in

Proiect incredibil la Londra: Limba Română, obiect de bacalaureat

Elevii din Marea Britanie ar putea alege, în curând, ca materie pentru examenul de maturitate, GCSE (echivalentul Bacalaureatului din România), Limba Română. Nu este nicio glumă, iar șansele ca un astfel de proiect să reușească sunt foarte mari. Există deja o cerere masivă din partea elevilor care vorbesc limba română, însă, ceea ce este și mai interesant, orice elev din Marea Britanie poate studia limba română pe care o poate avea apoi ca materie pentru examenul GCSE.

Săptămâna aceasta, o delegație, formată din reprezentanți ai comunității românești din Londra și profesori britanici se va deplasa la București pentru a avea o discuție pe această temă cu Comisia de educație din Senatul României și cu o echipă a Ministerului Educației.

Ideea Bacalaureatului la Limba Română îi aparține lui Iris Radulian, coordonatorul organizației neguvernamentale MY Romania Group. „Am cochetat cu ideea încă din 2013, de când am inițiat acest proiect comunitar, MY Romania”, ne-a declarat ea.

„Ne-am dorit foarte mult să putem declara Limba Română ca materie recunoscută în statul britanic, astfel încât copiii români să aibă posibilitatea de a da examen la Limba Română. Este foarte important faptul că materia va fi predată în școlile britanice ca limbă străină, de profesori români, însă în engleză, după manuale autorizate de Cambridge Institute (sau de alta autoritate de examinare din Marea Britanie), iar asta înseamnă că și copiii de alte naționalități au posibilitatea ne învețe limba.”

Potrivit lui Iris Radulian, examenul va conține mai multe cerințe, printre care: citit, scris, examen oral, cunoștințe, abilități și înțelegere a limbii române.

Pentru ca acest proiect să se poată materializa, MY Romania Group a luat legătura cu Danile Coyle și Susan Grace, directorul și directorul adjunct Newman Catholic College, din Brent. Aceștia au contactat mai multe instituții de examinare britanice. Câteva instituții au refuzat proiectul, care a fost acceptat de OCR (Oxford Cambridge and RSA), urmând să se creeze o comisie de evaluare a sa, în fața căreia vor fi prezentate o programă școlară autorizată, un plan de buget și o schemă a liceelor din Londra, cu copii români înregistrați, care ar deveni potențiali participanți la examen.

„Această decizie s-a luat în luna februarie, iar noi am decis să grăbim procesul, astfel încât, până la sfârșitul acestui an să existe rezultate concrete”, a mai spus Radulian.

Pentru acest proiect este nevoie și de consultarea autorităților echivalente din România. În urma vizitei din octombrie 2014 a senatorului PNL de Diaspora, Viorel Badea, la Londra, i s-a prezentat acest proiect, urmând ca el să ia legătura cu Ministerul Educației.

Legătura cu parlamentarul a fost preluată de Iolanda Costide, copreședinte PNL Marea Britanie, care a primit, la începutul anului 2015, invitația ca o delegație din Londra să participe la discuții pe tema bacalaureatului la Limba Română în Marea Britanie cu Ministerul Educației, Comisia pentru Românii din Străinătate a Senatului. Se așteaptă confirmări și de la alte instituții importante din România.

„Limba română trebuie să aibă șanse egale cu celelalte”

Pe 20 martie, o delegație formată din reprezentanți ai comunității românești, alături de specialiști britanici în educație și un primar din Londra, se va deplasa în România pentru a discuta pe marginea subiectului „MY Romania GCSE (General Certificate of Secondary Education)” cu autoritățile de la București.

Din delegație vor face parte Kana Naheerathan, primarul consiliului Brent, Susan Grace, director adjunct al Newman Catholic College, Iolanda Costide, copreședintele PNL Marea Britanie, Luljeta Nutzi, director Shpresa Programme, Nicolae Rațiu, președinte Rațiu Fundation și Iris Radulian, coordonatorul asociației MY Romania. Grupul va fi însoțit de un reprezentant al Ziarului Românesc, publicație a comunității românești din Marea Britanie ce a fost alături de acest proiect încă de la început.

Proiectul este susținut puternic de comunitatea românească din Londra, dar și de firme străine. Nu mai puțin de 28 de companii românești și străine, dar și persoane fizice, au contribuit financiar pentru realizarea lui. Este vorba despre: Super Financial Limited, AZIMO, Affordable Cleaning, Eastlines, T and D Glazing, Auto Boca, Maestro, SMY Electricals, Restaurant Dracula, D N S Accountants, Carti Romanesti, NTA16 Architects, Fabrica de Pâine Ionescu, Ratiu Foundation, Q2W, ROUK Events, Birou Traduceri Monica Tabarac, Restaurant Plaiuri Bucovinene, This is Insomnia, Tommy Tomescu, Vasile Ignat, Mihai Lixandru.

De asemenea, trebuie menționate instituțiile care au ajutat la dezvoltarea proiectului și anume: Shpresa Programme, Newman Catholic College, Nightingale Academy, Mayfield School și Brent Council.

„Este important ca statul român să se implice în acest proiect, pentru că în acest fel limba română va deveni recunoscută în Marea Britanie ca materie școlară, urmând ca această programă să prindă valențe europene, putând fi ulterior implementată și în alte state din UE”, a declarat inițiatoarea proiectului, Iris Radulian.

Iolanda Costide, copreşedinte PNL Marea Britanie, care va face parte din delegația ce va participa la discuțiile de la București a declarat la rândul său: „Sunt mândră că pot face parte din echipa de români și asociați britanici care va realiza un proiect important pentru copiii noștri din Marea Britanie – accesul la studiu și posibilitatea de a da examene în limba și literatura română, chiar departe de țară. Includerea limbii române că limbă străină în curriculumul şcolilor din ţara noastră de reședință este un act cultural foarte important.”

„Se predă deja româna la nivel universitar la School of Slavonic and East European Studies, din cadrul UCL, cât și la Oxford University, în departamentul de limbi latine, dar predarea în școli, prin lărgirea accesului la studiul limbii noastre materne, va mări considerabil sfera de influență a culturii române în Regatul Unit.”

Susan Grace, directorul adjunct al Newman Catholic College, va prezenta autorităților române varianta proiectului de studiere a limbii române în Marea Britanie. Ea a declarat pentru Ziarul Românesc: „Sunt foarte încântată de apropiata călătorie în România, sunt nerăbdătoare să explic posibilitatea implementării examenului TGE GCSE în limba română. De asemenea, voi avea ocazia să cunosc noțiuni de bază ale sistemului educațional românesc și ospitalitatea culturală a României. Avem acest examen și în alte limbi, iar limba română trebuie să aibă șanse egale cu celelalte.”

Luljeta Nutzi, directoarea Shpresa Programme, a declarat că este important să existe calificări în limba maternă deoarece îi face pe oameni să se simtă egali și îi ajută să se concentreze și să vadă valoarea învățării unei limbi dincolo de a vorbi acea limbă: „Există o mulțime de cercetări care arată beneficiile cunoașterii a două limbi. Programul Shpresa a făcut campanie pentru asta timp de șase ani cu sprijinul London Citizens și Price Waterhouse Cooper. Am avut peste 70.000 de susținători. Este important să încurajezi tinerii să își învețe pe deplin limba, să îi faci să se simtă egali”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O plantaţie de trandafiri, afacerea unor români întorşi din străinătate

PNL a aprobat proiectul legii votului prin corespondență și dublarea numărului de parlamentari aleși în diaspora