100. Alţi 50 de euro vor fi scăzuţi pentru fiecare copil în întreţinere convieţuitor care are mai puţin de 27 de ani.

Sindicatul UIL a făcut ceva calcule, estimând că noua taxă pe prima casă va costa în medie, pentru o familie fără copii în întreţinere, 133 de euro. Situaţia variază însă în mod sensibil de la o primărie la alta, aşa cum se poate vedea în tabelul alăturat, care prezinta simularile facute în 21 de oraşe, luând ca referinţă o locuinţă de 90 mp, de nivel mediu-scăzut, într-o zonă semicentrală.

„Jupuirea” cea mai mare va fi la Roma, unde se vor plăti în medie 411,47 de euro, cu vârfuri de 511,47 euro dacă nu există copii în întreţinere şi 311,47 euro dacă există 4 copii în întreţinere. Nici la Milano situaţia nu e mai bună, media e de 376,77 de euro, trecând de la 476,77 euro pentru o familie fără copii în întreţinere, la 276,77 euro pentru o familie cu 4 copii în întreţinere. Impozitul va fi mare şi la Bologna, cu 359,41 de euro în medie care ajung la 459,41 euro fără niciun copil în întreţinere, şi scad la 259,41 euro pentru o familie cu 4 copii.

Singura consolare, IMU va putea fi plătit în două rate. Prima până pe 16 iunie, a doua până pe 16 decembrie.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Viaţă grea şi în străinătate. Românii care muncesc peste hotare, afectaţi de criză

Nadia Comăneci, numele unei staţii de metrou din Londra