in

Graţierea lui Voiculescu: În „confruntarea finală”, orice răspuns ar oferi, Victor Ponta ar avea de pierdut

Adrian-Vladimir Costea

Interesul stârnit de „Confruntarea finală”, precum şi ratingul foarte important pe care îl înregistrează, evidenţiază importanţa acesteia, în special în privinţa celor nehotărâţi. În plus, reprezintă ocazia de a vedea, prin comparaţie, plusurile şi minusurile celor doi candidaţi.

Dacă la ultima dezbatere finală dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu, punctul culminant a fost legat de întâlnirea cu o seară înainte a lui Mircea Geoană cu Sorin Ovidiu Vântu, în dezbaterea finală din acest an, indiferent cine va fi contracandidatul lui Victor Ponta, momentul culminant va fi legat de subiectul privind graţierea lui Dan Voiculescu în cazul în care Ponta va ajunge Preşedinte.

Chiar dacă răspunsul lui Mircea Geoană s-a fundamentat pe dreptul fiecărui om de a se întâlni când şi cu cine doreşte, Traian Băsescu a jucat cartea câştigătoare, reuşind să câştige dezbaterea finală. Arestarea lui Popa Nicolae la Jakarta şi legătura acestuia cu Sorin Ovidiu Vântu au trecut în plan secund răspunsul lui Traian Băsescu în privinţa lovirii unui copil la mitingul de la Ploieşti din 2004.

În schimb, spre deosebire de situaţia în care a fost pus Mircea Geoană – fiind obligat să recunoască faptul că s-a întâlnit cu S.O.Vântu, în caz contrar existând posibilitatea prezentării în mass-media a dovezilor necesare -, domnul Victor Ponta, cel care a recunoscut că l-ar graţia pe Gică Popescu datorită faptului că a adus rezultate fotbalului românesc, în privinţa graţierii lui Voiculescu, se afla într-un impas: Pe de o parte, nu poate spune că nu l-ar graţia, întrucât aceasta ar presupune faptul că decizia justiţiei este una corectă, dezamăgind astfel telespectatorii Antenei 3.

Dacă nu îl va graţia pe Voiculescu, sediul trustului Intact va rămâne în continuare confiscat, iar sprijinul lui Victor Ponta pentru Antena 3 ar eşua. Pe de altă parte, dacă ar spune că l-ar graţia, întrucât considera decizia justiţiei un abuz, o răzbunare a lui Traian Băsescu, l-ar desfiinţa pe candidatul Victor Ponta, nu doar din cursa pentru Preşedinţie, dar şi ca Premier, întrucât reacţia europenilor ar fi devastatoare, deoarece ar considera această posibilă graţiere drept un atac asupra statului de drept, precum şi o sfidare a justiţiei.

Totodată, Victor Ponta nu poate ataca o justiţie care a decis arestarea lui Mircea Băsescu, pentru că, într-o asemenea situaţie, Premierul ar decredibiliza Parlamentul României, care, printr-o declaraţie îi cerea demisia Preşedintelui datorită arestării lui Mircea Băsescu, declaraţie pe care însuşi premierul Victor Ponta a susţinut-o.

Prin urmare, orice răspuns ar oferi, Victor Ponta ar avea de pierdut. Acest atac privind graţierea a fost deja lansat de către Ludovic Orban, iar premierul nu a oferit un răspuns clar în această privinţă. În acest moment, întrucât cele două tabere Pro şi Anti Voiculescu sunt într-un pericol de a se agresa reciproc, problema Graţierii nu trebuie mediatizată excesiv, deoarece există riscul ca ambele tabere să instige la violenţă şi la decredibilizarea justiţiei. Însă, în dezbaterea finală, această problemă va reprezenta punctul culminant.

În momentul în care, după 3 luni de la condamnarea lui Dan Voiculescu, „postul confiscat” al Antenei 3 va continua să emită, ideea conform căreia unei televiziuni i-a fost îngrădit dreptul de a transmite va fi percepută drept nerealistă: nu poţi să protestezi în faţa Palatului Cotroceni pentru faptul că nu ţi se oferă dreptul de a emite, atâta timp cât, în noiembrie, după 3 luni de la anunţarea verdictului în dosarul ICA, emiţi în continuare, nefiind afectat de această decizie.

Astfel, Victor Ponta nu va putea folosi, în noiembrie 2014, argumentul libertăţii presei.

Se conturează astfel principala problemă cu care se va confrunta Victor Ponta: indiferent de cine îi va fi contracandidat, chiar dacă va fi sprijinit de către Traian Băsescu, oricât ar aduce în discuţie faptul că Traian Băsescu a adus mult rău României, trebuie să clarifice această problemă legată de graţierea lui Voiculescu.

Personal, dincolo de orice acuze care pot să îi fie aduse lui Ponta, nu cred că îşi doreşte să îl graţieze pe Dan Voiculescu, şi nu cred că un Preşedinte în următorii ani ar graţia un „mogul”, întrucât consecinţele pe plan internaţional ar fi catastrofale. Chiar dacă justiţia ar greşi la un moment dat, imaginea acesteia în ochii europenilor drept imparţială şi corectă, ar genera o dezaprobare totală faţă de acel Preşedinte care ar desconsidera o decizie a justiţiei. În plus, ajuns Preşedinte, Victor Ponta va avea din ce în ce mai puţină nevoie de sprijinul Antenei 3, cel puţin până în campania electorală pentru Parlamentarele din 2016.

În plus, consider că Victor Ponta, în dezbaterea finală, va alege cea mai mică pierdere, afirmând că Nu îl va graţia pe Dan Voiculescu, chiar dacă va pierde o parte din voturile susţinătorilor lui Dan Voiculescu. În calitate de Premier, indiferent dacă este sau nu de acord cu deciziile justiţiei, le va respecta, reamintind reacţia pe care a avut-o în raport cu decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului din 2012.

Nu în ultimul rând, o eventuală accelerare a procesului de aderare a României la spaţiul Schengen printr-un raport MCV favorabil justiţiei, ar oferi contracandidatului lui Victor Ponta prima şansă de a câştiga alegerile prezidenţiale, deoarece Traian Băsescu ar beneficia de o curbă ascendentă a popularităţii şi a încrederii, în defavoarea lui Victor Ponta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gabriela Deaconescu, Platforma Imigranţilor Valencia, Spania: «La Congres trebuie să participe persoane care au făcut voluntariat»

Finalista de la Miss Muretto, denunţată la autoritatea judiciară pentru insulte la adresa româncelor