in

Astăzi, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, este interzis să munceşti. Vezi ce păţeşti dacă nu respecţi interdicţia

Astăzi, 8 noiembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil, cei doi arhangheli care conduc cetele de îngeri şi călăuzesc sufletele oamenilor spre rai.

Astăzi este interzis să lucrezi sau să faci treabă în casă. Potrivit tradiţiei, cei care nu respectă acest lucru se vor chinui groaznic înainte de moarte. Tot în această zi este bine să aprinzi o lumânare, ca să ai lumină şi pe cealaltă lume.

Sărbătoarea mai este denumită în tradiţia populară şi „vara arhanghelilor”, pentru că după această sărbătoare urmează câteva zile de vreme frumoasă şi caldă.

Arhanghelul Mihail este primul în arhangheli. În ebraică, Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?„, întrebare retorică, care sugerează faptul că nimeni nu este ca Dumnezeu. În acest fel, Mihail este un simbol de umilință în fața lui Dumnezeu. În Noul Testament, Mihail conduce armatele lui Dumnezeu împotriva forțelor lui Satana în Cartea Apocalipsei, unde în timpul războiului din cer îl învinge pe Satana.

Arhanghelul Mihail are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua

În credinţa populară, Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului şi veghează la capul bolnavilor – dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor – dacă le este hărăzit să mai trăiască. Despre Arhanghelul Mihail se mai spune că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse ).

De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

Arhanghelul Gabriel (Gavril-Gavriil) este cel de-al doilea în rang printre Arhangheli. Numele lui semnifică în limba ebraică „Dumnezeu este puterea mea„. El apare în Biblie ca un mesager care aduce vești importante. Gabriel ar fi anunțat atât nașterea lui Ioan Botezătorul, cât și a lui Isus. Numele lui este legat şi de tradiţia islamică. Profetul Mahomed afirmă că Gabriel (Jibrail), cel cu 140 de perechi de aripi, i-ar fi dictat Coranul, vers cu vers. În tradiția islamică, Gabriel este considerat a fi spiritul divin al adevărului. În tradiția ebraică Gabriel este îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra așezărilor Sodoma și Gomora.

1,3 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Arhanghelii sunt cinstiţi pentru că ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Arhanghelii asistă şi la Judecata de Apoi, ard păcatele acumulate din cauza patimilor omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele.

Peste 1,3 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica. Circa 600.000 sunt femei, cele mai multe cu numele de Mihaela (360.000) şi Gabriela (230.000). 6.500 se numesc Mihaiela, 3.500 Gabi şi 160 Găbiţa.

750.000 de sărbătoriţi sunt bărbaţi, dintre care 360.000 poartă numele Mihai, iar 260.000 – Gabriel. Alţi 55.000 au fost botezaţi Mihail, 28.000 – Mihăiţă, 20.000 – Gavril, 8.000 – Mihnea, iar 7.000 – Gavrilă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Regele Mihai îşi sărbătoreşte ziua de nume în mijlocul românilor. Porţile Palatului Elisabeta s-au deschis

La Roma a început Festivalul internațional de film, în competiția oficială va fi prezentată și pelicula românească „Evadarea”