in

Victor Ponta: „Pentru binele românilor din Italia, îi urez succes lui Matteo Renzi”

Victor Ponta, cel care l-a întâlnit pe Renzi în luna ianuarie, a scris pe pagina sa de facebook: „Anul acesta pe 11 ianuarie (pe când presa băsistă mă căuta disperată prin ţară) mă aflam la Firenze, luând micul dejun cu Matteo Renzi – primarul oraşului şi noul lider al Partidului Democrat (centru – stânga)!

Era chiar ziua în care a împlinit 39 de ani şi i-am spus că dacă îmi va bate recordul de tinereţe în funcţia de premier, îl voi felicita din toată inima! Azi a depus jurământul în faţa Preşedintelui Napolitano! Pentru binele Italiei, al românilor din Italia şi pentru binele Europei, îi urez succes deplin în extrem de dificilă funcţie pe care şi-a asumat-o!”, a scris Victor Ponta, care anul acesta va împlini 42 de ani.

Victor Ponta, în vizită secretă la Matteo Renzi

Matteo Renzi, cel mai tânăr premier european

Cel mai tânăr prim-ministru din istoria Italiei şi a Uniunii Europene, Matteo Renzi (39 de ani), a depus jurământul sâmbătă 22 februarie şi a obţinut luni 24 şi marţi 25 februarie votul de încredere al Parlamentului pentru guvernul său, pe care ar vrea să-l conducă până în 2018, sfârşitul legislaturii.

Renzi (Pd): „Cine se naşte în Italia este italian”

Este al 63-lea guvern al Italiei Republicane. Guvernul Renzi a înlocuit guvernul condus de Enrico Letta, care a demisionat în 14 februarie, după 10 luni de activitate. Pe lângă preşedintele Consiliul de Miniştri Renzi, din guvern mai fac parte 16 miniştri, dintre care 3 fără portofoliu, şi secretarul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, Graziano Delrio.

Membrii guvernului sunt din Partidul Democrat (premierul plus 8 miniştri), Noul Centru Dreapta (3 miniştri), Scelta Civica şi Uniunea de Centru (câte 1 ministru), iar 3 miniştri sunt independenţi. Din guvern fac parte 8 femei ministru, număr record în istoria Republicii, care reprezintă jumătate din guvern. Un alt record este vârsta medie a miniştrilor, 47 de ani, cel mai tânăr guvern italian. Tot pentru prima dată, două femei vor conduce ministerele Apărării şi Dezvoltării Economice.

Matteo Renzi, liderul PD, începe să promită: “Vom introduce ius soli”

Ideile

Italia este „ruginită, înlănţuită de o birocraţie asfixiantă”, „este momentul unei schimbări radicale”, a subliniat Matteo Renzi în discursul ţinut la Senat înaintea votului de încredere.

Care sunt punctele cheie ale programului propus de fostul primar din Florenţa? Intervenţii în legislaţia muncii, reducerea fiscalităţii şi a birocraţiei, reforma justiţiei, tăierea cheltuielilor politicii şi funcţionării statului, relansarea educaţiei, plata arieratelor administraţiei publice către sectorul privat, reforma administraţiei publice, prin eliminarea inamovibilităţii şefilor, reforma electorală, întărirea bipolarismului, desfiinţarea Senatului, asumarea unui rol central în Europa.

Renzi a vorbit şi de drepturi civile, în particular de uniuni civile şi de ius soli, dar a spus că nu va încerca să impună nimic fărăr negocieri. Sunt temele centrale ale discursului programatic pronunţat de premier. Seara târziu, după ce a ascultat poziţiile senatorilor şi a clarificat anumite puncte din discursul său, Matteo Renzi l-a citat pe Sandro Pertini, fost preşedinte al Italei, mort exact cu 24 de ani în urmă, în 24 februarie 1990. „Tinerii – a spus Renzi citându-l pe Pertini – nu au nevoie de premii, ci de exemple de coerenţă, de onestitate şi de altruism. Persoanele care sunt în afara acestei aule nu au nevoie de discursuri. Au nevoie ca în sfârşit să se treacă de la cuvinte la fapte.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cecile Kyenge spera să rămână ministru, Renzi i-a desființat ministerul

Ucis de o maşină pirat la Vittorio Veneto