in

La Roma a început Festivalul internațional de film, în competiția oficială va fi prezentată și pelicula românească „Evadarea”

Cea de-a 8-a ediție a Festivalului internațional de film de la Roma va fi inaugurată vineri, până la 17 noiembrie urmând să fie prezentate peste 150 de filme, în zece zile, la Auditorium-ul „Parcul Muzicii” din capitala Italiei.

Ajuns la cea de-a 8-a ediție, Festivalul de film de la Roma va reprezenta „o sărbătoare populară” a cinematografiei mondiale, după cum a afirmat directorul artistic al festivalului, Marco Müller, fostul director artistic al Mostrei din Veneția, care a preluat conducerea Festivalului de la Roma în 2012, transmite Agerpres.

Müller a mai declarat că dorește să transforme Festivalul de la Roma „într-un fel de Toronto european”. Festivalul de film din Toronto, a cărui a 38-a ediție s-a desfășurat în perioada 6-15 septembrie, este considerat cel mai important festival de film din America de Nord.

Pentru prima dată la Roma, în competiția oficială va fi prezentat și un film românesc, „Evadarea” /Quod Erat Demonstrandum/ de Andrei Gruzsniczki, în care joacă, printre alții, Florin Piersic Jr., Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu și Dorian Boguță.

În competiția oficială a Festivalului de la Roma vor fi prezentate 18 lungmetraje, dintre care 12 în premieră mondială. În concurs și în secțiunile paralele ale celei de a 8-a ediții vor fi proiectate peste 150 de filme, din 30 de țări ale lumii.

Peliculele care vor concura pentru a obține marele premiu „Marc Aureliu de Aur” provin din Italia, România, Brazilia, Iran, Mexic, Japonia, Chile, China, Turcia, Portugalia, Spania, SUA, Iran și Danemarca.

Președintele juriului competiției oficiale va fi cunoscutul realizator american James Gray („Little Odessa”, „Two Lovers”), prezentat de Marco Müller ca „un cinefil absolut” și „un cineast modern”, un adevărat cunoscător al cinematografiei mondiale.

Müller a declarat de asemenea că peliculele selecționate au fost alese printre acelea „care ne-au emoționat și ne-au atins inimile”.

Cinefilii vor putea urmări la Roma numeroase lungmetraje interpretate de actori cunoscuți la nivel mondial și vor putea admira pe covorul roșu multe staruri americane, printre care Jennifer Lawrence, care va prezenta „Hunger Games 2”, dar și Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Christian Bale, Rooney Mara, Jared Leto, Casey Affleck, Spike Jonze, Jonathan Demme, Wes Anderson.

Printre filmele cele mai așteptate de cinefili se numără ultimul lungmetraj al realizatorului american independent Spike Jonze, intitulat „Her” și interpretat de Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara și Scarlett Johansson.

Va mai fi prezentat cel de-al doilea film al lui Scott Cooper, „Out of the Furnace”, cu Christian Bale, Casey Afflek, Woody Harrelson, Forest Whitaker și Sam Shepard.

În afara competiției, festivalul va mai prezenta „Au bonheur des ogres”, ecranizare a unui roman de Daniel Pennac, cu Raphaël Personnaz și Bérénice Béjo, „Je fais le mort” de Jean-Paul Salomé, cu François Damiens și Géraldine Nakache, „Las brujas de Zugarramurdi” al spaniolului Alex de la Iglesia și o comedie „foarte promițătoare”, „Gods behaving badly”, cu Sharon Stone, John Turturro și Christopher Walken.

Marco Müller a mai promis „revenirea în prim-plan a adevăratei comedii în stil italian” (commedia all’italiana), cu filmul programat în deschiderea manifestării, „L’ultima ruota del carro”, al cunoscutului regizor italian Giovanni Veronesi, care va fi prezentat vineri seară.

Printre evenimentele cele mai interesante din programul festivalului: două „masterclass”, unul ținut de realizatorul american Jonathan Demme („The Silence of the Lambs”), al doilea susținut de unul dintre cei mai cunoscuți regizori din Honk Kong, Tsui Hark.

De asemenea, vor fi organizate interesante conferințe și întâlniri cu publicul cinefil din Roma, la care vor participa regizorii americani Jonathan Demme, Spike Jonze, Wes Anderson și Roman Coppola, precum și actorii Christian Bale, Cassey Affleck și John Hurt.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Astăzi, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, este interzis să munceşti. Vezi ce păţeşti dacă nu respecţi interdicţia

Criminalul nazist Erich Priebke a fost înhumat în cimitirul unei închisori din Italia