Menu
in

Video / Protest ratat la Bologna. Stănăşel: „Au fost presiuni politice”

Duminică, 17 iulie, a avut loc în faţa Consulatului român din Bologna un protest îndreptat împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi actualei guvernări din România. Manifestaţia a fost organizată de către doi foşti membri ai PDL Italia, Ştefan Stănăşel şi Sebastian Zlotea. În urmă cu două săptămâni, aceştia garantau prezenţa a mii de români şi faptul că majoritatea filialelor PDL din Italia sunt de acord cu protestul lor. S-au prezentat doar câteva zeci de persoane, şi în loc de o revoluţie, a avut loc o şuetă.

La manifestaţia la care fusese anunţată prezenţa a "mii de persoane" au participat puţin peste 50 de oameni, iar din partea filialelor PDL care sprijineau iniţial protestul nu s-a mai prezentat nimeni, în afara celor doi care au iniţiat protestul, Ștefan Stănăşel (demisionar de la conducerea PDL Florenţa) şi Sevastian Zlotea (demisionar din PDL Bologna). Nici Cristian Nuc, liderul PDL Perugia şi nici Liviu Lipot, liderul PDL Bologna, care fuseseră prezenţi la Perugia când s-a anunţat intenţia de protest, nu au venit la consulat. Grosul manifestanţilor, circa 40 de persoane, a fost adus de la Prato, cu un autocar.

În faţa consulatului au fost afişate două bannere destul de inofensive: "Suntem alături de fraţii şi părinţii noştri din România" şi "Aţi înfometat poporul".

Ceea ce se anunţa o manifestaţie de mare amploare, cu prezenţă numeroasă s-a transformat într-un fiasco. Totul a durat mai puţin de jumătatea de oră, timp în care a luat cuvântul doar Ștefan Stănăşel, iar cântăreaţa de muzică populară Ionica Stan a cântat "Deşteaptă-te, române" şi alte două melodii populare.

Mesaj către ţară

Discursul incoerent al lui Stănăşel, presărat cu sloganuri îndreptate împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, a dat o notă proastă manifestaţiei. Reamintim că Ștefan Stănăşel a fost capul unei revolte în PDL Italia. El a anunţat pe 2 iulie, la Perugia, alături de alţi lideri ai partidului din Italia, că îşi dă demisia din partid şi desfiinţează filialele. Tot atunci a fost anunţat un megaprotest în faţa consulatului de la Bologna, pe 17 iulie, contra politicii guvernului României.

Discursul lui Stănăsel de la Bologna a început prin anunţarea faptului că o sumedenie de asociaţii şi români mai ales din Italia şi Spania sunt alături de manifestanţi, iar mesajul principal este acela de solidaritate faţă de românii din ţară. Discursul, incoerent, se referea când la situaţia din spitale, pensii sau învăţământ, când la faptul că românii din străinătate trimit multe miliarde de euro.

Un alt mesaj pe care l-a transmis Stănăşel e fost acela că "Vrem o Românie ca afară". Mesajele dezlânate au continuat pe tot parcursul discursului. Se discuta când despre pensii, când despre situaţia învăţământului sau a şomajului. "România, suntem cu voi" a scandat Stănăşel, făcând trimitere la copiii rămaşi în ţară, pentru că părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. "Peste 150 000 de copii sunt rămaşi în ţară şi nu mai pot merge la şcoală…", a afirmat Stănăşel.

Teoria conspiraţiei

Stănăşel a pus eşecul manifestaţiei pe seama unor intrigi create de "unii": "Au fost unii care au încercat să oprească această manifestaţie şi chiar au reuşit", a spus acesta. "Trebuiau să mai vină alte două autocare, de dincolo de Roma, dar autostrada e ocupată."

După mai puţin de jumătatea de oră s-a anunţat o conferinţă de presă, la hotelul "Savoia"din Bologna. Stănăşel şi Zlotea au repetat că au existat presiuni politice puternice pentru ca manifestaţia să nu aibă loc. "Au fost presiuni politice şi chiar dacă miile de persoane care trebuiau să fie azi aici nu aumai venit, mesajul nostru a fost transmis, iar manifestaţia a avut loc. E drept că a fost o zi călduroasă, că mulţi nu au venit şi din cauza asta sau că e perioada concediilor, dar în septembrie ne vor reorganiza şi vom manifesta din nou."

Andi Rădiu

Protestul de la Bologna, pe larg în Gazeta Românească.

Citeşte şi

Puciul de la Perugia: majoritatea liderilor PDL Italia şi-au dat demisia şi au desfiinţat filialele

Vezi video de la Bologna

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version