in

Tragedie pe mare: trei pescari români şi unul italian, înecaţi la Civitanova

Tragedie pe 2 aprilie în jurul orei 6.30 dimineaţa pe coasta Mării Adriatice la Civitanova Marche (provincia Macerata). Pescadorul „Sparviero” utilizat pentru culegerea de midii, cu şase pescari la bord, s-a scufundat. Patru dintre ei au murit. Victimele sunt un italian şi trei români.

Numai două corpuri au fost recuperate. Michele Fini, de 25 de ani, din San Giovanni Rotondo (Foggia), şi George Toma Viorel, de 19 ani, român, au ajuns vii la spital, în stare gravă de hipotermie. Au fost reanimaţi, dar nu au supravieţuit. Români sunt şi cei doi dispăruţi, Maroga Costel, de 35 de ani, şi Simion Vasile, de 39.


Doar doi marinari s-au salvat: comandantul Leonardo Coccia, de 23 de ani, fiul armatorului, şi Aldo Leo, de 37 de ani, rezidenţi la Cagnano Varano (Foggia). Cei doi sunt internaţi la spitalul din Civitanova.

Operaţiunile de căutare a celor doi dispăruţi au fost făcute pe porţiunea de mare dintre Civitanova Marche şi Porto Sant’Elpidio, cu patru nave de patrulare ale Gărzii de Coastă şi cu scafandrii de la Nucleul subacvatic din San Benedetto del Tronto. Zona a fost survolată de un avion al Gărzii de Coastă şi de un elicopter al Pompierilor. Marea cu forţa 8 a complicat căutările celor doi marinari dispăruţi.

Garda de Coastă a trimis o navă Sar clasa 800, în măsură să înfrunte marea agitată. Ambarcaţiunea „Sparviero” care s-a scufundat se ocupa cu strângerea de midii în instalaţii de cultură. Este o navă de pescuit cu două motoare, lungă de 16 metri cu greutatea brută de 16 tone, construită în 1997.

Nava culege medii în contul firmei Eurmitili din Cagnano Varano (Foggia), şi în mod normal staţionează în portul din Civitanova. Ambarcaţiunea s-ar fi răsturnat din cauza unui val gigant. Alarma a fost dată de celălalt pescador aflat în zonă, „Mattia I”, la ora 6.40.

Potrivit unei prime reconstituiri a Gărzii de Coastă, pescadorul s-ar fi scufundat din cauza unei dezechilibrări a greutăţii datorată recuperării materialului ihtiologic. Cei doi pescari dispăruţi nu au rămas blocaţi în ambarcaţiune, ci au fost luaţi de valuri. Unicul care a rămas blocat a fost comandantul navei, însă a reuşit să se elibereze. O rudă a unuia dintre marinarii de la bord a asistat practic în direct la naufragiu, vorbind la telefon cu ruda sa.

Unul dintre supravieţuitori, Aldo Leo, a spus că un val anormal ar fi mutat încărcătura, făcând nava să se răstoarne. „În această noapte am făcut o încărcătură de 6.000-8.000 de kilograme de midii când a sosit un val anormal din est care a mutat întreaga încărcătură pe o parte şi a făcut ambarcaţiunea să se răstoarne. Comandantul a reuşit să dea alarma la timp însă înainte de sosirea salvatorilor am rămas pe mare circa o oră şi jumătate”, a declarat Aldo Leo.

Pe dig aştepta un tir al firmei Euromitili di Cagnano Varano (Foggia). Midiile erau destinate pieţei puglieze pentru festivităţile pascale.


Doi oameni în plus la bord

Privind dezastrul au fost demarate două anchete: una de către procuratura din Macerata, cealaltă de Căpitănia portului din Civitanova Marche, care analizează documentaţia navei Sparviero şi contractele de angajare ale marinarilor, dintre care unii se poate să fi fost angajaţi „la negru”. Pescadorul avea doi oameni în plus la bord. Printre documentele de înmatriculare ale navei Sparviero există unul datat 2009 care fixează la patru numărul maxim de membri ai echipajului. În timp ce pe navă lucrau şase. Documentul totuşi, se poate să fi fost actualizat în ultimii ani.

Procuratura din Fermo i-a înscris în registrul anchetaţilor pe Ferdinando Coccia, armatorul navei Sparviero, şi pe fiul Leonardo, de 23 de ani, comandant al pescadorului, unul dintre supravieţuitorii dezastrului din zorii zilei de 2 aprilie. Pentru ambii se are în vedere infracţiunea de omor multiplu din culpă, în timp ce comandantul este anchetat şi pentru naufragiu.

Nava scufundată a fost găsită şi inspectată de scafandrii de la Garda de Coastă din San Benedetto. „Sparviero” este aşezată în poziţie verticală la o adâncime de 13 metri într-un loc deosebit de mâlos şi tulbure. Există certitudinea că trupurile celor doi români nu sunt în interiorul ambarcaţiunii. Se presupune acestea au fost duse de curenţi spre sud-est. După cum se obişnuieşte, odată trecute trei zile, căutările vor fi reduse, fiind asigurate numai de nave în control obişnuit.

„Imediat ce vom recupera epava – a anunţat amiralul Francesco Saverio Ferrara, comandantul regional al Gărzii de Coastă – vom putea face verificări privind situaţia statică şi dinamică a ambarcaţiunii. Vom verifica dacă personalul era îmbarcat regulamentar şi vom stabili toate responsabilităţile. O astfel de tragedie nu mi-a fost dat să văd în lunga mea carieră”.

Condoleanţe instituţionale

„Este o veste care mă întristează mult. Transmit familiilor lui Michele Fini şi George Toma Viorel cele mai profunde condoleanţe din partea mea şi a întregii comunităţi puglieze”, a declarat preşedintele Regiunii Puglia, Nichi Vendola, imediat după ce a aflat de moartea celor doi tineri marinari.

„Sper – a continuat Vendola – să fie recuperaţi şi să fie puşi la adăpost ceilalţi doi cetăţeni români care încă sunt dispăruţi şi le doresc membrilor răniţi ai echipajului însănătoşire grabnică”.

„Condoleanţe şi din partea preşedintelui Provinciei, Francesco Miglio: „O tragedie care ne lasă înmărmuriţi, exprim şi interpretez sentimentul întregii Capitanata de condoleanţe familiilor lui Michele Fini şi George Toma Viorel, cei doi tineri marinari decedaţi în naufragiul pescadorului Sparviero produs în largul coastei din Civitanove Marche. De asemenea, îmi exprim dorinţa de însănătoşire grabnică a membrilor răniţi ai echipajului şi de speranţă privind soarta celor doi marinari încă dispăruţi”.

Şoc la Gargano

Zona Gargano este în stare de şoc. Pe străzile din Cagnano Varano, mică localitate din Puglia, vestea accidentului pe mare i-a tulburat pe toţi.

Echipajul, de şase persoane, era compus din doi pescari din Cagnano, ceilalţi fiind de români stabiliţi acolo. „Suntem consternaţi – a declarat pentru La Repubblica primarul din Cagnano Varano, Nicola Tavaglione – este o tragedie care ne lasă fără cuvinte. Toţi suntem în aşteptarea veştilor privind dispăruţii: la Cagnano ne cunoaştem cu toţii şi am construit în timp o comunitate în care pescarii pe moment dispăruţi sunt bine integraţi, ei cu familiile lor. Ştiu cine sunt, le cunosc chipurile şi sper să fie bine. Oraşul a amuţit, nu avem cuvinte pentru a descrie consternarea de după aflarea veştii privind accidentul, tocmai astăzi când era o zi bună pentru pescuit, cu o mare calmă şi fără capcane”.

Ministrul adjunct al Infrastructurilor şi Transporturilor, Riccardo Nencini, l-a contactat telefonic pe contraamiralul de la Căpitănia Portuară din Ancona şi i-a cerut să fie informat tempestiv privind evoluţia operaţiunilor de salvare şi căutare a dispăruţilor, exprimându-şi „solidaritatea şi apropierea şi în numele guvernului faţă de familiile membrilor echipajului decedaţi„.

Sara Palazzoli, secretar general al Flai-Cgil a declarat că „de mai mult timp Flai-Cgil cere ca şi pentru lucrătorii din domeniul pescuitului să fie aplicate prevederile Textului unic 81 privind sănătatea şi siguranţa; am depus 15.000 de semnături în susţinerea a ceea ce considerăm a fi o propunere de civilizaţie, aşteptăm răspunsuri. Este necesar să se facă mai mult, nu se mai poate aştepta„.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crimă la ”Luna Rossa” / Aruncat pe scări după o ceartă într-un bar: român ucis lângă Padova

Imaginea României în Italia: Reportaj din ”Vietnam”, cartier din Botoșani, transmis de „Servizio pubblico”