in

Librării româneşti în Italia

În curând se vor putea achiziţiona şi în Italia cărţi româneşti în limba originală. Se va întâmpla la Milano unde Institutul Cultural Român (ICR) va deschide un punct de vânzare.

Dar experimentul ar putea în viitor fi extins la Torino având în vedere că în Piemonte comunitatea românească numără mai mult de 150.000 de persoane, scrie "La Repubblica".

Acest lucru a fost anunţat de Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, pe timpul dezbaterii “Italia-Romania: settori editoriali a confronto” organizată în cadrul Salonului de Carte de la Torino, de Camera de comerţ în colaborare cu Fundaţia pentru carte şi Ceip.

Patapievici a explicat cum atenţia României pentru salonul torinez de carte a crescut de-a lungul anilor: “Am venit prima dată în 2009, anul acesta în rolul uneia dintre ţările invitate la eveniment. Cu Italia avem multe similitudini: la Timişoara, de exemplu, italiana este a doua limbă, centrul este plin de magazine italiene şi chiar şi la masă bucătăria italiană a luat avânt”.

În România sunt 1887 de edituri (care publică peste 50 de titluri pe an) şi sunt publicate anual 11.000 de cărţi (în Italia, potrivit datelor lui Alfieri Lorenzon, director al asociaţiei editorilor, se tipăresc 60.000 de cărţi) şi se citeşte mai mult decât în Italia, mai scrie La Repubblica.

Iată de ce Lorenzon o vede ca pe o potenţială piaţă pentru viitor, având în vedere succesul pe care lucrările publicate de editurile naţionale îl au dincolo de graniţă în special în domeniul publicaţiilor pentru copii. Însă editorii se uită cu atenţie către România şi pentru a găsi noi autori: numărul românilor publicaţi în Italia s-a dublat în numai câţiva ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Statuile” româneşti în centrul oraşului Torino, “cultură adevărată, nu spectacole cu manelişti”

Sistemul sanitar românesc, în comă: o fetiţă de 4 ani a murit după ce a fost plimbată între 3 spitale