in

De la curățenia în case, la un loc pe lista lui Alemanno

Mioara Moraru, vicepreședinta Asociației Propatria, candidează pentru un post de consilier la Roma, în sectorul XIV, pe lista civică „Cittadini X Roma”, care îl susține pe actualul primar Gianni Alemanno.

După ce a lucrat 15 ani de serviciu în cadrul departamentului de planificare a resurselor umane într-o importantă firmă românească și, în paralel, alti 10 ani de activitate ca întreprinzător, a ajuns la Roma, în 1999, împreuna cu soțul ei. După doi ani și jumătate au decis să-și întregească familia cu cei doi copii care aveau atunci 5 și respectiv 12 ani.

„Nu a fost deloc ușor, eu veneam de la un loc de muncă de birou, de om de afaceri și soțul meu, ca fost ofițer al armatei române de la un post de comandă”.

A început, ca toți străinii, „de la curățenia în case și babysitting până la locul de muncă pe care îl am acum de aproape 12 de ani, de secretară într-o polisportivă„.

Privind înapoi, Mioara Moraru e conștientă de faptul că acest drum i-a fost foarte util în dezvoltarea personală și în integrarea în societatea italiană. „Am ajuns să trăiesc și să împărtășesc experiențe de viață și de muncă de toate tipurile, urmărind cu satisfacție cum îmi cresc copii și sunt mândră de faptul că am reușit, împreună cu familia mea, să prindem rădăcini într-o țară nouă„.

De 10 ani e activă „în viața socială a orașului” și, din 2010 este vicepreședinta Asociației culturale „Propatria” și organizatoarea Festivalului Tinerelor Talente Românești, ajuns la a treia ediție. Mioara Moraru spune că nu a fost niciodată membră în vreun partid și este prima sa experiență de acest fel. „Candidez pe lista civică „Cittadini X Roma” care îl susține ca Primar pe Gianni Alemanno. Este o lista civică unde s-au înscris și persoane care nu au avut niciodată contact cu politica. Nu suntem politicieni de profesie, dar nici cetățeni obișnuiți. Suntem persoane care au ales să se implice pentru binele comun. Într-un anumit fel, facem „politică” dintotdeauna, în viața socială, în cultură, în profesie.”

Mioara Moraru susține candidatura lui Federico Rocca pentru Consiliul din Campidoglio. „Federico Rocca, în calitate de delegat al Primariei Romei în raportul cu comunitatea noastră, a fost singura persoana care nu a lipsit de la niciun eveniment important al nostru. Împreună cu el și cu alte asociații, ne-am implicat pentru a-i informa pe români în legătură cu înscrierea pe listele electorale. Din păcate, nu reușim să conștientizăm necesitatea unei voci comune la nivel instituțional”.

„Obiectivul meu primordial – precizează Mioara Moraru – a fost și va rămâne schimbarea imaginii românilor și a României prin intermediul culturii, prin evidențierea excelenței ascunse în rândurile comunității noastre. Acest pas nu face decât să compleze implicarea mea în viața comunității române din Roma, completând cercul și cu activitatea pe plan socio-politic.”

Nu întotdeauna românii vor să se implice, spune cu regret candidata româncă: „Mă doare faptul că, la nivel local nu facem parte, în adevăratul sens al cuvântului, din această comunitate. Suntem doar beneficiari de anumite servicii, garantate rezidenților. Poate că nu sunt pe deplin în asentimentul conaționalilor mei, dar văd existența noastră în această zonă mult mai integrată, mai activă și participativă atât la nivel individual cât și colectiv. Avem tendința de a ne izola într-o poziție de autoapărare. Este greșit: nu trebuie să ne apărăm, ci trebuie doar să ne prezentăm așa cum suntem, nu cu orgoliu exacerbat, ci cu autostimă și verticalitate.”

Dacă va fi aleasă în consiliul de sector, se va ocupa de tinerele generații: „Pentru a construi viitorul lor, avem nevoie de efortul tuturor, italieni și străini împreună. Știm problemele cu care se confruntă copiii români în scoală, sau noi toți atunci când avem probleme de sănătate sau ne lovim de birocrația administrativă. Nu vom putea schimba în totalitate anumite atitudini preconcepute, dar merită încercarea de a ne dobândi o poziție respectabilă și respectată. Muncim și ne plătim taxele aici și suntem cetățeni comunitari.”

Iată și primele proiecte pe care le va demara, dacă va fi aleasă: „Reactivarea ghișeului „Pronto, ti ascolto” unde se pot obține informații și suport efectiv pe plan social, juridic, medical. Apoi, promovarea de proiecte sociale si culturale in folosul minoritatilor. Eu cred că înainte să faci promisiuni, e mai bine să încerci să stabilești un dialog activ cu lumea. Să întâlnești alegătorii pe stradă și să discuți deschis cu ei despre problemele lor, făcând împreună propuneri și proiecte”.

De câte voturi are nevoie, pentru a reuși să intre în consiliul de sector? „În municipiul XIV sunt circa 5000 de cetățeni comunitari, din care 70 % sunt români. Nu am cifra exactă de înscriși pe liste, dar pot să spun că în campania de sensibilizare pe care am făcut-o în colaborare cu Asociația A.R.E.S. în Municipiu am reușit să înscriem circa 100 de persoane. E un număr extrem de nesemnificativ în raport cu populația existentă efectiv. Oricum, nu contez numai pe voturile conaționalilor, ci și pe cel al altor cetățeni comunitari, precum și pe cel al italienilor”.

Cum se desfășoară campania electorală: „Aceasta este cea mai delicată întrebare, deoarece perioada alegerilor coincide cu perioada Festivalului Tinerelor Talente, care este este prioritatea numărul 1. Oricum cu mari eforturi fac campania electorală cu ajutorul unui grup de prieteni care cred în alegerea pe care am facut-o. Desigur utilizăm toate instrumentele informatice și social network, fluturași, bilețele electorale. Vom organiza și o întâlnire cu potențialii alegători”.

Miruna Căjvăneanu

 

Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”

Laura Tătaru, candidată în Roma XI, promite un ghișeu pentru români

Monica Mitrică, singurul candidat cu studii politice, pe listele dreptei la Fiumicino

Mihaela Merlușcă (PP-DD), candidat în circumscripția VI, Roma: „Am simțit mereu susținerea divină”

Lucia Cândea, candidată Udc la Porto Sant’Elpidio: “Vreau proiecte economice pentru românii din zonă”

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

Valerica Țarcă, o româncă pentru Primăria Romei

Alexandru Neacşu (PP-DD), candidat pe lista civică Marino Sindaco: ”Promit doar ce pot să fac”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Teroristul din Woolwich: „Vrem să pornim un război în Londra“

Refuză să se prostitueze, incendiată de proxenet