in

Un român cu care se mândrește Italia: Ștefan Paicu, elev la Voghera, locul I la Olimpiada națională de chimie

O mare satisfacție pentru Luigi Toscani, directorul Institutului Agrar Gallini din Voghera (provincia Pavia). O neașteptată veste a sosit din partea șefului ceremonial al Ministerului Educației, care îl invita la Quirinale pentru ceremonia oficială de deschidere a anului șolar 2013-2014 pe Ştefan Paicu, elevul de 16 ani de origine română care a câștigat în luna mai Olimpiada Națională de Chimie.

Alături de Ștefan, a fost invitat și directorul Toscani (foto), pentru data de luni 23 septembrie, la ora 16, ora de începere a ceremoniei în curtea de onoare a palatului prezidențial, în prezența șefului statului Giorgio Napolitano, a diferiți miniștri (printre care cel al Educației, Maria Chiara Carrozza) și a câtorva excelențe ale școlii italiene, printre care tocmai Ștefan.

«Este vorba – a comentat directorul Toscani, citat de „La Provincia Pavese” – de un eveniment extraordinar, care nu poate decât să ne umple de mândrie.

Din păcate eu nu voi putea să-l însoțesc personal pe elevul nostru, însă voi încredința această sarcină profesorului de chimie Luciano Rizzi, care l-a asistat pe întreg parcursul și merită din acest motiv să ia parte.

Ștefan, în orice caz, după succesul obținut la olimpiade a decis să treacă de la cursul agrar la cel de chimie, unde a început deja să frecventeze anul trei.»

Adelina, premianta Olimpiadei de italiană: „Dorul de România, o durere grea, care îmi strânge inima ca un clește”

Cine este Ștefan, care a câștigat Olimpiada de Chimie națională din Italia?

Ștefan Nicolae Paicu, scrie „La Provincia Pavese”, este un strălucit elev al Institutului Gallini din Voghera. S-a clasat cu un punctaj optim primul la Olimpiada de chimie la nivel regional. Elevii clasei a 2-a B își aplaudă cu mândrie colegul care reprezintă un punct de referință.

Însoțit de profesorul de chimie Luciano Rizzi, pe 24 mai a participat la selecțiile naționale de la Frascati, unde a reprezentat școlile din Lombardia. A trebuit să susțină teste logice și teoretice: Ștefan s-a pregătit în mod autonom însă a fost îndrumat și susținut în această experiență de profesorul Rizzi, după cum amintește directorul Toscani, citându-l pe Sfântul Augustin: „50% din succesul unui elev depinde de elev însuși și cealaltă jumătate de învățătorul său”.

Corriere della Sera i-a dedicat un articol, intitulat „Micul chimist crește”.

«Are 16 ani și anul școlar viitor va frecventa anul trei la Institutul tehnic-agrar Carlo Gallini din Voghera (Pavia). Ștefan Paicu, elev vogherez de origine română, în Italia de când avea 6 ani, a câștigat locul întâi la Olimpiada de Chimie 2013, competiție națională organizată de Societatea italiană de chimie pe 7 și 8 iunie și adresată elevilor din școlile superioare. Ștefan a luat primul loc susținând teste logice și teoretice. Micul chimist creşte.»

Bravo, Ștefan!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A fost arestat jefuitorul bătrânicilor din Mestre

Roman Vlad, funeralii la Biserica artiștilor la Roma / Bruno Vespa: „Este o mare pierdere pentru Italia”