in

Ziua Culturii Române, serată Eminescu la consulatul de la Milano

Ziua Culturii Române şi aniversarea naşterii poetului naţional au fost sărbătorite duminică, 20 ianuarie, la consulatul general al României la Milano.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Român (CCR) din Milano împreună cu editura Rediviva, sub patronajul şi cu susţinerea Consulatului României. Amfitrioana serii a fost Violeta Popescu, directoarea CCR Milano.

În deschidere a luat cuvântul consulul general George Bologan care a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat importanţa lui Eminescu în cultura română.

Episcopul Italiei, PS Siluan, a trimis celor prezenţi un mesaj care a fost citit de preotul Traian Valdman, parohul bisericii ortodoxe româneşti din Milano.

CCR şi-a prezentat cu această ocazie cea de-a doua ediţie a anuarului intitulat „Impronte culturali romene in Italia” (Amprente culturale româneşti în Italia). Recenzia lucrării a fost făcută de scriitoarea Irina Ţurcanu (La frivolezza del cristallo liquido – Absolutely Free Editore). Tot despre reperele culturale româneşti a vorbit şi scriitoarea Ingrid Beatrice Coman (Per chi crescono le rose, Il villaggio senza madri – Editura Rediviva), care a schiţat în linii mari opera lui Eminescu.

Partea a doua a evenimentului a fost dedicată în întregime omagierii lui Eminescu. Un grup de circa 20 de elevi (cu vârste între 15 şi 17 ani) de la Liceul Dante Aligheri din Bucureşti au pregătit un spectacol în care au evocat momente din viaţa Poetului şi au recitat fragmente din poezii.

Poetul Viorel Boldiş (Morarul Zeilor – Editura Rediviva) a recitat „Scrisoarea a treia” şi a ţinut să sublineze şi activitatea de jurnalist şi publicist a lui Eminescu.

Remarcabilă şi prestaţia lui Vlad Scolari, actor şi regizor, care a recitat pentru prima dată în limba română. Vlad provine dintr-o familie mixtă, dar şi-a desfăşurat activitatea artistică preponderent în italiană. Nu au lipsit versurile pe care poetul moldovean Grigore Vieru le-a dedicat lui Eminescu şi cu care şi-a prevestit şi moartea: poezia „Legământ” a fost recitată de Svetlana Filat.

Cornel Toma

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Catinca Morărescu şi Cesare Lombroso

Târgul Internațional de Turism de la Madrid, prezente 25 de companii românești