in

VIDEO Războiul brânzei/ Mii de agricultori au protestat la Roma împotriva “brânzei italiene falsificată în România”

Roma- 16 martie 2012- Mii de protestatari, în mare parte agricultori, au manifestat ieri în faţa Camerei Deputaţilor, împotriva finanţării din partea statului italian a “brânzei italiene” produsă în România. Protestul face parte dintr-o campanie de amploare pentru apărarea brandului “Made in Italy”.

Iniţiativa aparţine organizaţiei “Coldiretti”– care reuneşte agricultorii italieni la nivel naţional, şi a fost susţinută de sute de primari şi reprezentanţi ai asociaţiilor de consumatori şi ecologiste, care s-au alăturat manifestanţilor.

Principala ţintă a protestatarilor este brânza făcută în România şi vândută drept produs italian autohton. “Italienii finanţează brânza de tip pecorino, dar românească”- a fost unul din sloganurile protestatarilor, care au declanşat o adevărată campanie în apărarea produselor alimentare “made in Italy”.

În ultimii ani, statul italian a contribuit, prin fonduri publice, la susţinerea producţiei unor alimente tradiţionale, care, “în loc să fie prelucrate integral în Italia, sunt aduse din România”.

În vizorul “Coldiretti” a intrat societatea românească „Lactitalia”, cu 69,5% capital privat italian. Restul de 29,5% aparţine societăţii de stat Simest, controlată de Ministerul Dezvoltării Economice din Italia. „Lactitalia” ar beneficia astfel, direct, de subvenţii de stat pentru promovarea produselor italiene originale.

Reprezentanţii “Coldiretti” au expus în faţa jurnaliştilor mostre de produse “tradiţionale” italieneşti– caşcaval “cacciotta” şi “pecorino”, făcute însă în România.

“Iată un exemplu edificator de cum statul favorizează delocalizarea şi, în acest mod, face concurenţă neloială directă producătorilor italieni, exploatând valoarea brandului “Made in Italy”, care este adevăratul patrimoniu al ţării noastre, dar este deseori banalizat, uzurpat şi copiat”- a spus Sergio Marini, preşedintele Coldiretti.

Potrivit organizaţiei, mutarea producţiei în România a creat un prejudiciu enorm italienilor care lucrează în industria brânzeturilor, nu doar la nivelul brandului.

“Am pierdut 300.000 de locuri de muncă anul trecut, din cauza faptului că statul nu apără brandul “Made in Italy”, iar cele mai mari pierderi s-au înregistrat în sectorul agroalimentar, unde ele pot fi cuantificate la o sută de miliarde de euro anual, în venituri neîncasate”- au mai declarat reprezentanţii Coldiretti.

Protestatarii au cerut interzicerea prin lege a oricărei forme de finanţare publică a produselor contrafăcute, realizate în străinătate şi care le imită pe cele autohtone.

Bătălia pentru apărarea brânzeturilor “made in Italy” a început în 2010 şi, iniţial, s-a îndreptat împotriva producătorilor de brânză care folosesc lapte adus din România, în loc de cel naţional. Laptele românesc este folosit pentru producerea unor brânzeturi tradiţionale, cum ar fi “pecorino romano” sau cel produs în Sardinia, alimente care beneficiază de protecţia din partea Uniunii Europene ca branduri autentice italiene.

În 2010, mai mulţi păstori din Sardinia, Lazio, Sicilia, Toscana şi Umbria, au manifestat în faţa Ministerului Agricultorii de la Roma, după ce s-a descoperit că o fabrică din România, cu proprietari italieni, comercializa în Statele Unite brânză făcută din lapte mioritic sub numele de “pecorino romano”.

“Pecorino romano” beneficiază de un certificat comunitar şi de denumirea DOP ”Denominazione di Origine Protetta “ din 1996, ceea ce înseamnă, potrivit legislaţiei europene,  că  nimeni nu poate face acelaşi tip brânză în afara producătorului atestat.

La “războiul” în apărarea brandu lui de ţară  au aderat deja peste 2200 de municipalităţi, 12 regiuni, 41 de camere de comerţ locale şi alte numeroase organizaţii de producători,  care au adoptat rezoluţii prin care cer sprijinul autorităţilor naţionale-  reunite într-o adevărată “Alianţă pentru made in Italy”.

Miruna Căjvăneanu

Citeşte şi:

Războiul brânzei/ Agricultorii italieni protestează: “Pecorino romano cu lapte românesc!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hora Unirii în jurul Colosseumului / Românii sunt invitaţi să participe la “Ziua Mondială Împotriva Rasismului”

Căzut de pe navă, mort după 10 zile