in

Un avocat român din Barcelona, candidat independent la parlamentare. ”Voi fi avocatul diasporei în Parlament”

Alexandru George Lazăr, 31 de ani, născut şi crescut în Bucureşti, locuiește în prezent la Barcelona, unde lucrează ca partener al unei case de avocatură şi profesor asociat la Universitatea Pompeu Fabra, fiind totodată doctorand la ESADE. Membru fondator al PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor) a decis să candideze independent la alegerile parlamentare în diaspora. Se declară pregătit să reprezinte românii din diaspora ca un adevărat avocat al lor în Parlamentul României.

Cu experiența anilor trăiți în străinătate, foarte pregătit mai ales din punct de vedere legislativ, cu un set de teme specifice la îndemână și cu convingerea că doar uniți românii din străinătate pot deveni o voce importantă, avocatul Alexandru George Lazăr face apel la românii care vor să-l susțină. El dorește să strângă nu doar 5000 de semnături necesare pentru înscrierea în lupta electorală, ci de trei ori mai mult. ”Conform legii trebuie să strâng aproximativ 5.000 de semnături de susţinere. Dar eu, ca avocat care înţelege însemnătatea şi importanța împuternicirii prin mandat nu doresc să mă prezint doar cu 5000 de semnături de susţinere. Eu doresc să mă prezint doar dacă românii din diaspora doresc”, ne-a declarat el.

Într-un interviu exclusiv Gazeta Românească, Alexandru Lazăr ne-a răspuns la câteva întrebări.

Alexandru, spune-ne câteva cuvinte despre tine: de cât timp locuieşti în afară ţării şi cu ce te ocupi în prezent?

«Locuiesc în Spania încă din 2003. Mai întâi, până în 2008, am locuit în Granada, deoarece am studiat Dreptul la Universitatea din Granada. În 2008, m-am mutat în Barcelona, pentru că începeam studiile primului master în cadrul ISDE. Tot în 2008-2009, în timpul masterului, am fost contactat de cei de la Baker & McKenzie (firma de avocatură lider la nivel mondial). Astfel am rămas în Barcelona.»

Care au fost problemele cu care te-ai confruntat că ”român în diaspora” de când ai decis să te stabileşti în străinătate?

«Problemele nu le-am întâmpinat din partea spaniolilor şi nici a Spanei. Nu am suferit vreo discriminare în nici un moment. Problemele cu care m-am confruntat au fost de obicei cele birocratice, venite de la statul român, şi cele ce ţin de imaginea românilor în străinătate. Din păcate, nu suntem uniţi şi astfel nu avem vocea puternică pe care am putea să o avem în ţările noastre de adopţie. Trebuie să avem în vedere că în Spania şi Italia, după italieni şi respectiv spanioli, noi românii suntem cei mai numeroşi. Dar asta nu se reflectă şi în puterea de decizie a comunităţii, din păcate. De ce? Pentru că nu există unitate. Trebuie să ne unim forţele şi să stabilim obiective comune, concrete. Numai aşa putem reuși să apărăm drepturile şi interesele comunităţii. Îmi place o pildă: „o săgeată, oricât ascuţită este, o poţi rupe cu uşurinţă pe genunchi. Dar dacă toate săgeţile din tolbă se unesc atunci se va rupe genunchiul.” Asta este valabil şi pentru comunitatea noastră. Trebuie să lăsăm vanitatea şi propriul orgoliu deoparte şi să vedem care este interesul comunităţii.»

Care au fost motivele care te-au determinat să devii membru în cadrul echipei PACT?

«Oamenii. Oamenii aceştia sunt oneşti, sunt buni profesionişti, nu au mai fost activi în politică şi sunt proactivi. Asta este foarte important. Tot grupul este alcătuit din persoane care au demostrat valoarea lor în mediul profesional şi academic. Oameni care au decis să facă acest pas pentru că s-au săturat, ca şi mine, ca timp de 26 de ani să îşi bată joc unii şi alţii de votul nostru.»

Ai mai fost activ în vreun partid politic?

«Răspunsul este un definitiv nu. Nu am mai fost activ în alte partide politice. Şi ăsta cred că este unul dintre avantajele noastre. Nu suntem obişnuiţi cu compromisuri pe care deseori auzim că le-au făcut persoanele cu intenţii bune, ce a vrut să facă politică în partidele vechi.»

Când ai luat decizia de a candida la alegerile parlamentare pentru diaspora?

«Decizia am luat-o în acest an. După ce mai mulţi membri ai comunităţii m-au contactat, în mod separat, să mă întrebe de ce nu candidez. Ei mi-au spus că au încredere în mine şi că sunt convinşi că aş putea milita pentru drepturile noastre, ale celor din diaspora. »

De ce independent şi nu în cadrul PACT?

«Decizia de a candida independent am luat-o împreună cu cei din PACT. Ca jurist înţeleg perfect faptul că mandatarul poate fi mandatar doar dacă cei ce îl împuternicesc (votanţii) îl doresc. El este avocatul/vocea mandanţilor (votanţilor) în parlament. »

Care sunt primele măsuri care ar trebui luate pentru românii din străinătate?

«În primul rând doresc să identific, împreună cu oricare dintre membrii diasporei ce doresc să mă contacteze, problemele românilor din diaspora şi chiar să încercăm să găsim soluţii. Acesta este primul pas. Nu îmi place limbajul de lemn. Sunt pragmatic. Eu ştiu să identific probleme, să găsesc soluţii şi să aplic soluţiile găsite.

Cu toate acestea, există un set de teme către care vreau să îmi direcţionez atenţia în primele momente ale mandatului, precum:
1. statutul românilor din diaspora;
2. convenţii de dublă cetăţenie;
3. convenţii de evitare a dublei impozitări (de exemplu, cea semnată între România şi Spania este de mai bine de 30 de ani);
4. acordarea de ajutor femeilor ce sunt maltratate în străinătate şi pentru a se întoarce cu copii în România (sprijin juridic gratuit prin crearea unui sistem adecvat);
5. reducerea birocraţiei pentru recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în diaspora; 6. pregătirea şi apărarea drepturilor muncitorilor români din diaspora;
7. acordarea de asistenţă juridică celor ce sunt în situaţii economice precare; crearea unui canal direct (descentralizat) de comunicare pentru că românii din diaspora să poată, în timp real, să ceară soluţionarea problemelor;
8. promovarea cadrului legislativ necesar pentru că românii din diaspora să poată realiza investiţii şi crea întreprinderi mici şi mijlocii în România, investiţiile urmând să le fie garantate de către Statul Român;
9. reducerea birocraţiei consulare prin informatizarea sistemului consular şi eficientizarea sa.»

Ai pregătite proiecte de lege pentru diaspora?

«Încă nu. Consider că trebuie să facem mai întâi primul pas, menţionat mai sus, şi după să redactăm aceste proiecte de lege. Cu siguranţă vor include puncte comune tuturor comunităţilor de români din diaspora. Dar trebuie să avem în vedere că problemele celor ce locuiesc în Italia nu sunt aceleaşi cu ale celor ce locuiesc în SUA sau în Moldova. De aceea, trebuie să croim soluţii pe măsura problemelor. Altfel, nu facem decât să rezolvăm parţial şi imperfect nevoile oamenilor. De aceea doresc să fiu în permanentă legătură cu reprezentanţii din fiecare zonă locuită de români în diapora. De ce? Problema de astăzi este A, dar mâine este B. Problemele unei comunităţi sunt ca o entitate vie. Se modifică cu trecerea timpului.»

Care ar fi primul mesaj, hai să-i spunem pre-electoral, pentru diaspora?

«Diaspora Împreună Contează!»

Cum pot lua legătura cu tine cei care ar dori să te susţină?

«Îmi pot scrie la emailul [email protected] Mă pot contacta pe Facebook sau pe Skype şi mă pot ajuta să strâng semnături. »

Ce ai mai dori să le transmiți românilor din diaspora din postura de viitor candidat la alegerile parlamentare?

«Viziunea mea este de a fi avocatul diasporei în Parlament. Conform legii trebuie să strâng aproximativ 5.000 de semnături de susţinere. Dar eu, ca avocat care înţelege însemnătatea şi importanța împuternicirii prin mandat nu doresc să mă prezint doar cu 5000 de semnături de susţinere. Eu doresc să mă prezint doar dacă românii din diaspora doresc. Doar împreună putem reuşi! Doar dacă românii din diaspora cred că pot ajuta comunitatea, o voi face.

De aceea, dacă până la sfârşitul lui Septembrie strâng 15.000-20.000 de semnături de susţinere mă voi prezenţa. De ce? Pentru că atunci va însemna că românii din diaspora doresc să fiu vocea noastră în Parlament.»

Andi Rădiu
[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ai picioarele umflate de mai mult de trei zile? Du-te imediat la medic!

A apărut romanul ”Eu sunt femeie”, semnat de Maria Tudose, autoarea renumitului blog cu acelaşi nume