in

O deputată USR atrage atenția MAE: ”Autoritățile spaniole anchetează superficial cazurile de crime și morți în care sunt implicați români”

Deputata USR Cristina Iurișniți a depus alte două interpelări în care atrage atenția despre anumite chestiuni legate de probleme ale românilor din diaspora. După ce a trimis o interpelare la Ministerul pentru Românii de pretutindeni, cerând explicații despre indiferența față de circumstanțele dubioase în cazul morții unui bebeluș român din Italia, de această dată deputata cere aceleași date și de la MAE. Tot către MAE, Cristina Iurișniți a adresat o interpelare denunțând anchetele superficiale pe care le fac autoritățile spaniole în ”cazurile de crimă sau morți suspecte acolo unde sunt implicate persoane de naționalitate română”.

”Atenția de care beneficiază aceste evenimente tragice din partea organelor însărcinate cu rezolvarea cazurilor este una care lasă de dorit”, atrage atenția deputata USR, dând exemplu un caz vechi, din 2004, al unui român ucis de un conațional și care fusese catalogat ”accident”. Ulterior a fost descoperit autorul crimei, acesta fiind condamnat anul trecut la 22 de ani de închisoare.

Parlamentarul nu mai face însă nicio referire la alte cazuri mai recente.


Iată textul interpelării:

”Stimate domnule ministru,

Spania deține în prezent una din cele mai numeroase comunități de români din diaspora. Recent, presa din peninsulă atrăgea atenția asupra unui fenomen juridic, generat de autoritățile spaniole care anchetează superficial cazurile de crimă sau morți suspecte acolo unde sunt implicate persoane de naționalitate română.

Atenția de care beneficiază aceste evenimente tragice din partea organelor însărcinate cu rezolvarea cazurilor este una care lasă de dorit, neimplicarea anchetatorilor în soluționarea acestora este extrem de cunoscută în rândurile comunităților românești, dar și a populației locale din localitatea Lleida, unde rata infracționalității este foarte mare raportat la dimensiunea orașului.

Dovada superficialității organelor de anchetă o reprezintă cazul crimei clasate drept accident și descoperită de către anchetatorii români, a bistrițeanului nicolae leonte, care a fost găsit fără viață într-o piscină din pechina. Autoritățile au clasat cazul drept înec accidental, deși pe trupul adolescentului se găseau urme vizibile de lovituri, existând inclusiv mobilul pentru comiterea crimei. În urma demersurilor întreprinse de tatăl victimei, cazul a fost în cele din urmă preluat și finalizat de procurorii Tribunalului Bistrița-Năsăud care au demonstrat contrariul.”

Biroul Parlamentar

Cristina Iurișniți


Ministrul Diasporei, acuzat de indiferență în cazul bebelușului mort la Lucca. Interpelare în Parlament: ”Care sunt motivele lipsei de reacție?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ravenna, român ”gospodar”: își repara casa cu gresie furată

O familie de români ortodocși din Ostia s-a trezit cu Papa la ușă. ”Deranjez? Sunt Francisc!”