in

Nadia Comăneci, numele unei staţii de metrou din Londra

În cinstea Jocurilor Olimpice din această vară, reţeaua de metrou din Londra are o surpriză pentru călători. Va redenumi staţiile după numele unor mari sportivi. Printre cei aleşi se numără şi Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic.

O staţie de metrou din Londra va purta numele gimnastei române Nadia Comăneci vara aceasta, pe perioada Jocurilor Olimpice, ca parte a unui program de redenumire a terminalelor după sportivi celebri. Toate cele 361 de staţii ale metroului londonez au fost redenumite după sportivi celebri în cadrul programului. „Harta noilor staţii nu celebrează doar pe atleţii care au câtigat medalia de aur, ci şi pe cei care au dovedit aptitudini remarcabile, chiar şi în cazul unor înfrângeri celebre”, au declarat reprezentanţii metroului londonez. Totuşi, pentru a nu induce în eroare călătorii, vor fi păstrate şi denumirile consacrate.

Companie selectă

Staţia de metrou care va primi numele Nadiei este King’s Cross, una dintre cele mai aglomerate din Londra.


Gimnasta româncă este într-o companie selectă. Michael Jordan şi Cassius Clay sunt doar câţiva dintre sportivii care au scris istorie şi care vor înlocui numele staţiilor de metrou din Londra. Lor li se alătură câteva dintre vedetele actuale, jucătorul de tenis Rafael Nadal, înotătorul Michael Phelps şi fotbalistul Messi. Turiştii care merg anul acesta la Londra pentru cea mai importantă competiţie sportivă a anului vor lua metroul de la staţia Nadia Comăneci, vor schimba magistrala la Simon Whitfield şi vor merge spre Michael Phelps via Roger Federer şi Rafael Nadal. Aceasta este una din cele mai scurte variante spre parcul olimpic, pentru cei care pornesc de la King’s Cross.

Nadia Comăneci mai are o stradă care îi poartă numele în Spania. De 8 martie, autorităţile locale din oraşul spaniol San Andres del Rabanedo au dat numele fostei gimnaste române unei străzi. Consilierii locali şi primarul au dorit astfel să îşi exprime respectul faţă de sportiva care a primit prima notă de zece din istoria gimnasticii, la Olimpiada de la Montreal.

„Zeiţa de la Montreal”

Nadia Comăneci, născută la data de 12 noiembrie 1961, în Oneşti, judeţul Bacău, este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică, în anul 1976. La vremea aceea, Nadia nu avea decât 14 ani. Mai mult, este câştigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. Pentru că este prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut, românca este supranumită „Zeiţa de la Montreal”. De asemenea, Nadia Comăneci este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Taxa pe prima casă, sunteţi gata să fiţi jupuiţi?

Interviu GR cu Matei Vişniec: „În Italia este atâta frumuseţe, dar nu-i interesează literatura”