in

Băsescu cere 2000 de secții de votare în diaspora: ”Soluția pentru a preveni un dezastru previzibil”

Fostul președinte Traian Băsescu avertizează „guvernanții” asupra unui posibil „dezastru la legislative” și le solicită să îl prevină. În opinia sa, „este evident că legea votului prin corespondenţă va fi un mare eşec” și soluția ar fi cea „clasică”, prin înființarea de secții de vot suficiente.

„Românii din străinătate nu se înscriu pe listele electorale. Am discutat cu mulți dintre cei care lucrează în străinătate și explicația lor este simplă: pe de o parte neîncrederea în sistemul propus, iar, pe de altă parte, teama că declarându-și datele de rezidență, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine știe ce taxe pe venit din partea statului român. În plus, sunt destui care lucrează la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot. În concluzie, sistemul nu va funcționa, iar responsabilitatea politică se va sparge în capul celor care au promis votul prin corespondență. Soluția pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasică — și anume stabilirea a circa 1.500 la 2.000 secții de votare”, a scris Traian Băsescu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

El susține că Ministerul Afacerilor Externe deține suficiente informații legate de „toate comunitățile româneşti din UE”. „La nevoie, printr-o simplă corespondenţă cu celelalte state membre, informaţia poate fi adusă la zi. Pentru a nu crea controverse, şi legea votului prin corespondenţă trebuie să rămână în vigoare, dîndu-se şansa opţiunii modalităţii de vot, iar Autoritatea Electorală Permanentă să verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme. Altfel, pe bună dreptate, românii din diaspora vor considera că Statul Român le-a îngrădit dreptul la vot”, a scris Băsescu.

În finalul mesajului, fostul președinte insistă asupra faptului că „repetarea dezastrului democratic şi mediatic din 2014 trebuie prevenită” și subliniază că „măsurile trebuie luate repede”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Zidar român de 45 de ani, înecat în lacul din Castelgandolfo

Eclere asortate