Menu
in

Financial Times: Românii din Spania nu pleacă în Marea Britanie

Românii din Spania nu au de gand să plece, nici în România, nici în Marea Britanie, pentru că au prins rădăcini acolo, scrie cotidianul economic Financial Times, citat de ziare.com.

Românii reprezintă cea mai importantă comunitate de imigranţi din Spania. Potrivit datelor oficiale, citate de FT, în Spania sunt 800.000 de români, faţă de 6.400 de persoane, în anul 2000.

Numărul lor a crescut şi după începerea crizei economice în Spania. Posibilitatea ca ei să se întoarcă în România este mică, acolo ar fi mult mai prost plătiţi. Nu există indicii nici că românii din Spania ar dori să se mute în masă în Marea Britanie sau în alte ţări europene, scrie FT.

Potrivit lui Miguel Fonda Ştefănescu, preşedintele Fedrom – Federaţia Asociaţiilor Româneşti din Spania, imigranţii români vor rămâne acolo tot restul vieţii. Un sondaj recent arată că doar 4% dintre românii care locuiesc in Madrid sunt dispuşi să se mute în alt stat.

„O comunitate de imigranţi care s-a integrat bine în ţara de adopţie nu îşi va face bagajele şi va pleca la primul semn că lucrurile stau rău”, a declarat Ion Vîlcu, ambasadorul României în Spania.

Ambasadorul spune că Madridul poate da lecţii altor capitale europene despre cum să se comporte cu imigranţii, in contextul scandalului de la Londra pe tema „invaziei” românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii.

Astfel de reacţii exagerate nu au avut loc niciodata în Spania, unde comunitatea românilor este de opt mai mare decât cea din Marea Britanie. „Românii au găsit aici un mediu deschis, care nu îi discriminează şi care le-a permis să se integreze în societate”, a mai spus ambasadorul. În consecinţă, ei nu vor da Spania pe Marea Britanie, este concluzia Financial Times.

Joi, 17 ianuarie, Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, l-a primit în vizită de rămas bun pe ambasadorul spaniol la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual (ambasador la Bucureşti din 2009), ocazie cu care a transmis mulţumiri Spaniei pentru disponibilitatea de a coopera cu România în combaterea retoricii „populiste” cu privire la liberalizarea accesului pe piaţa muncii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version