in

O plantaţie de trandafiri, afacerea unor români întorşi din străinătate

Florentina Damian şi soţul său au investit în urmă cu doi ani circa 1.000 de euro într-o plantaţie de trandafiri pentru dulceaţă în judeţul Iaşi. Antreprenoarea a detaliat pentru wall-street.ro paşii pentru lansarea unei astfel de afaceri şi ce cheltuieli presupune.

După terminarea unor studii medii, Florentina Damian (34 de ani) şi soţul său au plecat să lucreze în străinătate “visând însă tot timpul la viaţa la ţară, pe care o trăisem în copilărie, cu toate miresmele şi aromele ei inclusiv cea de dulceaţă de trandafiri”. După un timp au reuşit să economisească nişte bani, sumă care le-a permis să cumpere un teren în Sorogari, judeţul Iaşi, unde, în toamna lui 2013, au înfiinţat o mică plantaţie de trandafiri pentru dulceaţă. Plantaţia a ocupat la început 200 de mp, investiţia iniţială fiind de aproximativ 1.000 de euro, bani alocaţi materialului săditor, pregătirea terenului şi plantarea.

“Investiţia nu este amortizată deocamdată. De această afacere ne ocupăm doar noi, deoarece dorim să mergem cu paşi mici siguri”, explică Florentina Damian.

La suma investită iniţial se adăugă alţi aproximativ 1.000 de euro pentru îngrijirea plantelor. “Noi tratăm chimic plantele doar toamna, după ce nu mai recoltăm flori şi doar dacă e necesar, iar terenul îl îngrijim de asemenea fără substanţe chimice”, punctează Damian.

Anul trecut a recoltat peste 50 de kilograme de flori din care cei doi soţi au preparat dulceaţă şi sirop, produse pe care le-au distribuit prietenilor şi cunoştinţelor. “Vrem să ne facem cunoscuţi încet, încet, noi mizând pe calitate, nu pe cantitate, ceea ce au observat şi cei care ne-au gustat produsele, căci gustul face diferenţa între ceea ce se găseşte pe piaţă şi ceea ce oferim noi,având în vedere şi faptul că produsele preparate în cantităţi mici sunt mult mai parfumate şi mai frumos colorate”, mai spune antreprenoarea.

Produsele sunt obţinute din petale de flori proaspăt culese (recoltarea se face zilnic), după care acestea sunt alese manual şi sunt spălate, stropite cu zeamă de lămâie şi apoi preparate doar cu apă şi zahăr. Un borcan de dulceaţă de trandafiri (200 gr) costă 10 lei, în timp ce o sticlă de sirop de trandafiri (250 ml) poate fi achiziţionata la preţul de 8 lei.

Pentru acest an cei doi antreprenori estimează că vor obţine o cantitate dublă de petale, dacă şi condiţiile meteo vor fi optime, şi vor încerca să producă şi alte specialităţi precum oţetul de trandafiri.

După 15 ani de Italia, înapoi în ţară cu buzunarele goale: „Când s-a oprit ajutorul de şomaj, parcă ne-a lovit trenul.”


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tratați ca deținuții: brățări vibrante pentru vânzători, sindicatele italiene protestează

Proiect incredibil la Londra: Limba Română, obiect de bacalaureat