in

Românii şi Marele Război”-o expoziţie foto-documentară vizitată şi apreciată de „lumea bună” a oraşului Milano

Reprezentanţi ai Prefecturii, Primăriei, Provinciei Milano, Comandamentului Militar Lombardia, membri ai Corpului Consular din Milano, iluştri profesori universitari precum Cesare Alzati, precum şi români de prestigiu stabiliţi în Peninsulă au fost prezenţi la vernisajul expoziţiei foto-documentare cu titlul „Românii şi Marele Război/ I Romeni e la Grande Guerra”.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de col. Mario Pietrangeli, şeful Comandamentului Militar Lombardia care a amintit câteva episoade privind implicarea României şi Italiei în Primul Război Mondial. Acesta a ţinut să scoată în evidenţă analogia între cele două popoare, unite prin spiritul şi istoria comună.

A urmat discursul consulului general al României la Milano, George Bologan (foto) care a îndemnat la cunoaştere,comunicare şi solidaritate.

„Istoria ne învaţă să nu repetăm de 2 ori aceeaşi greşeală şi din acest motiv anul acesta se organizează o serie de evenimente dedicate Centenarului. Europa nu o putem trăi singuri. Suntem 28 de țări apropiate, care avem aceeaşi stradă şi este important să comunicăm între noi, să găsim soluţii, să ne cunoaştem mai bine, să înţelegem sensibilităţile noastre, să avem curajul precum Schumann, Adenauer, De Gasperi,Mitterand şi Kohl de a păşi împreună. Împotriva ignoranţei care creează prejudecăţi şi uneori comportamente barbarice propunem alternativa culturală, cunoaşterea istorică.”

Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, prof. Rudolf M.Dinu a prezentat date istorice privind participarea României în primul Război Mondial şi detalii despre expoziţie.

În cei 5 ani de război România a pierdut 365.000 de suflete, respectiv 36% din totalul militarilor chemaţi la luptă.Cea mai mare realizare a fost Unirea teritoriilor Basarabia,Bucovina şi Transilvania cu regatul României.

După inaugurarea expoziţiei a avut loc un recital muzical susţinut de tinerii pianişti Andreas Iliuta şi Fabiani Gabriel Andrei Prcsina.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Roman de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, Consulatul General al României la Milano, Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca,în colaborare cu Circolo Unificato Esercito din Milano şi Comando Militare Esercito Lombardia şi beneficiază de patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Regiunii Lombardia, Provinciei Milano şi Primăriei Milano.

Expoziţia reuneşte 40 de panouri foto-documentare “menite să prezinte publicului implicarea românilor şi a României în Primul Război Mondial, pe baza documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă.”

Fotografiile au fost alese de experţi din cadrul Muzeului Naţional de Istorie, Arhivelor Naţionale ale României şi Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziţia beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman şi va rămâne deschisă publicului până în data de 25 iulie a.c., la Palatul Cusani din Milano, via Brera 15.

Intrarea este liberă. Program de vizitare: 9.00-12.00 şi 14.30-16.00.

Larisa Axinia