in

Eugen Tomac: Propun zece deputaţi şi cinci senatori pentru diaspora

PMP propune ca românii de peste graniţă să fie reprezentanţi în Parlament de zece deputaţi şi cinci senatori, a declarat preşedintele PMP Eugen Tomac, care a cerut Comisiei de Cod electoral să revină asupra unei decizii anterioare pe această temă. Zilele trecute, Comisia a decis ca românii din străinătate să fie reprezentaţi de şapte parlamentari, cu unul mai mult decât prevede legea actuală. „Le cerem celor din Comisia de Cod electoral să revină asupra deciziei privind reprezentivitatea românilor de peste hotare”, a declarat Tomac.

„Să ne spună cineva care sunt criteriile şi cum s-a ajuns la acestă soluţie, pentru că avantajează partidele care sunt respinse de cetăţenii români de peste hotare? Credem că cel puţin 10 deputaţi şi 5 senatori ar trebui să aibă reprezentanţi românii de peste hotare pentru a-i reprezenta în Parlamentul României”, a spus preşedintele PMP.

La rândul său, responsabilul cu diaspora de la PMP, Cristian Diaconescu a declarat că „trebuie să existe un echilibru” între nivelul de reprezentativitate a minorităţilor naţionale în Parlamentul României şi cel al reprezentării românilor din Diaspora.

Eugen Tomac a criticat şi anunţurile făcute de PNL cu privire la proiecte de introducere a votului la distanţă pentru diaspora. El i-a trimis liderului PNL Alina Gorghiu o scrisoare deschisă în care îi cere să susţină proiectele privind votul prin corespondenţă şi votul electronic, depuse de el în Parlament, arătând că, astfel, mai are o şansă să demonstreze românilor că îi pasă de ei.

”Observ că după 4 luni de la alegerile prezidenţiale, partidul pe care îl conduceţi şi-a amintit brusc de o promisiune pe care PNL a făcut-o în campania electorală aproape în fiecare zi milioanelor de români din afara graniţelor, lansând un apel pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind organizarea alegerilor. Şi mai curios este faptul că apelul lansat ieri de formaţiunea pe care o conduceţi vine la o zi după ce eu am depus din nou în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi o iniţiativă nouă, cea privind votul electronic, ambele destinate românilor de peste hotare”, a scris Tomac.

El a mai arăptat că PMP a atras atenţia asupra necesităţii îmbunătăţirii cadrului legislativ în ceea ce priveşte organizarea alegerilor de peste hotare încă din octombrie 2013, atunci când a depus pentru prima dată în Parlamentul României proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, dar, la acea vreme, niciun partid n-a fost interesat de subiect.

Tomac i-a amintit lui Gorghiu că, după 17 noiembrie, proiectul votului prin corespondenţă a fost respins în Parlament cu majoritate de voturi, deci şi cu voturile PNL. El a spus că a depus, în 4 martie, din nou proiectul de lege privind votul prin corespondenţă si un proiect nou privind votul electronic, elaborate la propunerea celor mai reprezentative asociaţii ale românilor de peste hotare şi după două luni de consultări cu românii din Italia, Spania, Marea Britanie,Germania, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova.

“Având în vedere cele menţionate, fac un apel la responsabilitate, corectitudine şi onestitate faţă de românii care v-au ales. În loc să lansaţi apeluri politicianiste întârziate, vă invit să vă asumaţi public că veţi susţine legea votului prin corespondenţă şi legea votului electronic, iniţiative care au fost deja dezbătute şi apreciate de către românii de peste hotare. Mai aveţi o şansă să le demonstraţi românilor că vă pasă cu adevărat de ei şi că aţi înţeles mesajul pe care l-au transmis în data de 16 noiembrie 2014.

Vă cer s-o faceţi cinstit, deschis şi asumat, prin acţiune politică directă, sprijinind proiectele de lege care există deja şi care pot fi îmbunătăţite, acţiune ce ar face diferenţa între PNL şi PSD. Ar fi şi în interesul PNL, aflat, eventual, la guvernare in 2016, să nu repete infracţiunea din noiembrie 2014, de împiedicare a votului românilor aflaţi în afara ţării”, se mai precizează în scrisoarea deschisă a lui Eugen Tomac.

Sebastian Lăzăroiu: “Vor fi numai 7 parlamentari pentru diaspora, cea mai mare înşelătorie din ultimii 25 de ani”

Liberalii bombardează Parlamentul cu proiecte de vot pentru diaspora, pe care apoi le abandonează

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

MAE: În 2014, cele mai multe decese ale cetățenilor români aflați în străinătate s-au înregistrat în Italia

Incendierea maşinilor româneşti ia amploare. «Carabinierii spun că au luat foc singure»