in

Românul ajuns primar în Spania lucrează fără salariu

Aurel Truţă este primar într-o comună din Spania. Bărbatul în vârstă de 40 de ani conduce o comunitate mică, de doar 111 persoane, care locuiesc într-o comună din nordul ţării. Aurel Truţă a plecat din Alba Iulia în urmă cu aproape 17 ani pentru o viaţă mai bună, povestește ziarul Adevărul.

Aurel Truţă a lucrat în agricultură, în restaurante şi în construcţii, înainte să candideze pe lista Partidului Popular spaniol la Primăria din Paramo de Boedo, o comună cu 111 de locuitori, din provincia Palencia, în zona montană din nordul Spaniei.

Populaţia a crescut faţă de momentul când acesta a fost ales primar, în 2015, cu 13 locuitori. Comuna are o suprafaţă de 28 de kilometri pătraţi şi este amplasată la o altitudine de 864 de metri.

Este din Alba Iulia, dar trăieşte de aproape 17 ani în Spania. După ce a locuit în Benidorm şi Alcalá de Henares, unde a înfiinţat un bar cu numele „Apulum” (denumirea romană a oraşului Alba Iulia), Aurel Truţă s-a stabilit în provincia Palencia, unde a cumpărat o casă în care trăieşte acum, împreună cu soţia lui şi cu fetiţa lor.

Aici şi-a înfiinţat o firmă de construcţii cu care a realizat lucrări în toată regiunea. Astfel a devenit cunoscut printre locuitori şi a primit propunerea să candideze, în 2015, din partea Partidului Popular la funcţia de primar din comuna în care trăieşte. Paramo de Boedo include trei sate, iar Aurel Truţă spune că i-a plăcut de la început regiunea pentru că seamănă cu România.

„Am realizat lucrări de construcţii în Cantabria şi de la început mi-a plăcut nordul Spaniei, pentru clima şi oamenii de aici. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge primar în Paramo de Boedo, dar am primit propunerea de a conduce lista PP-ului cu puţin timp înainte de prezentarea candidaturilor pentru alegerile locale”, spune Aurel Truţă.

Primarul nu este remunerat pentru munca în administraţie şi nici nu mai poate participa cu firma sa la lucrări de construcţii finanţate din fonduri publice. Cu toate acestea, Aurel Truţă a decis să se ocupe de administrarea comunei şi îşi alocă o zi sau două pe săptămână pentru a fi în primărie.

„Am primit 53 de voturi din 81 şi majoritatea provin de la localnici. M-au votat spaniolii pentru că în comună nu locuiesc alţi români. Sunt înregistraţi câţiva români, dar în realitate, trăiesc în alte localităţi. Un român, coleg de-al meu, ar fi trebuit să voteze, dar printr-o eroare informatică nu a fost trecut în registrul electoral”, afirmă primarul comunei Paramo de Boedo.

Pe vremea cât s-a aflat în România, primarul a fost membru al Partidului Ecologist.

De când a fost ales primar, Aurel Truţă a demarat lucrări de reabilitare la reţeaua cu alimentare cu apă, modernizare a parcurilor pentru copii, precum şi la clădirile aflate în proprietatea primăriei. „Imaginea românilor din regiunea Palencia este mai bună acolo unde suntem cunoscuţi personal, dar existau şi aici prejudecăţi cu privire la compatrioţii noştri. Cu timpul însă, toată lumea a început să ne cunoască şi să vadă realitatea”, mai spune primarul român din Spania.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce s-a strigat în fața Consulatului din Torino: ”Dragnea pentru noi e Mailat 2”

Costul vieții în Italia: în marile orașe se cheltuiesc 2.300 de euro în plus