in

Corina Creţu laudă migrația românilor în Italia: «Cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană»

Creţu: Prezenţa românilor în Italia, cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană
Prezenţa românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.

Aflată la conferința ”Fraternitatea italo-română” de la Cluj-Napoca, ea a declarat, potrivit Mediafax:

„Românii care trăiesc în Italia, peste un milion de persoane, constituie cea mai mare comunitate străină din Italia. Prezenţa românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană.

Plecarea românilor în Italia a fost posibilă datorită aderării ţării noastre la UE. Sigur, noi suferim în ţară, pentru că avem fuga creierelor, a oamenilor care sunt respectaţi şi integraţi şi care am dori să rămână în ţară, dar, pe de altă parte, este o libertate de exprimare, de mişcare, de a ne stabili în orice ţară dorim să trăim, o libertate câştigată cu sânge odată cu Revoluţia din 1989, pe care trebuie să o apărăm cu toate puterile noastre.

Aderarea României la UE rămâne cea mai importantă realizare din istoria modernă a ţării noastre, un semnal că destinul nostru se află în Europa”, a spus Creţu.

Aceasta a subliniat că oriunde s-a aflat în Italia ca şi comisar european, s-a întâlnit cu români şi a văzut că se integrează social foarte rapid, sunt muncitori şi respectaţi.

„Românii din Italia pot să conteze pe noi, ne fac cinste, s-au adaptat în comunităţile lor, îşi iau în serios statutul de cetăţeni europeni, statut pe care îl avem cu toţii, români şi italieni, în egală măsură. Îndemnul meu este de a ne lupta cu forţele naţionalite, populiste care capătă diferite accente în ambele ţări, să apărăm acest proiect european”, a afirmat comisarul european pentru politică regională.

La conferinţa ”Fraternitatea italo-română” participă, printre alţii, ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, primarul Emil Boc, consulul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali.

Noua comunitate italo-română a depășit 2,5 milioane de persoane, invitație la conferinţa “Fraternitatea italo-română” de la Cluj

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Padova, biciclist român ucis de o mașină, victima avea 31 de ani

Român de 20 de ani, înjunghiat la el în casă de un italian, tânărul a murit pe loc