in

Val de români către Italia: 200.000 în ultimele 4 luni

“Numărul oficial de români din Italia a crescut neaşteptat cu circa 200.000 în ultimele patru luni, până la circa 1,2 milioane”. Iată ce susţine Ambasadorul Italiei în România, Mario Cospito, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Cauza noului val migratoriu ar fi, potrivit ambasadorului, criza economică prin care trece România şi rata ridicată a şomajului. Mai mult, chiar şi românii care s-au întors în ţară în ultimele luni, decid să revină în Italia după ce şi-au terminat banii economisiţi în Peninsulă. Iată ce declară Mario Cospito: „Criza economică din ultimii doi ani nu i-a determinat pe mulţi români să părăsească Italia şi să se întoarcă în ţară, ci din contră. Numărul de români din ppeninsulă a crescut, de la 953.000 în 2009 la circa 1,167 milioane spre finalul lui 2010, iar astăzi sunt aproape de 1,2 milioane. Am putea spune chiar că în ultimele patru luni numărul românilor din Italia a crescut cu circa 200.000 de persoane, destul de mult”.

Asistente şi muncitori în construcţii

În ciuda faptului că şi Italia trece printr-o perioadă de criză, diplomatul italian susţine că românii îşi găsesc totuşi, de muncă, în domenii pe care italienii încep să le evite, cum ar fi: “asistenţa în spitale sau clinici, de exemplu, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, în agricultură, în sectorul serviciilor, în restaurante sau hoteluri”. Bărbaţii sunt apreciaţi, pe de altă parte, ca buni muncitori în construcţii: “Sunt echipe de 2-3 români pe care oamenii le cheamă când au nevoie să-şi modernizeze locuinţa. Sunt mii de firme mici româneşti de acest tip(…) Statisticile arată că sunt circa 36.000 de mici firme româneşti în Italia”.

“Românii sunt peste tot”

Conaţionalii noştri îşi stabilesc reşedinţa şi în localităţi mici, nu doar în marile oraşe cum ar fi Roma, Milano sau Torino: un exemplu îl aduce chiar ambasadorul Cospito, care citează oraşul său natal din sudul Italiei: „Chiar şi într-un mic oraş cum este cel de unde am plecat eu, în sudul Italiei, cu 17.000 de locuitori, sunt circa 700 de români. Sunt efectiv peste tot. Majoritatea sunt oameni corecţi, muncitori.”

Intrebat dacă prevede o reîntoarcere a românilor în patrie, Mario Cospito răspunde: „Poate în 5-10 de ani. În perioada următoare nu îi văd pe românii din Italia întorcându-se acasă şi acest lucru nu se va întâmpla până când România nu va avea un sistem de beneficii sociale similar celui din Italia sau Spania”.

In 2010, românii din Italia au trimis în ţară un miliard de euro

Criza financiară se resimte şi la nivelul sumelor trimise de români în ţară. În 2010, românii au trimis în ţară circa un miliard de euro, cu jumătate de miliard mai puţin ca în anul precedent. “Cu alte cuvinte, în 2009 fiecare român din Italia a trimis circa 1.500 de euro pe an, pentru ca în 2010 să nu trimită decât 1.000 de euro pe an”.

Citeşte integral interviul pe Ziarul Financiar

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2011/ Ghidul candidatului

Romulus Mailat vorbeşte din închisoare “Mi-a spus că a omorât-o, am început să râd”