in

Urarea ambasadoarei României: „Vă doresc un reprezentant în Parlamentul italian”

Luni, 9 decembrie, comunitatea românească a fost invitată, la sediul Ambasadei României din Roma, la recitalul oferit de Corul Facultății Teologice Ortodoxe din Iași și pentru a ciocni un pahar de vin cu ocazia Zilei Naționale a României și a Sărbătorilor de iarnă.

Au participat reprezentanți ai asociațiilor, sindicaliști, personalități ale comunității din Roma și Lazio, ziariști, oameni de afaceri. În deschiderea recepției, înainte de recitalul corului Facultății Teologice din Iați, ambasadoarea Dana Constantinescu a ținut un mic discurs în care a făcut urări celor prezenți, cu ocazia sărbătorilor.

Pe lângă sănătate, belșug și fericire, ambasadoarea ne-a dorit să avem cât mai curând un primar, un reprezentant în Parlament sau un ministru, de origine română, în Italia.


Iată cea mai neobișnuită urare de Anul Nou făcută vreodată la sediul Ambasadei României din Roma:

«Pentru că ne vedem cu puțin timp înaintea sărbătorilor de iarnă, vreau să vă fac urările cuvenite, să fiți sănătoși, să fiți bucuroși, să aveți parte de împliniri, de tot ceea ce vă doriți, alături de cei dragi din Italia, din România, de unde vreți voi din lumea largă, să vă meargă bine în Italia sau oriunde vreți voi să vă meagă bine, să contați pe ajutorul nostru atât cât vi-l putem acorda. Eu contez mult pe ajutorul dumneavoastră.

Vă spun încă o dată, că e foarte important, cel puțin pentru mine, dar sper să vă transmit și dumneavoastră asta, să faceți tot ceea ce depinde de dumneavoastră pentru ca limba română să nu fie uitată de copiii care trăiesc și care sunt născuți în Italia. Asta e foarte important.

Și să vă mai spun ceva. Eu o să consider mandatul meu încheiat atunci când un italian de origine română se va fi ales ori primar într-un oraș mare din Italia, ori membru în Parlamentul italian, ori va fi nominalizat în guvernul Italiei. Sigur că asta o să fie peste mulți, mulți, mulți, mulți ani, asta nu are nicio legătură cu mandatul meu administrativ, dar acolo unde o să fiu eu peste mulți, mulți, mulți, mulți ani, când se va fi întâmplat lucrul ăsta, eu atunci o să fiu liniștită, și atunci o să pot să trag linie, și atunci să vă gândiți, măi, era una, prima doamnă ambasador în Italia, ea ne-a spus, și uite că în sfârșit s-a întâmplat.

Deci eu vă doresc din tot sufletul să ajungeți cât se poate de repede acolo, pentru că asta va însemna într-adevăr – chiar dacă el va fi italian de origine română, dar rădăcinile contează – asta va însemna că în sfârșit românii sunt apreciați și înțeleși, și sunt acolo unde trebuie, în locul care li se cuvine, pentru că și lor li se cuvine un asemenea loc.

Și n-o să fie rușine mai mare decât ca acest italian de origine română care se va fi ales să nu știe să vorbească limba română, atunci când o să țină un speech de instalare, măcar minimul de cuvinte în limba română, măcar și pentru atât trebuie să aveți grijă, copiii să nu uite sau să învețe limba română. La mulți ani. Să fiți sănătoși.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Servire în chiloți: barul româncelor din Padova, inaugurare cu scandal

Românii l-ar alege președinte pe Mugur Isărescu, i-ar învinge la urne și pe Ponta și pe Antonescu