in

Torino: O nouă biserică pentru cei 60.000 de ortodocşi români

O nouă biserică se va construi la Torino pentru ortodocşii români, anunţă cotidianul La Stampa. Biserica se va ridica pe corso Romania, la graniţa dintre Settimo şi Torino. Potrivit preotului Lucian Roşu, din cei 60.000 de români care locuiesc la Torino, trei sferturi dintre ei frecventează în mod obişnuit biserica. La Torino sunt doar două biserici ortodoxe româneşti: Sfânta Cruce şi Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Foto: Românii din Torino la Slujba de Înviere, 2011

Reporterii cotidianului La Stampa au stat de vorbă, în duminica Floriilor, în ziua Paştelui catolic, cu părintele Lucian Roşu, de la biserica Sfânta Cruce din Torino. Biserica este plină. Copii, mame, vârstnici, oameni cu aer serios, în blugi şi haine de sărbătoare, care se pregătesc pentru Paşte.

“Uitaţi-vă aici cum am ajuns noi: 800 de metri pătraţi pentru o comunitate de 60.000 de persoane, dintre care trei sferturi frecventează biserica”. Registrul din luna aprilie, unde se înscriu programările pentru botezuri şi căsătorii, nu mai are niciun spaţiu liber.

“Iată, norocul nostru coincide într-un fel cu drama noastră – explică părintele Roşu – în fiecare duminică această biserică din piazza Carlina, având în vedere că sunt numai asemenea două structuri în oraş, primeşte aproape o mie de persoane şi pe 800 de metri pătraţi avem totul: biblioteca, capela, locurile de rugăciune. Pentru a răspunde nevoilor comunităţii am avea nevoie de 10.000 de metri pătraţi. Bineînţeles ne-am ocupa noi de costuri, şi nu contează dacă eşti în centru sau la periferie, şi marginile oraşelor devin centrale dacă duci acolo puţin din inima ta”.

Părintele Lucian Roşu l-a cunoscut pe primarul Piero Fassino când încă era în campanie electorală, datorită şefului grupului SEL Michele Curto care urmăreşte înfiinţarea “unui nou loc de cult pentru cetăţenii români”.

Primarul s-a arătat imediat dispus să găsească – prin intermediul consilierului pentru Urbanistică Ilda Curti – un loc pe care să se contruiască acest edificiu. “Noi vrem să construim de la zero – explică părintele Roşu – fiindcă avem nevoie de o capelă, de o cantină, de locuri de rugăciune, de bibliotecă: cerem doar să ni se găsească un loc, ne ocupăm noi de cheltuieli”.

Administraţiei torineze i-a fost oferită o soluţie problemei de către cea din Settimo, condusă de primarul Aldo Corgiat (Pd): “Şi la noi trăiesc mii de rezidenţi români şi îi considerăm o valoare suplimentară ce trebuie integrată, oferindu-le oraşe deschise şi primitoare – a explicat Aldo Corgiat – şi iată că am avut o discuţie cu consilierii Curti şi Passoni de la Primăria din Torino. Împreună am găsit un loc pe corso Romania, pe teritoriul Settimo şi învecinat cu Torino. Un spaţiu liber din zona Villaggio Olimpia”.

După cum arată părintele Roşu, nu este numai un loc de cult de care are nevoie comunitatea românească, ci un spaţiu de întâlnire şi un punct de referinţă în sens larg: “Vara multe dintre îngrijitoarele pe care le primim aici în piazza Carlina după ce au participat la slujbă se întâlnesc în parcuri, dar iarna este foarte greu: nu sunt locuri de întâlnire pentru ele”.

Ilda Curti a declarat: “Acesta este pariul ce trebuie câştigat: să-i dai acestei părţi din Torino forţa pentru a se transforma şi mai mult într-o comunitate. Pe ei nu-i interesează dacă ajung la periferie şi ne dau nouă politicienilor un mare sfat: acestea sunt modalităţile de creare a unui oraş în care pulsează în toate cartierele sale egalitatea, respectul şi coeziunea”.

Acum că a fost găsit spaţiul, Primăriilor din Settimo şi Torino nu le rămâne decât să semneze acordul: “Pentru noi este planul nostru regulator – a declarat Aldo Corgiat – nu există probleme. Şi cred că Fassino va fi la fel de sensibil în a vrea să dea cu rapiditate un răspuns social la o cerere care soseşte din partea unei comunităţi de 60.000 de persoane”.

(sursa: La Stampa)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Violuri comise de români

Excentricul primar Radu Mazăre va petrece Paştele împreună cu mama sa, în Madagascar