in

Val de tentative de sinucidere între românii din Italia

În Italia s-a înregistrat în ultimii ani o creştere îngrijorătoare a sinuciderilor, multe având la bază şi motive legate de problemele economice generate de criză. Rata somajului a crescut alarmant, de la 7,9% in 2009 la 10,9% in 2012.

Opinia publică a fost şocată de gestul celor trei bătrâni disperaţi din Civitanova, care s-au sinucis în urmă cu câteva zile.

Criza şi depresia cauzată de singurătate nu îi ocolesc nici pe români. Pe 6 aprilie, la Florenţa, un român rămas fără muncă a încercat să se arunce în faţa trenului, dar a fost salvat de un grup de italieni, care au dat la timp alarma.

 

Salvat de la sinucidere de un grup de italieni inimoşi

Alte trei episoade asemănătoare s-au petrecut în nordul Italiei. Toate, însă, au avut un final fericit, datorită unor oameni care au ştiut să-şi dea seama în ultimul moment de gestul pe care cei trei voiau să-l comită.

A oprit locomotiva la un metru de româncă

Pe 9 aprilie, o româncă de 42 de ani, suferind de o gravă formă de depresie, a încercat să se sinucidă, aruncându-se în fata trenului, lângă Asti. Din fericire, conducătorul trenului de pe ruta Asti- Acqui a văzut-o pe femeie, în apropierea unui pod, cum s-a aşezat în mijlocul şinelor, aşteptând trecerea vagoanelor. Bărbatul a reuşit să frâneze brusc şi s-a oprit la un metru de femeie. Apoi a coborât şi i-a acordat primul ajutor, până la sosirea ambulanţei. Medicii au constatat că românca are probleme psihice şi au internat-o la spitalul din localitate.

Salvată la Treviso de poliţişti

Deprimată şi sătulă de viaţă, a decis să-şi pună capăt zilelor aruncându-se sub tren, dar a fost salvată de agenţii de la Polfer. S-a întâmplat sâmbătă 6 aprilie, seara, pe peronul 4 al gării din Treviso. Prezenţa femeii, o româncă de 34 de ani, a fost observată de poliţişti: tânăra, văzând că soseşte un tren de la Udine, a grăbit pasul, dar a fost prinsă de braţe, scrie Il Gazzettino. Atenţia şi intuiţia agenţilor de la poliţia feroviară au împiedicat tragedia. Acea tânără femeie, care umbla de una singură cu un aer ciudat, a fost observată imediat. Nu avea aspectul unui pasager în aşteptarea unui tren. Părea mai degrabă că rătăceşte fără o destinaţie precisă. Această atitudine a trezit imediat suspiciuni şi poliţiştii au început să o supravegheze.

La un moment dat a fost văzută grăbind pasul. Se ducea spre capătul peronului unde sosea trenul liniei Udine-Venezia. În acel moment agenţii şi-au dat seama de intenţiile necunoscutei. Totul se juca pe câteva secunde. Un salt şi au reuşit să o prindă de braţe în clipa în care se arunca sub tren. Salvatorii au dus-o la poliţie şi au încercat să o calmeze.

Era vorba de o româncă de 34 de ani, departe de casă, singură şi lipsită de legături afective. Pe umerii dureroasa poveste privind o relaţie agitată cu familia, lăsată în ţara de origine. O cădere în spirala depresiei care a făcut-o să-şi dorească moartea. Nu s-a putut face altceva decât să fie dusă la spital.

"L-au apucat de călcâie în ultimul moment"

Un alt cetăţean român a încercat să se sinucidă în seara de 25 martie la Como. Bărbatul, de 27 de ani, s-a aplecat de pe parapetul unui pod feroviar, în plin centrul oraşului, pentru a se arunca în gol, scrie Corriere di Como. Era ora 21.30. Silueta sa, chiar dacă era întuneric, a fost văzută de câţiva trecători care au alertat forţele de ordine.

La faţa locului au sosit trei maşini de poliţie. Traficul a fost blocat, şi agenţii au încercat să-l facă pe bărbat să renunţe la intenţie. Acesta părea însă în stare profundă de confuzie, de aceea poliţiştii au decis să intervină. În timp ce un agent îi vorbea, colegii l-au încercuit pe sinucigaş.

În acel moment, românul s-a aruncat, dar agenţii au fost foarte rapizi, s-au aplecat şi l-au apucat de călcâie şi de pantaloni şi l-au blocat. “A fost salvat de şase eroi”, scrie Corriere di Como despre poliţiştii care nu au ezitat să se aplece peste parapet, riscând să cadă şi ei, prinzându-l în ultimul moment pe sinucigaş.

Salvarea nu a fost facilă, şi a pus în pericol integritatea fizică a poliţiştilor. Odată readus la loc sigur, cetăţeanul român a fost supus unui tratament medical obligatoriu. Trei agenţi au fost şi ei trataţi la urgenţe, pentru luxaţii şi probleme musculare cauzate de efortul de a-l ţine pe român. Cei şase poliţişti eroi se numesc Sergio Iaccino, Carlo Falcetta, Andrea Catacchio, Alan Pecovela, Luca La Gaccia şi Vincenzo De Stefano.

«Uneori întâmplarea te poate ajuta – a declarat agentul şef Sergio Iaccino – Eram în zonă şi aproape de podul respectiv, deci cele trei maşini au sosit aproape în acelaşi timp. Întunericul ne-a permis să ne ascundem până când am ajuns aproape de băiat, pe care dealtfel îl cunoşteam. Am urcat patru, în timp ce alţi doi au rămas jos să vorbească cu el.».

«Când eram la trei metri ne-a văzut – îşi aminteşte Iaccino emoţionat – s-a urcat pe parapet şi s-a aruncat. Nu ştiu să spun ce s-a întâmplat. A fost o clipă. Îmi amintesc că am început să alergăm intuind ce se în tâmpla şi l-a prins cum am putut, de picioare şi de haine. A rămas atârnând circa 15 secunde, apoi am reuşit să-l tragem pe pod».

«Evenimentul ne-a impresionat – a mai spus poliţistul – Am făcut ceva util, sălvând demnitatea unei fiinţe umane. Şi în final ochii lui, când primea ajutor de la medicii de la 118, păreau să ne mulţumească».

Alarmă falsă la Ciampino

Un alt fel de episod – de această dată o alarmă falsă- a avut loc la Ciampino, lângă Roma. Pe 4 aprilie, la prânz, un român de 28 de ani rezident la Aprilia, a ameninţat că se va arunca de pe podul feroviar de pe via Principessa Pignatelli.

Bărbatul intenţiona să sară peste parapetul podului înalt de circa 2 metri, în timp ce se certa cu tonul ridicat cu soţia de 22 de ani, şi aceasta româncă, vinovată, după spusele soţului, că l-a trădat de nenumărate ori. Diferiţi trecători au alertat 113, făcând să se activeze imediat un dispozitiv de siguranţă integrat care a făcut să fie întrerupte toată circulaţia feroviară de la şi spre Ciampino (Roma- Frascati, Roma-Velletri, Roma-Albano şi Roma-Cassino) şi să fie alertat comisariatul de Poliţie din Marino, poliţia feroviară din Ciampino, poliţia locală, pompierii din Marino şi 118.

În câteva clipe a ajuns la faţa locului prima patrulă a poliţiei locale, în serviciu în acel cartier, imediat venind în ajutor încă una. Poliţiştii au început activitatea de prevenţie, având în vedere atât înălţimea podului (circa 8 metri) cât şi apropierea de cablurile de înaltă tensiune de deasupra şinelor aflate la o distanţă de circa 2 metri de parapet.

"Eram furios pe soţie"

În scurt timp agenţii au reuşit să-l blocheze pe bărbat şi să-l ducă la comandamentul din apropiere, unde a fost mai întâi consultat de personalul de la 118 şi apoi, stabilindu-se starea sa bună de sănătate fizică şi mentală, a fost identificat şi denunţat în stare de libertate pentru infracţiunile de întrerupere de serviciu public şi producere de alarmă. Bărbatul a afirmat, la comisariat, că nu s-ar fi aruncat niciodată cu adevărat, că era doar un gest demonstrativ şi de furie faţă de soţie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mădălina Ghenea şi Gerard Butler nu s-au despărţit. Vacanţă romantică la Roma

Angajată pe Facebook, apoi violată