in

Un nou caz de sclavie în Italia, români exploatați de „caporali” români, ministerul diasporei în alertă

Un nou caz de sclavie a fost descoperit în Italia. Victime, muncitori din România și Albania, puși la muncp 11 ore pentru 4 euro pe oră, complet la negru, fără nicio urmă de protecție socială sau siguranță.

Investigația a fost efectuată de Carabinieri, care au arestat trei persoane în provinciile Padova, Verona și Perugia, în executarea unor mandate de arestareîn închisoare emise de către judecătorul de instrucție din Florența.

Acuzația este de grup infracțional cu scopul comiteri infracțiunilor de intermediere ilegală și exploatarea forței de muncă (așa-numitul caporalat), agravate prin violență, amenințare și rele tratamente. Lucrătorii, aproximativ treizeci de persoane implicate, erau angajați în agricultură și construcții, mai ales în Toscana și în Veneto, dar și în străinătate.

Magistratura a dispus arestarea lui Gaetano Pasetto, 48 de ani, din San Bonifacio, angajatorul real al lucrătorilor și doi „caporali” sub comanda acestuia, Mihai Atanasoaei, 45, român rezident la Dicomano (Florența) și Neculai Dudau, în vârstă de 63 de ani, român rezident la Solesino, în zona Padova.

Pasetto conduce două cooperative, The New Labour și Geoservice, care aveau contracte ci firme agricole, prima acoperind Veneto, a doua Toscana. Poliția a făcut investigații în ferme și proprietăți în Gavorrano (Grosseto), Castellina in Chianti (Siena), Rufina, San Piero a Sieve, Montaione (Florența), Peschiera del Garda (Verona).

Muncitorilor care veneau în Italia li se dădeau 500 de euro pe lună, cu titlu de avans, din care li se reținea costul pentru casă și masă.

Ancheta a pornit de la moartea prin infarct la Rufina (Florența), pe 7 noiembrie 2017, a unui român angajat cu alți conaționali la recoltarea măslinelor.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a anunțat că ambasadorul României în Italia, George Bologan, se va deplasa de urgenţă în zona Toscana-Veneto pentru a verifica informaţiile despre acest nou caz de sclavie.

„Din păcate, un nou caz cutremură atât românii de pretutindeni, cât şi guvernele celor două ţări. Din informaţiile pe care le deţinem până în momentul de faţă, ar fi vorba despre un număr de cetăţeni români care munceau în domeniul agriculturii în zonele Toscana-Veneto. Am luat legătura cu domnul ambasador, reprezentantul misiunii diplomatice în Republica Italiană, domnul Bologan, iar în următoarele minute domnia sa se va deplasa în zona respectivă şi va avea o întâlnire cu autorităţile locale. (…) Nu este primul caz (de sclavie – n.r), aşa este! Guvernul Republicii Italiene acţionează, dar şi forul legislativ pentru a stopa acest fenomen. A fost dată Legea caporalatului, prin intermediul căreia sunt pedepsite toate aceste fapte de trafic, de sclavie modernă”, a spus Natalia Intotero.

Aceasta a mai spus că ministerul pe care îl conduce va intensifica acţiunile de popularizare a campaniei „Informare acasă, siguranţă în lume”.

„Încă o dată conştientizăm importanta campaniei naţionale ‘Informare acasă, siguranţă în lume’, pe care în momentul de faţă Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu toate instituţiile abilitate în domeniu, o desfăşurăm atât în ţară, cât şi în afara graniţelor, dar, în special, importanţa acesteia în ţară, pentru că acestor fenomene de sclavie modernă, de trafic de persoane le cad pradă cetăţenii români care pleacă neinformaţi”, a arătat ministrul.

Natalia Intotero a făcut un apel către autorităţile locale, îndeosebi către primari, de a fi parteneri în această campanie şi de a populariza locurile de muncă vacante, pentru a-i determina pe cei plecaţi în afară să se întoarcă în ţară.

Ministrul a mai spus că românii din străinătate pot lua legătura cu consulatele generale ale misiunilor diplomatice 24 din 24 de ore. În context, aceasta a menţionat că în Italia, la Bari, au fost stabilite mai nou multe infochioşcuri unde cetăţenii români au posibilitatea de a studia legislaţia atât în limba română, cât şi în limba italiană, pentru a-şi cunoaşte drepturile şi obligaţiile, şi pot, de asemenea, prin intermediul internetului, să ia legătura cu autorităţile locale şi centrale atât din Italia, cât şi din România.

Matteo Salvini somează România și Bulgaria: «Nu mai trimiteți sclavi în Europa». Reacția MAE: «Inacceptabil»

Un nou caz de sclavie cu români în Italia: oameni simpli din Moldova munceau cu 1 euro pe oră

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Presa italiană, povestea unei românce din Roma: ”Mama, când te întorci? Ai spus că nu o să stai mult!”

Biserica Ortodoxă ia măsuri împotriva preotului care a jignit românii din Diaspora: ”Va fi cercetat în conformitate cu rânduielile canonice-bisericeşti.”