in

Ion Săvoiu: ”Sistemul trebuie reformat”

Ion Săvoiu, candidatul Partidului Ecologist Român la Senat, în colegiul Europa-Asia, ne vorbește despre chestiunile cele mai des abordate în această campanie electorală, rezultate din dicuțiile purtate în special cu românii din Italia și Spania. Taxele consulare, recunoaşterea diplomelor, recunoaşterea drepturilor de asigurări sociale, stimularea întoarcerii acasă și imaginea României în străinătate sunt doar câteva din acestea.

În privința taxelor consulare și a activității din ambasade și consulate, Ion Săvoiu crede că e nevoie de o reformă și instituirea unor organe de control. ”Voi cere instituirea unui organ de control care să verifice onestitatea şi competenţa personalului consular. Nu în puţine cazuri cetăţenii au fost puşi pe drum pentru hârtii inutile şi scumpe. Nu de puţine ori am auzit de cazuri unde personalul consular favorizează agenţii de pompe funebre sau închid ochii în cazul unor accidente de circulaţie pentru un beneficiu rezultat din asigurări. Aceste comportamente îngroaşă rândurile din faţa Consulatelor României şi ne aduc daune de imagine imense în faţa gazdelor noastre. Sună pompos dar nu este. Senatul are posibilitatea să instituie comisii de control în cazul în care legile promulgate de Parlament nu sunt respectate. Eu cred că mai întâi de toate trebuie reformat întregul sistem de reprezentare externă a României. Mita, şpaga şi corupţia nu au ce căuta în Ministerul Afacerilor Externe. Funcţionarii din cadrul reprezentaţelor României trebuie să înţeleagă faptul că sunt trimişi la post pentru a servi cetăţeanul. Timpul marilor şpăgi luate pentru vizele Schengen şi pentru dosarele de redobândire a cetăţeniei româneşti a trecut. Nu există scuză pentru neacordarea cetăţeniei române, locuitorilor din apropierea graniţelor noastre care simt, gândesc româneşte, dar mai ales se declară români ! Constituţia României prevede la Art. 5, alineatul 2: “Cetăţenia dobândită prin naştere nu poate fi retrasă”.

Săvoiu e de părere că printre primele legi ce trebuie promulgate sunt acelea legate de reprezentarea în Parlament a românilor din străinătate și formarea de consilieri profesioniști. ”Voi sprijini în continuare toate iniţiativele care au ca scop obţinerea dreptului la muncă pentru românii aflaţi pe teritoriul Uniunii Europene şi Asociaţia Europenă de Liber Schimb (AELS), combaterea rasismului şi reducerea infracţionalităţii în Diaspora. Dar militez și pentru modificarea legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului României. Datorită faptului că numărul românilor plecaţi în străinătate în căutarea unui trai mai bun a crescut semnificativ în ultimii ani, cred că este necesară ridicarea cotei de reprezentare parlamentară a acestora. Dacă numărul parlamentarilor pentru Diaspora nu va creşte, trebuie crescut numărul consilierilor din marile comunităţi şi aici mă refer la : avocaţi specializaţi în legislaţia ţărilor respective, economişti cunoscători ai sistemului economico-financiar, sindicalişti care intră direct în contact cu muncitorii români de peste hotare, profesori de limba română pentru copiii celor plecaţi.

Imaginea României în străinătate este un alt punct important. În opinia lui Săvoiu ”sarmalele, olăritul şi costumele populare sunt cutume cu care nu putem privi la viitor”. ”Încetarea „peticirii” obsesive a imaginii României cu evenimente care nu ne aduc niciun fel de beneficiu, fie din cauza proastei organizări, fie din neînţelegerea particularităţilor sociale ale popoarelor gazdă. Este necesară o supervizare a evenimentelor în care este pusă în joc imaginea României, de către români cu o autoritate morală demonstrată în ţările gazdă. Personal mă gândesc la un consiliu de personalităţi care să acorde patronajul, un fel de certificat de calitate, dar aştept şi ideile oricărui român care dorește să dezvoltăm împreună acest proiect. Sarmalele, olăritul şi costumele populare sunt cutume cu care nu putem privi la viitor. Este deja evident că nu suntem o ţară de oameni coborâţi din copac, întrucât suntem membri UE. Evenimentele trebuie să aibă prestanţă în domeniul lor (muzică, film, artă plastică, multimedia, informatică, educaţie, gastronomie, turism, schimburi comerciale sau de altă natură) şi să fie orientate spre viitor.” ne-a declarat Săvoiu.

Săvoiu a mai dorit să precizeze faptul că implicarea sa în politică de-a lungul timpului și decizia de a candida nu se datorează unor avantaje materiale rezultate din ”hățișurile politicii”. ”În toată activitatea mea de politician nu am avut niciodată avantaje de ordin material, rezultate din contracte cu statul sau fonduri de la diferite instituții. Eu nu am avut de exemplu niciun contract cu DRP-ul, deși am organizat de/a lungul timpului destule activități culturale. Am scos mereu bani din buzunar și spre deosebire de alții pot dormi liniștit.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ziua României la Cassano d’Adda- Milano

Protest în faţa Tribunalului: „Nu mă pot apropia de casa mea”