in

Garantul pentru Copii: “În Italia există o întârziere culturală cu privire la imigranţi”

Este miop să nu recunoşti cetăţenia italiană fiilor de imigranţi care se nasc şi cresc în Italia. Din cauza unei întârzieri culturale li se încalcă drepturile şi ne prefacem că nu vedem realitatea imigraţiei.

Este comentariul lui Vincenzo Spadafora, Garant pentru Copii şi Adolescenţi, titular al autorităţii independente care are sarcina să asigure promovarea şi deplina protejare a drepturilor minorilor din Italia.

Intervievat de agenţia Adnkronos, a spus că rezistenţa faţă de recunoaşterea principiului ius soli “derivă cu siguranţă dintr-o întârziere culturală”. “Este atât de evident şi sub ochii tuturor că prezenţa acestor copii de origine străină în ţara noastră este o prezenţă importantă din punct de vedere al cantităţii, dar şi pentru că mulţi dintre aceşti copii trăiesc în familii care sunt în totalitate bine inserate în comunitatea noastră. Şi sunt atât de bine inserate încât de multe ori prin angajamentul lor, prin tipul de activitate pe care o desfăşoară, prin sprijinul lor, sunt cu adevărat de ajutor societăţii noastre”, a explicat Spadafora, care până la finele anului trecut a fost preşedintele comitetului italian pentru Unicef.

“Această rezistenţă pe care o avem faţă de primirea celuilalt – a adăugat – eu cred că este cu adevărat o problemă culturală, alimentată puternic de o acţiune greşită. Dacă se comite o infracţiune, cel care a comis-o este în mod necesar o persoană de origine străină, dacă acest lucru se întâmplă într-un oraş, trebuie în mod necesar să se întâmple şi în altele. Nu este adevărat. Se face o amplificare notabilă a infracţiunilor comise de persoanele de origine străină, dar dacă se privesc datele reale, în mod clar sunt un procent minim faţă de infracţiunile generale care sunt comise în ţara noastră”.

Potrivit garantului, “s-a alimentat o percepţie negativă a prezenţei familiilor şi a copiilor de origine străină în ţara noastră, care nu a ajutat acest proces de integrare. Acest lucru este foarte grav, nu numai că lezează drepturile acestor copii, ci astfel, de fapt, nu ne respectăm responsabilitatea enormă pe care o avem de a aplica şi în privinţa lor convenţ iile internaţionale privind drepturile copiilor. în special nu suntem conştienţi de faptul că acest fenomen este unul care va creşte tot mai mult în anii următori”.

“Trebuie să învăţăm – a încheiat Spadafora – să convieţuim cu reguli, repectându-i pe toţi. Dacă în schimb pur şi simplu continuăm să ne prefacem că problema nu există şi nu recunoaştem cetăţenia, deşi continuă să vină multe persoane în ţara noastră pentru a rămâne şi trăi aici, totul va deveni cu adevărat complicat şi va fi încă o dată o miopie".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fetiţă de 13 ani, salvată de o tumoare la Cosenza

Ghidul românului în Italia: „Am fost dat afară de la muncă. Ce fac?”