in

Umor negru: Deputatul Raețchi propune ca româncele bătute de soți, cetățeni străini, să fie repatriate din banii DRP

Ai probleme cu angajatorul? Te bate soţul (soţia) de origine străină? Eşti bolnav grav? Statul român vine în ajutorul tău, cu fonduri, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni. Dacă vom auzi aceste fraze transmise la publicitate în ţările cu mari comunităţi de români, înseamnă că legea propusă de deputatul Raeţschi, deputat al diasporei, a fost aprobată. Ar putea statul român, care este incapabil să facă faţa problemelor grave din România, să aibă grijă de toţi ROMÂNII CU PROBLEME din străinătate? Sau este doar o propunere fumigenă, din seria „Ovidiu, fă-te că lucrezi”?

Parlamentarul Ovidiu Raețchi (foto), ales deputat în circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 4, a propus o lege, care completează Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, prin care un procent (5%) din bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni să fie rezervat unor situații de criză cu care cetățenii români se confruntă în străinătate.

Propunerea de lege pare însă să fie făcută mai mult la bășcălie sau din dorința de a șicana actuala conducere a Departamentului (de curând, deputatul Raețchi a fost exclus din PC, intrând în grupul parlamentar al PNL, în opoziție, desigur, cu actuala guvernare). Politicianul nu ține cont de faptul că bugetul DRP este foarte mic (sub 10 milioane de lei), bani care nu ar rezolva decât în foarte mică măsură problemele la care se referă în motivul promovării actului normativ, la care s-ar adăuga și faptul că banii ar trebui retrași de la proiectele pe care românii din străinătate le solicită în număr foarte mare.


Dacă e să adăugăm și comentariul de pe facebook al deputatului, ne dăm seama că legea nu va fi niciodată luată în serios, nici de legislativ, nici chiar de românii din Diaspora. ”In urmatoarea luna Guvernul va nutri o slabiciune rarisima pentru Diaspora: vin alegerile si stanga are nevoie si de voturi de peste hotare, Teleorman is not enough. M-am grabit, deci, sa propun o lege prin care un procent din bugetul Departamentului Romanilor de Pretutindeni sa fie rezervat unor situatii de criza cu care cetatenii romani se confrunta in strainatate. Sunt bune, sigur, si deplasarile entuziaste ale celebrului actor Bogdan Stanoevici prin Europa, sunt bune si scolile de vara de la malul marii, dar – dincolo de bani pentru hoteluri si protocol – m-as asigura ca exista intotdeauna in buget o rezerva strategica pentru romani foarte bolnavi, victime ale unor abuzuri domestice sau lucratori blocati intr-un conflict de munca. Proiectul e in dezbatere publica – astept observatii.”


Iată și motivul promovării actului normativ:

Potrivit normelor in vigoare, cetatenii romani din Diaspora au dreptul de a beneficia de sprijin financiar pentru o serie de manifestari si actiuni cu caracter educativ si cultural menite sa pastreze si sa intareasca lagaturile lingvistice si de identitate cu Romania.

Exista insa situatii in care cetatenii romani cu domiciliul sau rezidenta in strainatate se confrunta cu o serie de probleme pentru solutionarea carora este nevoie de solidaritatea si sprijinul statului roman. De exemplu, in cazul lucratorilor romani asupra carora se comit abuzuri din partea angajatorului strain; sau in cazurile tot mai frecvente in care femeile din Romania indura abuzuri fizice si psihice din partea sotilor cetateni straini; ori situatii medicale grave in care se afla cetatenii romani din Diaspora.

Romanii din afara granitelor tarii sunt parte integranta a poporului roman. De asemenena, acestia sunt principalii vectori de imagine a Romaniei, un real motor pentru economia romaneasca prin fluxul de resurse financiare trimis in tara si, totodata, prin atragerea de investitii catre Romania. In aceste conditii este necesar ca statul roman sa ofere sutinere reala, sa se implice consistent – inclusiv din punct de vedere financiar – in ameliorarea problemelor Diasporei.

Iată și completarea la Legea 299/2007, propusă de Raețchi:

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Western Union ajunge la 50 de milioane de tranzacţii şi sărbătoreşte 18 ani de existenţă în România

Piaţa imobiliară din Italia s-a înjumătăţit în ultimii 7 ani