in

Eveniment de excepție la Roma: inaugurarea expoziției ”Marele Război și Unificarea României”

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a participat marți, 2 octombrie 2018, la inaugurarea expoziției ”Marele Război și Unificarea României” în sălile monumentale ale Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano. Expoziția este realizată de Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția, Muzeul Național de Istorie a României și Museo Centrale del Risorgimento a Roma, cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și face parte din inițiativele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a afirmat ambasadorul Bologan, a fost rezultatul spiritului de sacrificiu al soldaților români, precum și al viziunii familiei regale și a oamenilor politici români din acea epocă,  care au dat dovadă de eroism și de iubire față de patrie în deciziile luate atât pe câmpul de luptă, cât și în inițiativele politice și diplomatice care au condus la realizarea și recunoașterea unității naționale la nivel internațional.

Pentru a sublinia importanța Marii Uniri în istoria țării, în închiderea discursului său șeful misiunii diplomatice a amintit cuvintele istoricului român Florin Constantiniu: ”Unirea din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit”.

La inaugurarea expoziției au luat de asemenea cuvântul directorul Accademia di Romania in Roma, prof. Rudolf Dinu, președintele comitetului științific din cadrul Istituto per la Storia del Risorgimento Italiano, prof. Giuseppe Monsagrati și prof. dr. Francesco Guida, directorul departamentului de științe politice din cadrul Universității Roma Tre și membru în comitetul de organizare a expoziției. Au participat de asemenea reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor organizatoare și ai mediului diplomatic din Roma, membri ai comunității românești, studenți și reprezentanți mass-media.

Informații suplimentare:

Expoziția cuprinde un itinerar foto-documentar al participării României la prima conflagrație mondială, între 1916-1918, ce a condus la unificarea țării, precum și o sugestivă selecție de obiecte istorice (drapele de luptă; uniforme de campanie ale familiei regale și costume de ceremonie ale unora dintre personalitățile de marcă ale epocii, militari, diplomați și oameni de cultură; decorații și brevete, etc.) și de replici ale uniformelor de campanie ale Armatei Române, mărturii ale acestei „transformări fundamentale a României, petrecute acum un veac, ale cărei efecte sunt vizibile până astăzi” (cfr. prof. Francesco Guida).

Expoziția va fi deschisă până pe 31 octombrie 2018, iar programul de vizitare este de marți până duminică în intervalul orar 10:00-18:30. Intrarea este gratuită.

Organizatori: Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția; Muzeul Național de Istorie a României din București, Museo Centrale del Risorgimento a Roma, Departamentul de Științe Politice al Universității Roma Tre și Ambasada României în Republica Italiană.

sursa: roma.mae.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sezze, român de 65 de ani, găsit mort în casă cu o rană puternică la cap

Martellago, român denunțat pentru că își viola și bătea soția bolnavă, coșmarul femeii dura de zece ani