in

Exploatarea românilor din sudul Italiei, pe ordinea de zi a Conferinței Internaționale privind combaterea traficului de persoane

Sclavia prin muncă rămâne încă o realitate dramatică pentru mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în anumite regiuni din Italia. An de an, autoritățile și opinia publică descoperă situații de exploatare cărora le cad victimă conaționali ai noștri.

În ultimele săptămâni, noi astfel de cazuri au apărut în provinciile Ragusa și Bari. Autoritățile au intervenit, scoțând la lumină condițiile inumane în care își desfășoară activitatea un număr însemnat de lucrători agricoli români — locuințe insalubre, plată mizeră, muncă în condiții precare și periculoase, amenințări și abuzuri fizice și verbale din partea angajatorilor și ‘caporalilor’, șantaj și violențe.

De-a lungul anilor, autoritățile române și italiene, precum și o serie de organizații din societatea civilă, ONG-uri și sindicate, au căutat și continuă să caute cele mai eficiente căi pentru eradicarea acestui fenomen, pornind de la o mai bună informare a lucrătorilor români cu privire la drepturile lor și ajungând până la necesitatea asigurării unui sprijin direct și permanent victimelor acestui flagel.

O serie de acte normative, precum noua lege a caporalatului din Italia, ca și acțiunile și măsurile inițiate de partea română, par să fi îngrădit, într-o oarecare măsură, aceste abuzuri. Prezentarea cazurilor în mass media italiană și română a contribuit consistent la prevenirea cetățenilor români cu privire la riscurile la care se expun acceptând să lucreze fără un contract de muncă înregistrat.

Este însă imperios necesar ca eforturile celor două state să se intensifice, pentru ca exploatarea prin muncă să dispară, iar drepturile românilor, în calitate de cetățeni europeni, să fie respectate.

Parlamentul României trebuie să își continue demersurile de monitorizare și raportare a acestor situații extrem de grave, precum și de elaborare a suportului legislativ necesar combaterii lor.

În acest sens, fenomenul exploatării prin muncă a cetățenilor români în fermele din Italia va constitui un subiect important pe agenda Conferinței Internaționale privind combaterea traficului de persoane pe care Grupul de lucru cu activitate specifică o va organiza, în toamna acestui an, la București. Prezența tuturor factorilor cu responsabilități în această privință creează oportunitatea unui dialog eficient, care să facă posibile soluții reale și de durată pentru ca lucrătorii agricoli români să nu mai devină victime ale sclaviei moderne.

Angel TÎLVĂR

DEPUTAT PSD DE VRANCEA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cântărețul britanic Morrissey, concertele în Italia anulate după un incident cu un polițist la Roma: ”Un psihopat în libertate”

Milano, bătrân de 83 de ani, înșelat de îngrijitorul român cu jumătate de milion de euro