in

Exclusiv / Ciprian Tănăsescu, noul președinte al PSD Diaspora: ”Suntem în faza de reconstrucție”

Noul președinte al PSD Diaspora, ales în luna aprilie, este europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu. El l-a înlocuit pe deputatul Cristian Rizea, șef al organizației din octombrie 2010. În interviul acordat publicației noastre se referă la reconstrucția și reorganizarea filialelor din străinătate, proiecte legislative, colaborarea cu ceilalți parlamentari aleși în colegii din afara țării și strategia pe care organizația PSD Diaspora o are pentru românii de pretutindeni.

Sunteți din luna aprilie a acestui an, noul președinte al PSD Diaspora. Sunteți nou în organizație sau ați avut o activitate ulterioară numirii în funcție?

De mai bine de doi ani de zile am ținut legătura cu colegii din Belgia și Anglia. Cu ei am fost mereu în contact, am discutat și de câte ori a fost cazul ne-am ajutat și susținut în acțiunile noastre. Au fost rezultate bune de fiecare dată. Dar eu lucrez de cinci ani de zile la Bruxelles și pot adăuga că am fost în toată această perioadă în contact cu românii din Belgia, le cunosc problemele și aproape că mă pot considera un român din diaspora.

A fost dificil să individualizați problemele românilor din străinătate, în general?

Pentru mine a fost oricum mai ușor decât în cazul unui parlamentar care locuiește și activează în țară. Repet, muncind la Bruxelles am cunoscut imediat problemele românilor care trăiesc în afara țării. Evident, sunt probleme generale dar și specifice fiecare țări.

Cum vedeți numirea dumneavoastră în funcția de șef al social-democraților români din străinătate? Au exista și contracandidați?

Pentru mine e un pas firesc în cariera politică. Am fost mereu interesat de ce se întâmplă în comunitățile românești din alte țări. E drept că au existat și alte nume înainte de alegerile din aprilie, dar s-au retras. În ziua alegerilor nu au existat contracandidați.

Ce proiecte legislative aveți în plan? Sunteți în cadrul unei alinațe aflate la putere, cu un procent confortabil. În adoptarea unor legi nu ați avea probleme.

În momentul când am devenit președintele PSD Diaspora aveam deja o listă cu problemele diasporei, dar între timp au apărut și altele noi. Repet, există probleme generale și specifice fiecarei legislații din țări diferite. Vrem ca în momentul în care propunem o lege pentru românii din străinătate să nu fim în contradicție cu legile europene sau ale diferitelor țări. Avem creionate unele proiecte de lege dar până când nu vom avea varianta finală nu le vom prezenta. Suntem în faza de crearea a unei organizații puternice și stabile, cu un fundament solid.

Eşti rezident de 10 ani în Italia şi eşti respectat în comunitate? PSD Italia îţi pregăteşte un post la consulat

Și totuși, unii dintre colegii din Italia au făcut publice unele proiecte. Unul dintre ele, cel legat de ocuparea locurilor în consulat, a dat naștere unor discuții în contradictoriu. Cei din Spania nu au fost de acord.

Da, proiectul prezentat de Ciprian Manoliu. E un proiect dificil, dorit de românii din străinătate. Sigur, aș putea să adaug, ca părere personală, că ar fi trebuit discutat în cadrul organizației centrale, să existe reacții și după o dezbatere publică. Pot afirma că domnul Manoliu s-a grăbit în a-l prezenta presei. Graba strică treaba și cred că în acest caz proverbul se potrivește. Eu am ținut mereu la colaborare și transparență și am recomandat tuturor să fie la fel. În felul acesta putem avea proiecte care să indeplinească cerințele tuturor.

Ne puteți totuși vorbi despre un proiect de lege marca ”PSD Diaspora”?

Repet, e prematur să vorbim despre proiecte de lege. Ne trebuie timp și mai ales resurse umane care să îndeplinească anumite cerințe cum ar fi experiența și înțelegerea sistemelor legislative din România și țările unde au rezidența. Nu vreau să greșim. Să nu credeți însă că nu ne mișcăm. Vă mărturisesc că lucrăm la câteva proiecte de lege. Ca europarlamentar vă pot spune și că prin legi europene se pot rezolva multe chestiuni ale românilor din spațiul UE. Tocmai de aceea trebuie să privim cu înțelepciune aceste lucruri.

Ce părere aveți despre ideea unui proiect legat de ”repatrierea voluntară”, idee susținută de ministrul Cristian David?

E o idee care se încadrează foarte bine cu direcțiile noastre de acțiune. TSD Belgia a realizat în acest sens un studiu, anul trecut, care s-a derulat în mai multe state europene. Rezutatele spun clar că românii din strainatate doresc să se reîntoarcă în patrie. Procentul celor care au răspuns afirmativ a fost de 65%. De specificat însă că cei 65% doresc ca în România să existe condițiile pe care le au în țara unde sunt rezidenți.

PSD Spania anunță prima mare victorie: Nu se mai retrag cardurile de sănătate românilor în Valencia

Colaborați cu parlamentarii aleși în Diaspora?

În rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii din străinătate e firesc să fim deschiși în a colabora cu dumnealor. Dublat desigur, de o deschidere și din partea lor.

Există zvonuri care îl dau pe deputatul PP-DD Aurelian Mihai, ales în circuscripția 43 Europa, ca viitor parlamentar al grupului PSD. E adevărat?

Nici vorbă de așa ceva.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul italian al Economiei a anunțat că țara a ieșit din recesiune

Român din Florența s-a spânzurat în fața ușii fostei partenere: ” Voiam să am o familie cu tine”