in

Fini: Cetăţenia italiană pentru copiii care se nasc sau studiază în Italia

“Cel care s-a născut în Italia,sau cel care a încheiat un ciclu de studii, trebuie să poată deveni cetăţean italian cu mult înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Şi aceasta pentru ca această condiţie juridică să corespundă sentimentului inimii sale; pentru ca acesta să nu-şi petreacă anii decisivi ai formării sale umane şi civile în condiţia străinului sau, în unele cazuri, marginalizatului, celui diferit”.

Declaraţia a fost făcută de presedintele Camerei, Gianfranco Fini, la o conferinţă pe tema imigraţiei şi integrării, organizată la Montecitorio.

“Tema cetăţeniei, în strânsă sa relaţie cu cea a integrării, trebuie bineînţeles să nu fie abordată numai prin prismă dimensiunii sale naţionale, ci şi din perspectiva sa europeană" – a continuat Fini.

"Marea provocare în care Italia, Franţa şi toate tarile continentului trebuie să se simta azi deosebit de angajate este aceea de a construi un mare spaţiu de libertate, de drepturi si de oportunităţi, acele valoride progres şi civilizaţie care fac parte integrantă din ceea mai fecundă traditie europeană.  Nu trebuie să uităm că actuala criză economică şi finaciară este simţită cu gravitate particulară chiar de cetăţenii imigraţi. Şi asta  nu doar pentru că ei sunt primii care sunt împinşi la marginea pieţii  muncii, ci şi pentru că riscă să devină ţapii ispăşitori pentru frustrările derivate din creşterea sărăciei în rândul populaţiei europene.”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

CRBL de la Simplu a făcut skandenberg cu Ion Oncescu

Ultima oră/ O româncă de 42 de ani a murit de frig la Roma