in

Alina Gorghiu: „Prioritățile liberalilor: căderea Guvernului și votul prin corespondență”

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru portalul stiridiaspora.com despre prioritățile liberalilor: căderea Guvernului și votul prin corespondență. ”Toate partidele au fost de acord în comisia de cod electoral să reglementăm votul prin corespondență pentru toate tipurile de alegeri.” a declarat Gorghiu.

În această perioadă se discută în Parlament despre schimbarea codului electoral. Un subiect aparte îl reprezintă votul prin corespondență. S-au înregistrat progrese? S-a ajuns la un consens? Având în vedere recomandările Comisiei de la Veneția ar mai fi doar câteva luni pentru schimbarea codului electoral. Ce mesaj are PNL pentru românii din diaspora care au așteptat ore întregi și care nu au mai apucat sa voteze la cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale de anul trecut? Vor putea vota aceștia în viitor prin intermediul votului prin corespondență? Și dacă da, ce model este agreat de PNL? Cel electronic sau prin poștă?

Pentru noi este o prioritate să promovăm o soluție legislativă pentru votul în străinătate. În primul rând, pentru că ceea ce s-a întâmplat la alegerile din diaspora în 2014 este rușinos pentru o democrație. Guvernarea Ponta i-a privit pe românii din diaspora, din păcate, ca pe ștampile pe buletinul de vot al adversarului. Acești oameni au răspuns cu foarte multă demnitate la o mare umilință.

Toate partidele au fost de acord în comisia de cod electoral să reglementăm votul prin corespondență pentru toate tipurile de alegeri.

Votul prin corespondență reprezintă o soluție alternativă pentru românii din diaspora și sperăm să poată fi utilizat încă de la alegerile parlamentare din 2016. Tehnic, va fi necesară o perioadă de preînregistrare. De asemenea, înainte de a implementa acest sistem, va fi necesară o campanie de informare amplă, pentru care vom avea nevoie și de sprijinul asociațiilor care îi reprezintă pe românii din diaspora.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă îl toarnă pe Berlusconi: „Primeam bani la petrecerile de la Palatul Grazioli”

Sărbătoare religioasă la Atena – ridicarea la cel mai înalt rang bisericesc a preotului Matei Vulcănescu