in

Vinovat de “dezastru feroviar”, salvat de poliţişti de la linşaj

Ionuţ Cocioabă, şoferul tir-ului cu număr de Argeş, care a provocat accidentul feroviar de luni, lângă Brindisi, a riscat să fie linşat de mulţime, după ce a fugit din camionul blocat pe calea ferată.

Cocioabă a fost arestat pentru dezastru feroviar şi omor din culpă. Potrivit reconstituirii, în loc să încerce cu orice preţ să mute tirul de pe şine, când a văzut că se apropie trenul, a sărit din cabină şi a scăpat fără nicio zgârietură. Poliţiştii ajunşi la faţa locului l-au găsit imediat şi l-au luat de acolo, şi pentru a-l scăpa de un posibil linşaj, după cum scrie "Il Giornale". Românul a declarat că nu a observat semnalele care avertizau sosirea trenului.

“Nicinu s-a oprit să ajute răniţii”, a povestit o cititoare a Gazetei Româneşti, care locuieşte în Puglia, lângă locul accidentului.

După ce a fost interogat la faţa locului, a fost dus la închisoare. Parchetul din Brindisi a deschis o anchetă. «La prima vedere aş spune că a fost vorba de o gravă imprudenţă comisă de şoferul tirului, pentru că, am verificat, sistemele de alarmă funcţionează bine.», a declarat procurorul Marco Di Napoli din Brindisi.

«Ceea ce ne impresionează este că şoferul camionului s-a preocupat mai mult să se salveze pe el decât să-i protejeze pe pasagerii trenului în cursă», a mai spus magistratul.

 

Şofer de tir român, acuzat de “dezastru feroviar”

Guglielmo Minervini, asesorul regional pentru transport, a declarat că dacă şoferul român ar fi forţat bariera de ieşire, «s-ar fi declanşat sistemul de siguranţă al liniei feroviare, iar trenul ar fi frânat automat.» Potrivit lui Minervini, tragedia ar fi putut fi evitată în acest mod. Asesorul pentru transport a mai spus că în urmă cu câteva săptămâni s-a decis eliminarea acelui pasaj de nivel.

Un comunicat al RFI /Rete Ferroviaria Italiana spune: «Conform unei prime reconstituiri, rezultă că un camion a traversat nepermis pasajul de nivel de pe Strada Provincială 7, încălcând Codul Rutier (articolul 147), în timp ce barierele erau în timpul închiderii, rămânând blocat pe spaţiul feroviar. Inevitabil impactul cu trenul Frecciargento 9351 (Roma – Lecce) care a ieşit de pe şine. Societăţile din Grupul FS, Rete Ferroviaria Italiana şi Trenitalia, au activat deja Comisiile de anchetă pentru stabilirea dinamicii faptelor».

Accidentul a avut loc pe 24 septembrie, pe o stradă provincială, la o trecere de nivel cu calea ferată din apropiere de gara Cisternino, în provincia Brindisi.

Ionuţ Cocioabă, 26 de ani, a vrut să forţeze trecere, angajându-se în traversarea căii ferate în timp ce bariera se închidea, pentru sosirea unui tren. Astfel tirul, cu număr de Argeş, a rămas blocat între bariere, în timp ce sosea cu 150 km pe oră un tren de mare viteză, Eurostar Freccia Argento 9351 Roma-Lecce, cu 200 de persoane la bord.

 

Mecanicul trenului a văzut tirul oprit pe şine, a frânat, dar nu a reuşit să evite impactul. În urma impactului, câteva vagoane au deraiat şi mecanicul de tren, Giuseppe Campanella, de 50 de ani, şi-a pierdut viaţa. Protecţia Civilă din Puglia a amenajat imediat la gara Cisternino un punct de prim ajutor pentru pasagerii răniţi, dar şi pentru cei aflaţi în stare de şoc după accident. În total 25 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 10 persoane că răni mai serioase au ajuns la spital, iar 15 au primit îngrijiri la faţa locului.

În urma accidentului, calea ferată a fost blocată, iar trenurile au fost înlocuite de autocare. Tehnicienii de la Rete Ferrovie Italiana (Rfi) şi Trenitalia au lucrat toată noaptea pentru a elibera calea ferată. Timp de două zile circulaţia feroviară pe porţiunea în care a avut loc accidentul va fi întreruptă.

 

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mungiu, criticat de biserică: „Filmul ‘După dealuri’ este o ruşine”

Caterina, badante în Sicilia, a împlinit 18 ani!