in

Vin alegerile / Crin Antonescu: „Românii din diaspora, CEA MAI IMPORTANTĂ resursă pentru viitorul României”

Crin Antonescu, preşedintele Senatului, candidat anunţat la preşedinţia României pentru alegerile din acest an, dă startul campaniei electorale, lăudându-i pe românii din diaspora. Într-un interviu acordat Asociaţiei Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, din care vă prezentăm câteva fragmente, Crin Antonescu spune că românii din străinătate au o contribuţie importantă la economia României, consumând produse româneşti şi făcându-şi vacanţele în România. Referindu-se apoi la vot, Crin Antonescu preferă votul electronic pentru cei din străinătate şi neagă faptul că ar fi avut ceva împotriva votului diasporei: „Propaganda ostilă a încercat să acrediteze această idee, este fals, este o dezinformare”.

„Românii de pretutindeni sunt o parte integrantă a poporului român şi a spiritualităţii româneşti. Eu îi consider o resursă foarte importantă, poate cea mai importantă, pentru viitorul poporului nostru”, afirmă preşedintele Senatului României.

Crin Antonesc mai spune că îşi doreşte un parteneriat „pentru dezvoltare” între românii care trăiesc în interiorul graniţelor şi cei care trăiesc în cadrul comunităţilor românilor de pretutindeni.

„Să nu uităm că mulţi dintre românii din afara ţării pot deveni oricând investitori în România, fie generând mici afaceri, fie investind pe piaţa de capital. Prin cunoştinţele pe care le-au acumulat despre ţările unde locuiesc, ei pot contribui la atragerea de investiţii către România, la îmbunătăţirea imaginii mediului de afaceri românesc.

Comunităţile de români de pretutindeni contribuie deja la dezvoltarea comerţului exterior al ţării prin cererea de produse româneşti, vin în vacanţe în ţară şi susţin în felul acesta turismul românesc. Aceştia reprezintă un rezervor fantastic de resurse umane, sunt bine pregătiţi şi obişnuiţi cu o altă etică a muncii.”

„Urmăresc cu multă atenţie problemele comunităţilor românilor de pretutindeni pentru că, în opinia mea, Preşedintele României are o responsabilitate particulară, simbolică în raport cu românii din afara graniţelor. (…) Un preşedinte al României are datoria să ducă tuturor comunităţilor românilor de pretutindeni mesajul de susţinere din partea statului român şi să vegheze ca acest mesaj să fie susţinut de acţiuni concrete la nivelul tuturor instituţiilor statului. „

„Propaganda ostilă mie a încercat să acrediteze ideea că în opinia mea românii din diaspora nu ar trebui să îşi exprime votul”

Crin Antonescu abordează apoi chestiunea spinoasă a votului în străinătate.

Sunteţi pentru votul prin corespondenţă sau cel electronic ? Cine ar trebui să voteze şi cine nu în diaspora?

„Aşa cum am spus, este de dorit o legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni şi România. Personal, eu cred că unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legătură este implicarea românilor de pretutindeni în dezbaterile politice privind viitorul ţării noastre, deci şi în procesul electoral.

Opinia acestora contează, şi de aceea românii, oriunde s-ar afla, îşi pot exprima părerea despre direcţiile în care trebuie să meargă ţara, despre ce este bine şi ce este rău în ceea ce se întâmplă la Bucureşti.

Propaganda ostilă mie a încercat să acrediteze ideea că în opinia mea românii din diaspora nu ar trebui să îşi exprime votul la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Este fals, este o dezinformare. Eu doresc doar ca statul român să asigure un sistem de vot sigur şi corect. (…)

Între sistemele de vot la distanţă, votul electronic este, în prezent, cel mai modern. Diferitele sisteme de votare prin corespondenţă pe hârtie sunt pe cale de a fi abandonate inclusiv de statele care le folosesc. Motivul ţine de expansiunea Internetului, pe care oamenii îl folosesc cu uşurinţă în toate domeniile.

În plus, sistemele de vot electronic oferă mai multe garanţii cu privire la corectitudinea şi secretul votului, numărarea este mai rapidă etc. Evident, pentru a fi îndeplinite toate aceste condiţii este necesară opţiunea pentru un sistem de vot electronic care să fie securizat şi performant, altminteri ar exista multe îndoieli în privinţa acestuia.

Eu spun limpede un lucru, dreptul de vot e garantat pentru orice cetăţean al României indiferent unde trăieşte. Pe de altă parte e nevoie de un sistem sigur şi transparent care să garanteze exprimarea şi numărarea corectă a acestor voturi. Nu trebuie să planeze nicio suspiciune aşa cum s-a întâmplat în 2009, că pe votul românilor din diaspora s-ar putea organiza operaţiuni electorale mai puţin corecte.”

Crin Antonescu laudă apoi presa de limba română din străinătate şi Biserica:

„Îi admir în mod deosebit pe ziariştii de limbă română care îşi fac meseria în afara ţării. M-am întâlnit cu mulţi dintre ei şi ştiu că pentru ei este adesea neînchipuit de greu să facă acest lucru în ţările în care fac presă românească. Pe de altă parte, alături de Biserică, ei au un rol extrem de important în unificarea şi consolidarea comunităţilor de români. Acolo unde există o presă românească de calitate sunt şi cele mai unite comunităţi româneşti, cele mai frumoase festivaluri româneşti, cea mai bună punere în valoare a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti.”

În finalul interviului, Crin Antonescu transmite următorul mesaj românilor de pretutindeni:

„Mi-aş dori să fim împreună: românii care trăiesc în ţară şi românii care trăiesc în afara graniţelor ei. O naţiune puternică! O naţiune care să îşi regăsească solidaritatea şi vocea comună! O naţiune care să influenţeze Europa şi comunitatea internaţională! Românii de pretutindeni să fie vectori importanţi ai expresiei naţionale.

Trăim într-o lume în schimbare şi trebuie să transformăm într-o oportunitate istorică, într-o şansă la prosperitate pentru fiecare român şi într-un factor general de progres pentru poporul nostru păstrarea şi punerea în valoare într-o formă modernă a celui mai important element de unitate: identitatea românească.

În al doilea rând, le transmit românilor din străinătate că România nu i-a uitat. Îmi doresc ca toate comunităţile româneşti să simtă solidaritatea celor de acasă şi să poată conta pe sprijinul nostru. Celor aflaţi de mulţi ani departe de România şi stabiliţi în alte ţări le spun că dorinţa mea este să păstrăm vie legătura cu ei, să menţinem prezent pentru ei tot ce înseamnă tradiţie, cultură şi spirit românesc, dar şi să primim contribuţia şi experienţa lor.

Celor plecaţi de nevoie, în ultimii ani, le spunem că angajamentul meu este să facem ca România să redevină o opţiune, un loc care oferă şanse reale şi oportunităţi, în aşa fel încât a fi departe de ţară să fie doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere.

Români, oriunde v-aţi afla, pentru voi vreau să construim o Românie puternică, şi acesta nu este sloganul meu electoral, ci dezideratul meu pentru noi toţi. O Românie de care să fim mândri, ca români, o Românie a libertăţii de opţiune, a dialogului şi a demnităţii.

Iar România nu poate fi puternică decât dacă românii sunt uniţi, dacă sunt puternici, valoarea şi educaţia respectate, iar munca plătită corect! În plus, pentru că ne aflăm în primele zile ale noului an, le doresc tuturor românilor un An Nou mai bun, mai liniştit şi mai generos şi, de asemenea, le mulţumesc celor care mi-au transmis urări de sărbători!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Mauro (Apărare): „Cetățenie pentru străinii care se înrolează”

Elena Ciobanu, dispărută în Sicilia. ”S-a sacrificat pentru a asigura fiicelor un viitor decent”